Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015 (IV.7..) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetés helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 10

Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015 (IV.7..) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetés helyi szabályairól

2015.04.10.

Ravazd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 13. §‑tól 16. §-ig, valamint a 48. §-ban foglaltak, valamint az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi, a település közigazgatási területére.

2. §

Az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetése

(1) A rendszeres szilárd hulladékszállításba és ártalmatlanításba bekapcsolt területeken egész évben szerdai napokon és szombatonként 8 és 16 óra között engedélyezett az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése.
(2) Hulladékot égetni szélcsendes időben és a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásával szabad végezni. A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.
(3) A tüzelés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, melyekkel az esetleges tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
(4) A hatóságilag elrendelt (magasabb rendű jogszabály) általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.
(5) Közterületen hulladékot égetni tilos. Különösen indokolt esetben az önkormányzat engedélyével, kizárólag az önkormányzat kezelése alatt lévő helyeken lehetséges.
(6) Hulladékot csak olyan területen lehet égetni, ahol az égetés esetleges szennyező hatása, hősugárzása, környezeti vagy egyéb kárt nem okoz, valamint a környezetben élőket tevékenységükben nem zavarja.
(7) Az égetésre szánt hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pvc, gumi, veszélyes hulladék stb.).

II.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

3. § E rendelet 2015. április 10. napján lép hatályba.