Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 11

Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.11.

Potyond Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés (a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza Potyond Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáit, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Potyond Község Önkormányzata közigazgatási területén található az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre/színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában részvevőkre és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybevevőkre.

3. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § (1) Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörében az alábbi közművelődési alapszolgáltatást biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, ennek keretében:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

ac) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

ad) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti;

4. Közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörének ellátására a potyondi közösségi színteret (9324 Potyond, Szabadság utca 15.) jelöli ki és működteti.

5. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat igénybe veszi a településen működő civil szervezetek, egyéb szervezetek és a magánszemélyek előremutató és segítő közreműködését.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására civil szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet.

6. § (1) A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, térségi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az önkormányzat együttműködésre törekszik:

a. köznevelési-közoktatási intézménnyel,
b. kulturális feladatot ellátó civil szervezettel,
c. közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel, alapítvánnyal, gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,
d. egyházzal,
e. helyi nemzetiségi önkormányzattal és nemzetiségi hagyomány ápolását végző civil szervezettel,
f. turizmus és idegenforgalomi feladatot ellátó szervezettel.

5. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

7. § (1) A kulturális törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokat fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

6. A közművelődési feladatok finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, illetve a pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat lehetőség szerint részt vesz az országosan meghirdetett közművelődési célú pályázatokon.

9. § (1) Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatainak ellátása érdekében, vagy a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott közművelődési tevékenységre helyi civil szervezetek, illetve magánszemélyek részére egyedi támogatást biztosíthat.

(2) Az önkormányzat az éves önkormányzati támogatás keretösszegét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(3) A támogatási kérelmek benyújtása folyamatosan történhet. A támogatási kérelmek beérkezésüket követő 15 napon belül a Polgármester dönt. A kérelemben foglaltak támogatása esetén a Polgármester megállapodást köt a támogatottal.

(4) A megállapodás tartalmazza:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, adószámát, számlaszámát, a képviseletében eljáró személyeket,

b) a támogatás nyújtásáról szóló döntés számát,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatás felhasználásának célját,

e) a támogatás feltételeit,

f) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

g) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,

h) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

7. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszíti a helyi közművelődési feladatokról szóló 8/2002.(X.20.) önkormányzati rendelet.