Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete

Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.26.) önkormányzati rendelete a közterület-használat rendjéről szóló 10/2004 (VII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 26- 2021. 08. 26

Ravazd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VIII.26.) önkormányzati rendelete a közterület-használat rendjéről szóló 10/2004 (VII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.08.26.

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a 10/2004. (VII.15.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban : R) az alábbiak szerint módosítja.

1. § A R. kiegészül a 8/A §-al.

Közterületek gondozása
(1) A közterület tulajdonosa, kezelője és fenntartója köteles a tulajdonában kezelésében, vagy fenntartásában lévő ingatlana előtti zöld területeket, a hozzá tartozó berendezési tárgyakkal, építményekkel együtt jó karban tartani, vagy karban tartatni. (Az árok tisztítása, a téli időszakban a hó eltakarítása, síkosság mentesítés)
(2) A temetői sírok és környékének gondozása.
a) A községkép előnyösebb kialakítása, illetőleg megóvása érdekében
b) a közterületek, azok építményei, berendezése, felszrelései és növényzete használata során a közterületek használói,
c) az építési telkek és építési területek közterületről közvetlenül látható részén a tereprendezési és kertészeti munkák végzése tekintetében az egyes ingatlanok tulajdonosai és kezelői kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni.
(3) A közterülettel közvetlenül érintkező ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójánek feladata:
a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv), illetve ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület, amennyiben annak szélessége az ingatlantól mérve az 5 m nem haladja meg.
b) A járdaszakasz melletti nyílt árok és műtárgyainak az útszegélyig terjedő folyamatos tisztán tartása, a csapadékvíz zavatalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolítása, az ott keletkezett hulladék elszállítása.
(4) A közterületen keletkező hasznosítható hulladékot (gally, fű, stb.) a közterülettel érintkező ingatlan tulajdonosa használhatja.
(5) A közterületen fás szárú növény telepítése, vagy kivágása kizárólag engedéllyel végezhető.
(6) A közterületen lévő fás szárú növény a közelekdést nem akadályozhatja.

2. § Ez a rendelet 2021. augusztus 26-án lép hatályba.