Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2005. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL POTYOND KÖZSÉG RENDEZÉSI TERVÉHEZ

Hatályos: 2018. 03. 15

Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2005. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL POTYOND KÖZSÉG

RENDEZÉSI TERVÉHEZ

Potyond község képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény (a továbbiakban építési törvény) 6. § (3) (4) továbbá a 13. § (4) bekezdésében, és a 253/1997. (III.20.) Korm. rendelettel közzétett Országos Településrendezési és Építési Követelményekben (a továbbiakban OTÉK) és a módosításáról szóló 36/2002. (III. 7.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás és a 2005.(09.07.) számú településszerkezeti tervet elfogadó önkormányzati határozat alapján megalkotja Potyond helyi építési szabályzatáról (továbbiakban HÉSZ) szóló rendeletét, a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű szabályozási terveit jóváhagyja, és ezek együttes alkalmazását elrendeli.

I. Általános előírások

Az előírások hatálya és alkalmazása
1. §

(1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Potyond község teljes közigazgatási területére.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési telket es területet alakítani, továbbá a bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével műtárgyat és más építményt tervezni, építeni, felújítani helyreállítani átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni és lebontani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak (OTÉK, ágazati szabványok stb.) és e rendeletben előírtaknak szabad.

(3) Jelen rendelet csak TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P és SZ-2 számú szabályozási tervlapjaival együtt érvényes, csak ezekkel együtt módosítható.

Szabályozási elemek

2. § (1 )A szabályozási terv, valamint jelen rendelet előírásai kötelező es irányadó szabályozási

elemeket tartalmaznak

(2) 1. rendű kötelező szabályozási elemek

- az építési előírások a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területekre

- a szabályozási vonal ( közterületet a nem közterülettől elválasztó vonal)

- a közúti szabályozási elemek (szabályozási szélességek)

- terület felhasználási módok határa

- építési övezet határa

- beépített és a beépítésre szánt illetve beépítésre nem szánt területek határa

(3) II.rendű szabályozási elemek a (2) bekezdésben nem említett szabályozási elemek.

- irányadó telekhatár

(4) Az irányadó szabályozási elemek betartása ajánlott

Az állattartásra vonatkozó előírások

3. § (1) Az új állattartó épületek létesítési szabásait az egyes építési övezetekre vonatkozó előírások, ill. a település közigazgatási területére készítendő állattartási rendelet határozzák meg

(2) Nevelési, oktatási intézmény telkétől, egészségügyi intézmény, temető, valamint élelmiszer előállítására, feldolgozására, forgalmazására, fogyasztására szolgáló építénytől 50 m-es távolságon belül állattartás céljára szolgáló épület létesítése tilos.

Építési engedélyhez kötött tevékenységek

4. § [1] Övezeti besorolások

5. § (1) A szabályozási és övezeti terv Potyond közigazgatási területét az alábbi övezetekre bontja:

Megnevezés

Beépítésre szánt területek:

Lákóterület

Falusias lakó

Lf

Gazdasági

Kereskedelmi szolgáltató

Gksz

Különleges terület

Sport es szabadidős tevékenyséq területe

K sp

Temető

K t

Idegenforgalmi terület

K if

Beépítésre nem szánt területek:

Közlekedési- és közműterületek

Állami mellékút, települési gyűjtőút

KÖ ám

Településközi út

KÖ t

Kiszolgáló út

Erdőterületek

Védelmi célú erdő

E v

Mezőgazdaság területek

Szántó terület

Msz

Rét, legelő terület

Mr

Vízgazdálkodási területek

Általános vízgazdálkodási terület

V

Zöldterületek

Közpark

Z kp

Közlekedési zöldfelület

KÖ z[2]

Védőtávolságok

6. § (1) A védőterület lehet:

  • 1. védőövezet (biztonsági övezett), illetőleg
  • 2. nyomvonal jellegű építmény eseten védősáv (biztonsági sáv).

A védőterület kiterjedését, felhasználásának és beépítésének lehetőségét, módját és feltételeit a vonatkozó jogszabályok - ennek hiányában az illetékes hatóságok előírásai alapján kell meghatározni.

(2) Folyóvizek, csatornák, holtágak menten a partéltől számított 6-6 méteres sávon a fenntartást akadályozó létesítményeket, építményeket elhelyezni nem lehet. Ezen belül a partéltől számított 3 méter széles sávon csak rét és legelő gazdálkodás folytatható.

(3) A 20 kV-ős nagyfeszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 6 méteres I vagy szélső száltól mért 5 méteres) védőtávolságon belül, belterületen a tengelytől mert 2.5 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

A tervezett 400 kV-os nagy feszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 35-35 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

(4) A település 1000 méteres védőtávolságán belül dögkút, állattartó telep, hulladéklerakó illetve más egyéb bűzös, fertőzésveszélyes tevékenységet folytató telephely nem létesíthető.

A telekalakítás szabályai

7. § (1 )A beépítésre szánt területen csak építési telek céljára lehet telket alakítani Az építési telek méretei meg kell hogy feleljenek az építési övezetre előirt telekméreteknek.

(2) A TH 03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P és SZ-2 jelű szabályozási tervein irányadó telekhatárral, megszüntető jellel, vagy a kettőő együttes alkalmazásival jelölt telekalakítás ajánlás. Azok a telkek, amelyek megfelelnek az övezeti előírásoknak, telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthetőek.

Azok a telkek, amelyeknek valamely mérete nem felel meg az övezeti előírásoknak, csak a jelölt telekalakítások végrehajtása után építhetők be.

(3) A falusias lakóterületeken telket összevonni 40 méteres telekszélességig lehet

(4) Új telkek kialakításakor a telekalakítási terv készítése során közterület-szabályozási terv készítendő a közművek védőtávolságainak betarthatósága érdekében.

A létesítmények elhelvezésének szabálvai

8. § (1 )Ahol a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P, SZ-2 jelű szabályozási terve nem tartalmaz építési hely határa jelet, ott az épületek elhelyezésére szolgáló területet az övezetre vonatkozó elő-, oldal-, es hátsókerti méretek betartásával kell meghatározni.

(2) Oldalhatáron álló beépítés eseten

- kelet-nyugati fekvésű teleknél az északi oldalhatáron

- dél-kelet észak-nyugati fekvésű teleknél az észak-keleti oldalhatáron

- észak-kelet - dél-nyugati fekvésű teleknél az észak-nyugati oldalhatáron

- észak-déli fekvésű teleknél a keleti oldalhatáron kell az épületeket elhelyezni.

(3) [3]

(4) Oldalhatáron álló beépítés esetén melléképítményt a fő funkciót hordozó épülettel egybeépítve vagy a fő funkciót hordozó épülettel megegyező oldalhatáron lehet elhelyezni.

(5) Azokon a területeken, ahol az építési övezeti előírásoktól eltérően alakult ki a telek szélessége - az építési telek beépítési módjára és az építmények között megengedett legkisebb távolságokra vonatkozó előírások figyelembe vételével - megosztható a telek, ha az övezeti előírás többi paraméterének megfelel.

A kialakult esetekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) Az építési övezeti előírásoktól eltérően kialakult telekméreteket, telekhasználatot, vagy megvalósult épületet és bármely más, a követelményeknek meg nem felelő övezeti tényezőt, ha az jogszerűen vagy jóhiszeműen valósult meg a HÉSZ közreadása előtt; továbbá, ha annak megvalósulása érvényes építési engedély alapján folyamatban van, kialakultnak kell tekinteni.

(2) Ha a beépítettség mértéke magasabb vagy a telek területe kisebb a megengedettnél, akkor a telken meglevő épület felújítható, átalakítható, de sem a beépítettség, sem az épületek építménymagassága nem növelhető. A szintterület növelése a tetőtér beépítésével lehetséges.

(3) Az övezeti előírásoknak nem megfelelő, kialakult épitménymagasságok eseten az épület felújítható, átalakítható, új épület építésekor az övezeti előírásoknak megfelelő építménymagasságot kell az építési telken alkalmazni.

(4) Már kialakult tömbbelső esetén a telekhatárok módosítása esetén, az övezeti határvonaltól max. 10 méter eltérés engedélyezett.

A közművekre vonatkozó rendelkezések

10. § (1) Útépítésnél, útrekonstrukciónál a csapadékvizek elvezetéséről, a közművek kiépítéséről, illetve szükséges rekonstrukciójáról gondoskodni kell.

(2) Mindennemű építést tevékenységnél a meglévő és megmaradó közművezétekek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

(3) A közművekkel kapcsolatos mindennemű egyéb építési tevékenység során az ágazati előírásokat es a vonatkozó szabványokat kell figyelembe venni.

(4) A teljes közművel nem rendelkező területeken a közművek kiépítéséig a szennyvíztárolást zárt szennyviztározóban kell megoldani

(5) A település belterületén az ivóvízhálózaton 200 méterenként tűzcsapot kell elhelyezni.

(6) A szabályozási előírások során a teljes közművesítettség nem foglalja magában a zárt csapadékvíz elvezetés meglétének követelményét.

A szélerőművekre vonatkozó rendelkezések

11. § (1 )A településen szélerőművet nem lehet elhelyezni az alábbi helyeken:

- belterület

- belterület 10h méteres körzete

- szomszéd települések belterületének és beépítésre szánt területének 2000 méteres körzete

- a külterületi gazdasági területek 6h méteres körzete

- utak es közművezetékek h méteres körzete

- erdőterület

- Natúra 2000 tervezett területei

- természeti területek, ökológiái folyosók területe

- (h=szélkerék és lapát együttes magassága)

(2) A település területen kizárólag fehér vagy szürke színű (és annak árnyalatai) szélkerekek

helyezhetőek el.

(3) Szélkerekek elhelyezésére felhasználható területek a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P, SZ-2 jelű szabályozási tervlapjain Msz-1 jellel jelölt területek.

Művi értékvédelem
12. §

(1) Országos védelemben részesített művi értek a településen nem található.

(3) A helyi vedelem alá vont létesítményeket eredeti formájukban kell megtartani. Épület esetén megőrizve a tetőidomot, tetőrészleteket, padlásszellőzőket, nyílásrendszert, részletképzéseket, homlokzati tagolásokat, anyag és színhasználatot.

(4) A védett épület belső átalakítása. korszerűsítése esetén az átalakításokat az eredeti szerkezet tiszteletben tartásával kell megoldani A védettség a belső korszerűsítéseket nem akadályozhatja, sőt a védelem érdekében elő kell segítem a mai kor igényéinek megfelelő használatát.

(5) Amennyiben a helyi védelem alatt álló létesítmény valamely okból életveszélyessé válik és bontása elkerülhetetlen, részletes felmérési terv dokumentáció készítendő

(6) A helyi vedelem szabályait a település helyi értékvédelemről szóló rendelete határozza meg, melyet a rendezési tervvel egyidejűleg kell megalkotni.

(7) Az ismert (azonosított) és feltételezett régészeti lelőhelyeken és a régészettel érintett területeken a 30 cm-t meghaladó talajbolygatással járó tevékenységet csak a szakhatóság hozzájárulásával lehet végezni. Ismert és feltételezett régészeti lelőhelyek a településen a TH- 02-02-09 munkaszámú tervdokumentáció SZ-I/P es SZ-2 jelű tervlapján régészeti lelőhely határa jellel határolt területek.

A közigazgatási határon belül az alábbi régészeti lelőhelyek ismeretesek:

1. lelőhely. Bogyoszlói határ mellett: Felszíni telepnyom, római kor-középkor. A lelőhely Bogyoszló és Potyond közötti sík szántóföldön található. X: 247070, Y 509860 Hrsz. 014/5- 6.014/12.

2. lelőhely. Tilos-dűlő. Felszíni telepnyom. középkor A lelőhely a belterület északi szelén, sík területen található. Feltehető, hogv egy része benyúlik a lakott területre is. X: 246990, Y: 509530 Hrsz 017/2-3

3. lelőhely. Agyagos. Felszíni telepnyom. római kor A lelőhely a falutól délkeletre egv a környzetéből alig kiemelkedő dombocskán található. X: 246330. Y: 510130 Hrsz. 010/4-7.

4. lelőhely. Keszegéri útra-dűlő. Felszíni telepnyom. római kor A nagy kiterjedésű lelőhely a Magyarkeresztúr fele vezető országúitól keletre (kisebb részben nyugatra) fekszik. A telepnyom központi része egy északnyugat-délkeleti irányú keskeny dombon található Ezen a területen kerámiatöredékek mellen nagyszámú téglatöredéket is meg lehetett figyelni. A lelőhely délnyugati szélét nem sikerült meghatározni, mert az itt kezdődő sűrű vetésben nem látszott a felszín. X: 245460. Y: 509280 Hrsz 040/3-8.025/1.4

(8) A nemzeti kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében a település teljes közigazgatási területén leletbejelentési és lelet beszolgáltatási kötelezettség érvényes.

(9) Amennyiben a területen régészeti emlék illetve lelet kerül elő a felfedező köteles a régészeti emléket veszélyeztető tevékenységei felfüggeszteni és a területileg illetékes múzeumhoz bejelenteni.

Táj-és településkép védelem

13. § (1 )A településkép védelme érdekében az épületek földszinti padlóvonal magassága az épület és a terepszint csatlakozásától mert 0,30-0.60 méter között legyen, pincével rendelkező épület estében, pedig 0,9-1.0 méter között legyen A már túlnyomórészt meglevő, kialakult beépítésű lakóterületeken az épületek utcai homlokzat magasságára külön is teljesülnie kell az építmény magassági korlátozásnak az építménymagasság számítási szabályai szerint számolva.

(2) Lakóterületeken belül az épület legalább 60%-at lefedő fő tetőidom hajlásszöge 38° és 45° között legyen. A magastetőkön tetőfedés anyagaként csak égetett agyagcserép vagy hasonló esztétikai énekkel bíró más korszerű fedőanyagból készült pikkelyes fedés alkalmazható. A fedés színeként a piros és a barna szín árnyalatai alkalmazhatók. Egyéb tetőkön természetes színű fémlemez fedés alkalmazható Más fedőanyag csak közterületről nem látható módon, melléképítményeken alkalmazható.

(3) Az előkertek melysége a meglevő épületek többségéhez igazodjon. Új beépítés esetén az élőkért mélysége minimum 5 méter legyen

(4) A település területén sátor, lakókocsi, mobil árusítóhely és más hasonló ideiglenes jellegű építmény csak eseti, alkalomhoz kötött és határozott időre szóló ideiglenes engedély alapján helyezhető el. A mobil árusítóhelyet üzemen kívüli időben a területről el kell távolítani.

(5 ) A település területén meglevő növényzetet kivágni (tervszerű ritkítás és csere kivételével) csak indokolt esetben és a hatályos jogszabályoknak megfelelően lehet.

(6) A település bel- és külterületén található fasorokat, zöldfelületeket, vízfolyások illetve holtágak mentén futó zöldfelületeket, növény sávokat honos fafajokból kell kialakítani

(7) A TH-O3-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P és SZ-2 jelű tervlapján megtartandó fasorként megjelölt fasor fáit kivágni nem lehet, a beteg vagy hiányzó fákat pedig az adott fajtával pótolni kell.

(8) A településkép védelme szempontjából a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P és SZ-2 jelű tervlapján jelölt helyeken a kötelezően telepítendő fasorokat és telken belüli védőfásításokat ki kell alakítani.

(9) A település területén lévő építési telkeken csak olyan reklám és hirdetés helyezhető el, ami az adott ingatlanon működő vállalkozás, intézmény stb. tevékenyégével kapcsolatos.

Természetvédelem

14. § Országos természetvédelem alá eső terület a településen és környezetében nem található

Környezetvédelem
15. §

(1 ) A település területe a hatályos jogszabály[4] szerint a felszín alatti vizek állapota szempontjából érzékeny területen levő települések besorolása szerint az érzékeny kategóriába tartozik.

(2) A levegőtisztaság- védelem biztosítása érdekében a vonatkozó jogszabály[5] az ország területét légszennyezettségi agglomerációba és zónákba sorolja. E rendelet alkalmazásában zónacsoport vagy zónatípus a légszennyezettség alapján kijelölt olyan területegységet jelent, amelyen belül a[6] meghatározott helyen, a szennyező anyag koncentrációja tartósan vagy időszakosan a légszennyezettségi határétékekről, a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékéiről szóló hatályos jogszabályban[7] meghatározott tartományok valamelyikébe esik. [8]Potyond azon zónán kívüli területre esik, ahol a légszennyezettség az alsó vizsgálati küszöböt nem haladja meg.

Helyhez kötött légszennyező források légszennyezésével kapcsolatban a hatályos környezetvédelmi jogszabályok előírásait be kell tartani A tervezési területen létesítendő légszennyező anyagot kibocsátó források kibocsátási határértékeit ennek megfelelően kell megállapítani.

(3) A tervezési terület az üzemi tevékenységből származó zaj szempontjából a vonatkozó jogszabály[9] alapján a 2. területi funkcióba tartozik, kivéve az gazdasági és különleges területeket, melyek az 4. sz. területi funkcióba tartoznak. A zajkibocsátási határértékeket ennek megfelelően kell megállapítani.

(4) A tervezési terület a közlekedésből származó zaj szempontjából a hatályos jogszabály[10] alapján a 2. területi funkcióba tartozik, kivéve a gazdásági és különleges területeket, melyek az 4 sz. területi funkcióba tartoznak A település területen építmények elhelyezése ennek figyelembe vételével történhet.

(5) A tervezési területen az egyéb funkciójú területekkel (lakó,vegyes) határos zajkibocsátónak kell gondoskodnia a zaj védelemről. Minden zaj és rezgés védelmi szempontot a hatályos jogszabály[11] határoz meg A zajt kibocsátó szükség esetén saját telken köteles gondoskodni a zajvédelemről és a zajt csökkentő berendezés elhelyezéséről.

(6) A zaj kibocsátója és a levegő szennyezője indokolt esetben mérésre kötelezhető.

(7) A területen feltöltések kialakítására a környezetet károsító anyag ill. veszélyes hulladék nem használható fel A területen esetleg található környezetet károsító anyagokat a tereprendezés során el kell távolítani. A fellelhető környezetkárosító anyagok -veszélyes hulladékok- ártalmatlanítását a vonatkozó jogszabály[12] szerint kell végezni.

(8) Építési munkáknál a terület előkészítése során a termőföld védelméről, összegyűjtéséről és megfelelő újrahasznosításáról gondoskodni kell.

(9) Teljes közművel el nem látott területeken a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkező szennyvíz, kommunális és egyéb hulladék ártalommentes átmeneti tárolásáról és a hulladéktelepekre való szállításáról.

(10) A TH-03-02-I9 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2 jelű szabályozási tervlapján kötelezően fatelepítés jellel kijelölt helyeken a szél elleni védekezés céljából fasorokat ill. facsoportot kell telepíteni.

(11 )A felszíni vizekbe csuk a mindenkori hatályos előírások határértékeinek a hatályos jogszabály[13] szerinti 4. általánosan védett vízminőség-védelmi területi kategóriának megfelelő minőségű csapadékvíz és szennyvíz vezethető, amennyiben a befogadó időszakos vízfolyás, úgy a 3. kategóriára vonatkozó határértékeket kell betartani.

(12) A lakóterületek szennyvizeit közcsatornába kell vezetni a mindenkori hatályos előírások[14] határértékeinek betartásával.

(13) A csatornahálózat kiépüléséig a szennyvizeket csak zárt szennyvíztározóba lehet gyűjteni és elszállításukról gondoskodni kell.

(14) A hulladékudvar es a törmeléklerakó kialakítását és a települési hulladékokkal kapcsolatos tevékenységeket a vonatkozó jogszabályok[15] szerint kell végezni.

(15) Az állattartó telepeknek meg kell felelni a „vizek mezőgazdasági eredetű nitrát terheléssel szemben védelméről” szóló hatályos jogszabálynak.[16]

(16) [17]

II. Övezeti előírások

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Lakóterületek

I6. §

(1) Általános előírások:

Épületek elhelyezése:

- már beépült utcák foghíjbeépítései esetén az elő- es oldalkert méreteknek az utcában már jellemzően kialakult méretekhez kell igazodni,

- új beépítésű területeken az elő-, oldal- és hátsókért méretek meghatározásánál az OTÉK 35. § -ban foglaltak az irányadóak

(2) Az oldalhatáron álló beépítés esetén az előkrti, oldalkerti, hátsókerti méretek betartásával meghatározott építési helyen az épület szabadon állóként is elhelyezhető.

(3) A lakóterületek övezeti tagolását a TH-O3-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P jelű szabályozási tervlapja tartalmazza.

(4) Az újonnan kialakított falusias lakóterület övezetben az oldalkertek szélessége min. 6 m, a hátsókertek mélysége min.10 m.

(5) A falusias lakóterületen melléképítmény csak a fő funkciót hordozó épülettel megegyező oldalhatáron helyezhető el. A melléképítmény építménymagassága nem haladhatja meg a fő funkciót hordozó épület építménymagasságát. Állattartás céljára szolgáló épület maximum 60 m2 hasznos alapterületig létesíthető

(6) A falusias lakóterület (Lf) jellemzően alacsony laksűrűségű, összefüggő nagy kertes, általában egy önálló rendeltetési egységet magába foglaló telkeket tartalmazó övezet.

(7) A falusias lakóterületen (Lf) egy telken belül legfeljebb kettő egy lakásos vagy egy kétlakásos lakóépület helyezhető el.

A részletes övezeti előírásokat az alábbi táblázatok tartalmazzák:

Falusias lakóterületek:

O 30/50

Lf -1 4,5 16/50/800 0,5 jelű építési övezet

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jarmű számára önálló parkolóhely,önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű- elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A Zöldfelület legkisebb mértéke

50%

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15. §-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 16 m
Mélység. 50m
Terület: 800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30%

A megengedett építmény magasság (a fő funkciót hordozó épület esetén)

Minimum. 3,5 m
Maximum: 4,5 m

0 30/50
Lf-2 4,5 14/50/700 0,5 jelű építési övezet

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművestítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tarolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jarműelhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni

A zöldfelület legkisebb mérteke

50 %

A megengedett szennvezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15. §-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szelesség: 14 m

Mélység: 50 m
Terület: 700 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mérteke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

0 30/50

Lf-3 4,5 16/40/600 0,5 jelű építési övezet

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet
szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt járműelhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50%

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 15. §-a szerint

A telek legkisebb méretei

Szélesség: l6 m
Melység 40 m
Terület: 600 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló

Megengedett legnagvobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépített jég legrugsobb mértéke

30%

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estén)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

0 30/50
Lf-3 4,5 16/40/60 0,5 jelű építési övezet

0 30/50
Lf-4 4,5 14/40/600 0,5 jelű építési övezet

Megengedett használat

Lakóépület
lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipart építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi szociális épület

Nem valósítható meg

Az 5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű szamára önálló parkolóhely, önálló garázs két jármű feletti célra

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Gazdasági területek

17. § (1 )A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célokat szolgáló telephelyek ill. szolgáltató létesítmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2) A G ksz jelű övezetekben a telkek korlátlanul össze vonhatóak.

(3) A gazdasági területek esetében a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-l/P és SZ-2 jelű szabályozási tervein jelölt helyeken és méretekben (10 m) telken belüli védőfásítást kell kialakítani A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.

A részletes övezeti előírásokat a következő táblázatok mutatják:

SZ 50/25

Gksz-1 7,5 2000 1,5 jelű építési övezet

Megengedett használat

Nem jelentős zavaró hatású gazdasági
tevékenységi célú épület,építmény (melyeknek a szennyezési kibocsátási paraméterei nem haladhatják meg a lakóterületekre előirt maximum értékeket)
A tulajdonos es a személyzet számára szolgálati lakaás
Parkoló
Igazgatási és irodaépületek
Raktárépületek

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. $-ban felsorolt jármű-
elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mérteke

25%

A megengedett szennyezettségi határértékek

a HÉSZ 15. §-a szerint

A telek legkisebb méretei

Terület: min. 2000 m2

A beépítési mód

Szabadon álló

Megengedett legnagvobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagvobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épület estém

Minimum 3,5 m
Maximum 7,5 m

Különleges területek

I8. §

(1 )A különleges területek a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-l/P és SZ-2 jelű tervlapján K jellel ellátott területek.

Kt Temető Jelű építői övezet

(1) A temető területén maximum 2%-os beépítettség mellett a terület funkcióját szolgáló épület, építmény helyezhető el. A megengedett építménymagasság 4,5 méter. Az övezetben szabadon álló és oldalhatáron álló, magastetős épület helyezhető el.

(3) A temető kerítése csak természetes anyagból (kő, tégla, fa) készíthető. A kerítés kegyeleti szempontból minimum 50 %-ban tömör építésű és 1,80-2,50 m közötti magasságú kell legyen A kerítés belső oldalán cserjét ill. fát kell telepítem a TH-03-02-19 számú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt helyen és szélességben (1.5 m).

(4) A temetőben lévő sírjelek magassága nem haladhatja meg 3.0 métert. A temetési helyek a temető területének max. 65 %-át foglalhatjuk el. Egyéb kérdésekben a I45/1999. (X.I.) korm.rendelet az irányadó.

(5) A temető fejlesztési területén a TH-03-02-19 számú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján jelölt helyen és szélességben (30 m) telken belüli kötelező vedőfásítást kell kialakítani.

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési- és közműterületek

I9. §

(1 )A közlekedési és közmű elhelyezési területbe a községen áthaladó országos közutak, az önkormányzati fő- gyűjtő- lakó- és kiszolgáló utak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák valamint ezek csomópontjai tartoznak.

(2) A tervezési területen az utak szabályozási szélességet a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-I/P és Sz-2 jelű szabályozási tervlapjai, valamint az út mintakeresztszelvények tartalmazzák. A külterületi utak szabályozási szelessége csak irányadó jellegű, a konkrét szabályozási szélességek csak engedélyezési szintű úttervek alapján határozhatók majd meg.

(3) Az utak területsávjai mentén létesítményt elhelyezni csak a biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása mellett az út kezelőjének hozzájárulásával és a vonatkozó ágazati szabványok, előírások betartásával lehet.

(4) A közlekedési területen elhelyezhetőek az OTÉK 26. § (3) bekezdésében foglalt létesítmények.

(5) A közutakra rácsatlakozást kialakítani csak az út kezelőiének hozzájárulásával lehet.

(6) A területen az útkategóriák az alábbiak:

KÖ t Településközi út

KÖ ám Állami mellékút, települési gyűjtőút

KÖ Kiszolgáló út

Kö z Közlekedési zöldfelület[18]

Településközi út:

Tervezési osztály: K V.

Ajánlott ill. meglévő szabályozási szélesség:

Potyond-Babót tervezett településközi út (024 hrsz.-ú
út).

22,0 m
(meglévő szélesség 9,0-16,0 m

Állami mellékút.

Tervezési osztály: K .V.

Kialakult ill. tervezett szabályozási szélesség:

belterület

külterület

8606 sz. állami mellékút

9,5-18,0 m (tervezett: 10,5- 18,0m>

12,5-15,0 m (tervezett: 22,0 m)

Kiszolgáló út:

Tervezési osztály: B. VI.

Szabályozási szélesség:

kialakult

tervezett

Kossuth u.

9,0-16,0 m

9.0-16.0 m

Szabadság u.

9.5-18.0 m

10.5-18.0 m

58 hrsz -ú út

6.5-7.5 m

32 hrsz-ú út

16.5-20.0 m

03 hrsz-ú út

3.5-6.5 m

16.0 m

(7) A közlekedési zöldfelület a növényzettel fedett közlekedési terület, melyet közpark jelleggel kell kialakítani.

(8) A közlekedési területek térbútorainak megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésére. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni (kő, tégla, fa), beton, vasbeton elemek nem helyezhetőek el. Az itt elhelyezendő építmények fedésére hullámpala, hullámlemez nem alkalmazható.

(9) A külterületi utak tengelyétől mért 6-6 méteres távolságon belül építmény nem helyezhető el.

Zöldterületek
20. §

Z kp (közpark) jelű övezet

(1) Zöldfelület az állandó növényzettel fedett közpark területe.

(2) A közpark területén elhelyezhetőek a pihenést, testedzést szolgáló létesítmények (térbútorok, játszóterek) illetve a fenntartást szolgáló létesítmények.

(3) Az Övezetben maximum 2% beépítési százalék mellett 3.0-3.5 m-es építménymagasságú építmény építhető szabadon álló módon.

(4) A területen az OTÉK 27. § (2)-(3) bekezdés előírásait alkalmazni kell.

(5) A közparkok parkosítását és kialakítását, növényzettelepítéseket kert és tájtervező szakemberrel kell megterveztetni.

(6) Közterületen a térbútorok megválasztásakor ügyelni kell azok összhangjára, egységes megjelenésére. Az anyaghasználat során csak természetes anyagokat lehet alkalmazni a területen, (kő, tégla, fa) beton és vasbeton elemek nem helyezhetőek el Az itt elhelyezendő építmények lefedésére pala,hullámpala, hullámlemez nem alkalmazható.

Erdőterületek

21. § (1) A területen az alkalmazott kategóriák az alábbiak E v Védő erdő

(2) A védőerdő területe elsődlegesen környezetvédelmi és tájvédelmi célokat szolgál. A védőerdő területen építmény nem helyezhető el.

Mezőgazdasági területek

22. § (1) A területen a mezőgazdasági területek alkalmazott kategóriái az alábbiak:

M sz-1 Szélkerekek elhelyezésére is felhasználható szántóterület

M sz-2 Általános szántóterület

Mr Rét és legelő területe

(2) A TH-03-02-19 munkaszámú terv dokumentáció SZ-1/P, SZ-2 jelű szabályozási tervlapjain az M sz, M r jellel jelölt területeken általános esetben az OTÉK. 29. § előírásait kell alkalmazni. Szántóterület esetében a 10 000 m2-t el nem érő telken építményt elhelyezni nem szabad. Az 10 000 m2 feletti telkeken a beépítettség nem haladhatja meg a 3%-ot. Az 10 000 m2 feletti telkeken lakóépület és gazdásági épület egyaránt elhelyezhető.

(3) A mezőgazdasági területeken meglévő a deflációs hatást csökkentő fasorokat, erdősávokat fenn kell tartani, és a fák szakszerű pótlását el kell végezni. A mezőgazdasági táblák szegélyei menten a hiányzó helyeken, új fasorok ültetendők. A mezőgazdasági táblák szegélyei mentén a TH-03-02-19 munkaszámú terv dokumentáció SZ-1/P, SZ-2 jelű szabályozási tervlapjain jelölt telepítendő fasorokat a szélerózió elleni védelem céljából a területek tulajdonosainak ki kell alakítani.

(4) Mezőgazdasági területen kerítést csak ott lehet létesíteni, ahol lakóépület, mezőgazdasági épület került elhelyezésre vagy zöldség, gyümölcs földrészlet kerül kialakításra.

(5) A rét és legelő művelési ágú területeken építményeket nem lehet elhelyezni A rét művelési ágú területeket évente kétszer kaszálni kell. Ezen területeken művelési ág váltása nem engedélyezhető.

M sz-1 jelű övezet

(6) A TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2 jelű szabályozási tervlapján az Msz- 1 jellel jelölt területeken szélkerekek (szélerőmű) és a kapcsolódó műszaki létesítmények telepítése megengedett, a technológia szükséges építménymagasságával és műszaki paramétereivel.

(7) A létesítmények által igényelt területeket ki kell vonni a művelési ág alól.

(8) Az objektumok szervízúttal való eléréséről gondoskodni kell. Ugyanakkor a mellékutaktól

50 m távolságra kell elhelyezni őket. ,

(9) A szélerőműhöz kapcsolódó kiszolgáló épület maximális alapterületi 20m2 építménymagassága maximum 4.5 m lehet.

(10) A szélkerekeket allandó emberi tartózkodásra alkalmas terület határától min. 1000m-re kell telepíteni.

Egyéb területek

23. § (1 )Az egyéb területekbe a folyóvizek medre és partja, nyílt csatornák, vízelvezető árkok medre és partja tartoznak.

(2) A területen az egyéb területek alkalmazott kategóriája az alábbi:

V Általános vízgazdálkodási terület

(3) [19]

(4) A vízgazdálkodási területen az OTÉK 30. § (2) bekezdésben foglalt építmények helyezhetőek el.

(5) Az általános vízgazdálkodási övezetben az elhelyezhető épületek által elfoglalt terület a telekterület 3 %-át nem haladhatja meg. A megengedett építménymagasság 3.5 méter, technológiai célú építmény esetén 6.0 méter.

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Értelmező rendelkezések (fogalom-meghatározások)

24. § (1) Telekszélesség: A telek oldalvonalára (oldalhatár) merőleges vetületi mérete az építési hely elő-és hátsókerti határvonalai között. (Ezek közül a legnagyobbnak kell teljesítenie az övezeti előírások minimális telekszélességre vonatkozó paraméterét.)

(2) Telekmélység: a telek közterület vagy magánút felőli határvonala és a hátsókerti telekhatár közötti távolság. (Ezek közül a legnagyobbnak kell teljesítenie az övezeti előírások minimális telekmélységre vonatkozó paraméterét.)

(3) Irányadó telekhatár: az irányadó telekhatár betartása nem kötelező, a HÉSZ övezeti és egyéb előírásaiknak megfelelően alakíthatók telkek az irányadó telekhatárral meghatározottól eltérően is.

Hatálybalépés

25. § (l) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Potyond község 8/1995.(XI.15.)sz. rendeletével jóváhagyott helyi építési szabályzata hatályát veszti.

(2) Jelen rendelet előírásait a hatályba lépest követően indult eljárásokban kell alkalmazni. A rendelet csak a TH-03-02-19 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/P és SZ-2 jelű szabályozási

tervlapjaival együtt érvényes.


[1] Hatályon kívül helyezte az 5/2009.(X.01.) rendelet. Hatályos: 2009.10.01-től.
[2] Beiktatta a 2/2018.(II.14.)rendelet. Hatályos: 2018.03.15-től.
[3] Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VII.29.) rendelet. Hatályos: 2009.07.30-tól.
[4] 27/2004.(XII.25.)KvVM. rendelet
[5] 4/2002.(X.7.)KvVM rendelet
[6] Módosította az 5/2016.(VII.29.)önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.07.30-től.
[7] 14/2001.(V.9.)KöM-EüM-FVM együttes rendelet 4.számú melléklet
[8] Módosította az 5/2016.(VII.29.)önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.07.30-től.
[9] 8/2002.(III.22.)KöM-EüM rendelet 1.sz melléklete
[10] 8/2002.(III.22.) KöM-EüM rendelet 3. sz. melléklete
[11] 8/2002.(III.22.) KöM-EüM együttes rendelet
[12] 98/2001.(VI.15.)Korm.rendelet
[13] 28/2004.(XII.25.)KvVM rendelet
[14] 28/2004.(XII.25.)KvVM rendelet
[15] 5/2002.(X.29.)KvVM rendelet
[16] 49/2001.(IV.3.)Korm.renelet
[17] Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VII.29.)önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.07.30-től.
[18] Beiktatta a 2/2018.(II.14.)rendelet. Hatályos: 2018.03.15-től.
[19] Hatályon kívül helyezte az 5/2016.(VII.29.)önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016.07.30-től.