Magyarkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (III.9.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 09- 2017. 05. 23

Magyarkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendelet alkotja:



A rendelet hatálya

1. §


E rendelet hatálya a Magyarkeresztúr község közigazgatási területén megkötendő házasságokra terjed ki.



A hivatali munkaidőn kívül és a külső helyszínen történő házasságkötés

2. §



(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a körjegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(2) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) Vasárnap és ünnepnapon (munkaszüneti napokon) történő házasságkötés nem engedélyezhető.



3. §


(1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a körjegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.

(2) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek engedélyezésre javaslatot tesz.



A házasságkötés szolgáltatási díjai

4. §


  1. 1A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért díjat fizetni nem kell.


(2) A szolgáltatási díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző 5. munkanapon az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.


Az anyakönyvvezető díjazása

5. §2


Záró rendelkezések

6. §


  1. 3Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 2010. évi I. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

  2. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1 A 4. § (1) bekezdése a Magyarkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (IV. 8.) rendeletének 1. §-a szerint módosított szöveg.

2Hatályon kívül helyezte a Magyarkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (IV. 8.) rendeletének 2. §-a.

3 A 6. § (1) bekezdése a Magyarkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (IV. 8.) rendeletének 3. §-a szerint módosított szöveg