MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2011. (II.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A LETELEPEDÉSI TÁMOGATÁSRÓL

Hatályos: 2011. 02. 22- 2022. 10. 17

MARKOTABÖDÖGE KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2011. (II.22.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A LETELEPEDÉSI TÁMOGATÁSRÓL

2011.02.22.

Markotabödöge Község Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a letelepedési támogatásról a következő rendeletet alkotja.

1 § A rendelet hatálya kiterjed Markotabödöge községben véglegesen letelepedni szándékozó házasokra, élettársi kapcsolatban élőkre, amennyiben legalább egyikük az igénylés benyújtásakor 35 évnél fiatalabb, valamint a gyermeküket egyedül nevelőkre.

2, § (1) Az 1. §-ban foglaltak alapján egyszeri 100.000,- Ft összegű vissza nem térítendő önkormányzati támogatás adható, amennyiben a támogatást kérők kötelezettséget vállalnak arra vonatkozóan, hogy a támogatás nyújtását követően legkésőbb 2 hónapon belül Markotabödögén lakcímet létesítenek és a támogatás nyújtását követően legalább 5 évig Markotabödögén laknak, amennyiben elköltöznek, a támogatást 30 napon belül visszatéríteni kötelesek. Amennyiben a házastársak, élettársak egyike költözik el, a támogatás 50%-át köteles visszatéríteni.

(2) A támogatás csak egy alkalommal vehető igénybe. A támogatást az veheti igénybe, aki korábban letelepedési támogatásban nem részesült.

(3) A támogatás céljára a képviselő-testület a költségvetésében pénzalapot különít el.

3. § (1) Az eljárás megindítása kérelem alapján történik. Kérelmet benyújtani legkésőbb a markotabödögei ingatlanba történő lakcímbejelentés követő 6 hónapon belül lehet.

(2) A kérelmet Markotabödöge Község Polgármesternél kell előterjeszteni. A kérelmet írásban kell benyújtani.

(3) A kérelemhez csatolni kell

a) házassági anyakönyvi kivonat másolatát, illetve nyilatkozatot az együttélésről,

b) nyilatkozatot a 2. § (1) bekezdés szerinti kötelezettségvállalásról,

c) nyilatkozatot a 2. § (2) bekezdésben foglaltak alapján arról, hogy korábban a kérelmező

letelepedési támogatásban nem részesült.

(4) A kérelem és egyéb dokumentumok elektronikus úton nem terjeszthetők elő.

(5) A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező:

a) alapvető személyazonosító adatait,

b) lakó- illetve tartózkodási helyét,

c) az ingatlan adatait, ahol letelepedni kíván.

4. § (1) A támogatás megállapításáról a képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A támogatottal a polgármester szerződést köt.

(3) A szerződés tartalmazza

a) a támogatásban részesülő nevét, születési adatait, lakcímét,

b) a támogatás összegét,

c) ingatlan-nyilvántartási adatokat,

d) annak tényét, hogy a támogatás vissza nem térítendő támogatás.

5. § A támogatás folyósítása az önkormányzat számlavezető pénzintézete útján történik.

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában a támogatást jogosulatlanul igénybe vevőt, illetve aki megtévesztő módon jut a vissza nem térítendő támogatáshoz, kötelezni kell a pénzbeli támogatás visszafizetésére. A támogatás megtérítését az eljáró szerv az igénybevétel jogosulatlanságáról való tudomásszerzéstől számított 1 hónapon belül rendelheti el. Nem lehet a megtérítést elrendelni, ha a támogatás felvételétől egy év már eltelt.

(2) Aki a támogatás nyújtásától számított 2 hónapon belül nem létesít lakcímet Markotabödögén, illetve 5 éven belül Markotabödögéről elköltözik, köteles a támogatást 30 napon belül az Önkormányzatnak visszafizetni. Amennyiben a házastársak egyike költözik el, a támogatás 50%-át köteles visszatéríteni.

(3) A visszafizetés elrendeléséről a képviselő-testület dönt.

7. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a fiatal házasok letelepedési támogatásáról szóló 6/2003.(IV.16.) önkormányzati rendelet, valamint a fiatal házasok letelepedési támogatásáról szól 6/2003.(IV.16.) önkormányzati rendeletmódosításáról szóló 14/2007.(IV.19.) és 16/2007.(V.21.) önkormányzati rendeletek.