Rábasebes Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(IV.8.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 10. 01

Rábasebes Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016.(IV.8.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2022.10.01.

Rábasebes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, területe

1. § A közszolgáltatás kiterjed Rábasebes község közigazgatási területén az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására, szolgáló gyűjtő-helyről történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szenny-víztisztító telepen való elhelyezésére.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely

2. § (1) Rábasebes község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését a Pannon-Víz Zrt (9025 Győr, Országút u. 4.) látja el az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából a Szany 0344/7 hrsz. alatti vagy a Csorna 0224/2 hrsz. alatti szennyvíztisztító telepen kialakított fogadó aknában kell elhelyezni.

(3) Szippantott szennyvizet a község közigazgatási területén földre kiengedni tilos, elhelyezése csak a fogadásra kijelölt szennyvíztisztító-telepen lehetséges.

3. A közszolgáltató kötelezettségei

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles a megrendeléstől számított 5 munkanapon belül az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban begyűjteni, és végleges ártalommentes elhelyezésre a kijelölt átadási helyre szállítani.

(3) Rendkívüli, illetve sürgős esetekben a közszolgáltató köteles az igénybejelentéstől számított 6 órán belül a közszolgáltatásnak eleget tenni, amelyért azonban a közszolgáltató felár érvényesítésére jogosult.

(4) A közszolgáltató nyilvántartást köteles vezetni az ingatlantulajdonostól elszállított szennyvíz mennyiségéről, melyről az önkormányzatnak a tárgyévet követő február 15-ig megküldi az adatszolgáltatást.

4. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba be nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi jogszabályi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni, ideiglenesen tárolni, és megfelelő időben ártalmatlanításra elszállítani.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló létesítményt úgy használni, hogy azzal más személyek vagyonát, testi épségét és a környezetet ne károsítsa.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, megfelelő időben, a rendeletben megjelölt közszolgáltatótól megrendelni és elszállíttatni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

(6) Az ingatlantulajdonos felel a közszolgáltatónak átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz minőségéért, amely nem tartalmazhat környezetre veszélyes anyagot, egészségre, élet- vagy testi épségre veszélyt jelentő hulladékot, gyűjtő járművek berendezéseinek megrongálódásához vezető hulladékot.

5. A közszolgáltatási szerződés, és annak tartalmi elemei

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat képviselő-testülete köt szerződést.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a szerződés tárgyát,

b) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

c) a teljesítés helyét,

d) a begyűjtési gyakoriságot,

e) a felek jogait és kötelezettségeit.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

b) a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatásról és annak díjáról,

c) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

d) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

e) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

f) a közszolgáltatási díjhátralék behajtásáról.

6. § A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között - a Polgári Törvénykönyv közüzemi szerződésekre vonatkozó – szerződéses jogviszony jön létre.

6. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

7. § (1) Amennyiben házi szennyvíztisztító berendezéssel az ingatlantulajdonos nem rendelkezik, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető.

(3) Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(4) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(5) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat, és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

7. A helyi közszolgáltatás díja, legmagasabb mértéke

8. § (1) A szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni. A mindenkori érvényes díjról a szolgáltató – a végzendő tevékenység feltüntetésével – díjjegyzéket köteles készíteni. Az ez alapján alkalmazható legmagasabb díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A szolgáltatási díj számításának alapja az elszállított szennyvíz 1 m3-e. A díjat az elszállított szennyvíz mennyisége után köteles az ingatlantulajdonos megfizetni.

(3) A közszolgáltatás díját a szolgáltató a közszolgáltatás elvégzése után azonnal, számla ellenében jogosult beszedni.

(4) A közszolgáltatás ingatlantulajdonos hibájából történő meghiúsulása esetén a közszolgáltató jogosult az eredménytelen kiszállás díjának kiszámlázására az érintett ingatlantulajdonos felé. A közszolgáltató hibájából történő szolgáltatás meghiúsulása esetén a közszolgáltató az ingatlantulajdonos minden igazolt kárát köteles megtéríteni.

(5) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, arra alkalmas berendezéssel történik.

8. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

9. § (1) A közszolgáltató

a) a szolgáltatást igénybe vevő természetes személy vonatkozásában a névre, születési névre, anyja nevére, lakcímre, születési időre és helyre, telefonszámra és elektronikus levelezési címre vonatkozó, valamint

b) a szolgáltatást igénybe vevő nem természetes személy vonatkozásában a nevére, székhelyre, adószámra, telefonszámra, elektronikus levelezési címre, a képviselő nevére és címére vonatkozó adatokat kezelni.

(2) A közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, megismerhetőségéről, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adatvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(3) A közszolgáltató az (1) bekezdés szerinti személyes adatokat a közszolgáltatási jogviszony létrejöttével kezelheti.

(4) A közszolgáltató a személyes adatokat a közszolgáltatás teljesítésével kapcsolatos feladatok ellátása, azt követően pedig a közszolgáltatási jogviszonyból eredő jogok érvényesítése vagy kötelezettségek teljesítése érdekében, csak a cél megvalósításához szükséges ideig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően, a közszolgáltató a kezelt adatokat törli.

9. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2016. május 1-jén lép hatályba.

Melléklet1

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítás és ártalmatlanítás díja:

1. lakossági igénybe vevők: 2.970,-Ft/m3

2. nem lakossági igénybe vevők:

2.1. alapdíj: 1.000,-Ft/alkalom + útdíj

2.2. ürítési díj: 4.900,-Ft/m3

3. A díjak az Áfá-t nem tartalmazzák.

1

A Melléklet a Rábasebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.