Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 11. 11

Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2021.11.11.

Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő

a) természetes személyekre,

b) jogi személyekre,

c) jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki azokra a tevékenységgel, mulasztással, vagy jogellenes állapot fenntartásával megvalósuló magatartásokra, melyekre más jogszabály közigazgatási bírság kiszabását írja elő vagy teszi lehetővé.

2. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában közösségi együttélés szabályait sértő magatartás az a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti vagy veszélyezteti, és amelyet e rendelet közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít.

2. Hatásköri rendelkezés és eljárási szabályok

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására – átruházott hatáskörben - a polgármester jogosult.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetése miatt az eljárás bejelentés alapján, vagy hivatalból indul. A bejelentést szóban, személyesen vagy telefonon, írásban vagy elektronikus úton bárki megteheti. A bejelentésnek tartalmaznia kell a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését megvalósító személy ismert személyi adatait, a magatartás helyének és idejének megjelölését, a körülményeinek leírását a bizonyítási eszközök megjelölésével. A bizonyítási eszközöket csatolni kell a bejelentéshez.

(3) Az eljárási szabályokra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A Polgármester döntésével szemben a Képviselő-testülethez lehet jogorvoslati kérelemmel fordulni.

3. Jogkövetkezmények

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás tanúsítójával szemben esetenként

a) természetes személy esetében kétszázezer forintig,

b) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A közigazgatási bírság legkisebb összege esetenként ötezer forint.

(3) A közigazgatási bírság kiszabása mellőzhető és figyelmeztetés alkalmazható, ha az elkövető személyére és az elkövetés körülményeire tekintettel, azokat mérlegelve a kívánt visszatartó hatás várhatóan figyelmeztetéssel is elérhető.

(4) A közigazgatási bírságot a határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül kell utalványon megfizetni Potyond Község Önkormányzata határozatban megjelölt számlájára.

4. Egyes, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, az a közterületet a rendeltetésétől eltérő célra használó, aki a közterület használatról szóló 7/2015.(IX.28.) önkormányzati rendeletben foglalt közterület-használati hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon – különösen a hozzájárulásban megjelölt céltól, tevékenységtől eltérően, nagyobb mértékben és területen, illetve hosszabb időtartamban – használja a közterületet, valamint annak eredeti állapotát a használatot követően nem állítja vissza.

6. § (1) A közösségi együttélés szabályait sértő magatartást valósít meg, aki Potyond község jelképeit jogosulatlanul, engedély nélkül, vagy a felhasználásra vonatkozó engedélyben előírt feltételektől eltérően vagy a község közösségét sértő módon használja.

7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az ingatlantulajdonos, ha a házszámtábla vagy helyrajzi- szám tábla beszerzéséről, közterületről jól látható módon történő kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról nem gondoskodik.

8. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki a köztemetők rendjéről és a temetkezési tevékenységről szóló 5/2001.(V.2.) önkormányzati rendeletben foglaltakat megszegi.

5. Záró rendelkezések

9. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszíti a 8/2013. (IV.30.) önkormányzati rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről.