Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2015. 09. 29- 2017. 02. 06

Potyond Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: 

1. Általános rendelkezések


1. §

(1) Potyond Községben a közösségi együttélés, a békés egymás mellett élés alapvető feltétele, alapvető szabálya a Képviselő-testület által elfogadott rendeletek betartása és betartatása.

(2) Jelen rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásnak minősül minden olyan magatartás, melyet jelen rendelet így határoz meg.

(3)  A közösségi együttélés szabályait tartalmazzák az alábbi rendeletek:

-a kéményseprő-ipari szolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 2/1996.(III.20.) önkormányzati rendelet

-a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 5/2001.(V.02.) önkormányzati rendelet

-a közterület használatról szóló 7/2015.(IX.28.) önkormányzati rendelet[1]

-a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről és a közterületek tisztántartásáról szóló 7/2006. ( VI.22.) önkormányzati rendelet

-a levegőtisztaság védelméről szóló 6/007.(VI.22.)

2. A rendelet hatálya


2. §

  1. A rendelet hatálya Potyond Község közigazgatási területén a jelen rendeletben, illetve fent megjelölt rendeletekben meghatározott, közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást elkövető természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki.

3. Hatásköri rendelkezés és eljárási szabályok


3. §

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására - átruházott hatáskörben - a polgármester jogosult. 

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetése miatt az eljárás bejelentés, a közterület-felügyelő közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartásról felvett jegyzőkönyve alapján, vagy hivatalból indul.

(3) Az eljárási szabályokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását a közterület-felügyelő, valamint a Polgármesteri Hivatal illetékes köztisztviselője ellenőrzi; a szabályok megszegése esetén köteles a szükséges intézkedést megtenni.

(5) A Polgármester döntésével szemben a Képviselő-testülethez lehet jogorvoslati kérelemmel fordulni.

4. §

Jogkövetkezmények


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetőjével szemben a Polgármester a Ket. 94/A. § -ban foglaltakat figyelembe véve 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírságot szab ki. A közigazgatási bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell utalványon megfizetni Szilsárkány Község Önkormányzat határozatban megjelölt számlájára.

4. Egyes, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások


5. §

A közterület használatával, a közterület rendjével kapcsolatos szabályok megszegése


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el az a közterületet rendeltetésétől eltérő célra díjmentesen használó, aki a közterület használatát követően nem tesz eleget Potyond Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatról szóló 7/2015.(IX.28.) önkormányzati rendeletében foglalt kötelezettségének.[2]

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, az a közterületet a rendeltetésétől eltérő célra használó, aki a rendeletbe foglalt közterület-használati hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon – különösen a hozzájárulásban megjelölt céltól, tevékenységtől eltérően, nagyobb méretben és területen, hosszabb időtartamban – használja a közterületet.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el az a közterületet rendeletetésétől eltérő célra használó, aki a használatot követően nem állítja helyre a közterület eredeti állapotát.

(4) A rendeletben foglaltak megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírság nem mentesít a rendeletbe foglalt jogellenes közterület használata esetére megállapítható közterület használati díj megfizetése alól.

6. §

Hirdetményekkel kapcsolatos magatartási szabályok

7.§

(1) Hirdető-berendezéseket, reklámokat, hirdetéseket a vonatkozó önkormányzati rendeletekben foglaltaknak megfelelően lehet elhelyezni.

(2) Hirdető berendezést, reklámhordozót közterület-használati hozzájárulással, az abban meghatározott módon lehet elhelyezni.

(3) Tilos hirdetményt nem e célra kijelölt helyre (különösen élő fára, növényzetre, szoborra, közmű-tartószerkezetre) kifüggeszteni. Az idejétmúlt vagy megrongálódott hirdetményt el kell távolítani.

(4) Tilos az Önkormányzat tulajdonában álló hirdető-berendezést, reklámot, hirdetést beszennyezni, eltakarni.

Állattartási szabályok megszegése

8.§

(1) Állatot tartani a vonatkozó jogszabályok és a rendeletben meghatározottak betartásával lehet.

(2) Állatot a házban lakók nyugalmának indokolatlan zavarása, anyagi károkozás, testi épséget vagy egészséget nem veszélyeztető módon lehet tartani.

9.§

(1) A közterületen az eb által okozott szennyeződést el kell távolítani.

(2) Tilos

a) az ebet táblával tiltott helyre beengedni vagy bevinni, középületbe, hivatali helyiségbe ebet bevinni.

b) gazdátlan állatot közterületen etetni, így különösen lakókörnyezetben nem fogságban élő galambot;

(3) Mindenki köteles a tulajdonában lévő vagy felügyelete alatt álló eb más tulajdonában lévő magánterületre való átjutását megakadályozni.

(4) Közterületen ebet pórázzal lehet sétáltatni, futtatni, kivéve a kijelölt kutyafuttató területét. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. 

(5) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen, fenyegető magatartásával ne zavarja mások közterület használatát. Ennek érdekében szájkosarat használni kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell, kivéve, ha jogszabály a szájkosár használatát kötelezővé teszi.

4. Záró rendelkezések


10. §

E rendelet 2013. május 15-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után elkövetett a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások esetében kell alkalmazni.

Molnár Vilmos                                                                                            Ottlakán Beatrix

polgármester                                                                                              jegyző





Kihirdetési záradék:


A rendeletet Potyond Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2013. április 24. napi ülésén elfogadta.

A rendelet kihirdetése megtörtént Szilsárkányi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén és a Potyondi kirendeltségének  hirdetőtábláján.




Potyond, 2013-04-30


Ottlakán Beatrix

jegyző

[1]

Módosította a 8/2015.(IX.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015.IX.29-től.

[2]

Módosította a 8/2015.(IX.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2015.IX.29-től.