Rábaszentmiklós község önkormányzata Képviselő-testülete 5/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2014. 04. 29

Rábaszentmiklós község önkormányzata Képviselő-testülete 5/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól

2014.04.29.

Rábaszentmiklós Község önkormányzat képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995.évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja :

1/A. § [A rendelet hatálya]

1. § (1) A rendelet hatálya Rábaszentmiklós község közigazgatási területén bárki által végzett avar és kerti hulladék égetésére terjed ki .

(2) E rendelet alkalmazásában avarnak illetve kerti hulladéknak minősül az ingatlanokon azok tisztántartása , ápolása , gondozása , egyéb kerti munkálatok , vagy bármilyen egyéb tevékenység végzése során keletkezett fű , lehullott lomb , gyökér maradvány , szár , levél , nyesedék és egyéb növénymaradvány.

Az avar és kerti hulladék égetésének szabályai

2. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet .

(2) Égetéssel azon avar és kerti hulladék semmisíthető meg , amely komposztálásra alkalmatlan vagy ha a komposztálásra nincs lehetőség.

(3) Avart és kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni , ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet , vagyoni és környezeti kárt , robbanást nem okoz .

(4) Az égetést csak szélcsendes időben , kellően száraz avar és kerti hulladék esetén szabad elvégezni.

(5) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális , ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni . Az égetés helyszínén olyan eszközöket , illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani ,amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható , illetve a tűz eloltható .

(7) Égő gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni ,illetve ott eldobni , ahol az tüzet vagy robbanást okozhat .

(8) Az égetés befejezése után a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból át kell vizsgálni és minden olyan körülményt meg kell szüntetni , ami tüzet okozhat .

(9) Az avar és kerti hulladék égetésére egyebekben az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011.(IX.6.) BM rendelet az irányadó.

3. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése szombat 18 óra és hétfő 06 óra között tilos !

(2) Közterületen történő avar és kerti hulladék égetéséhez a polgármester engedélye szükséges.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időszakon kívül sem végezhető égetés , amennyiben azt a hatóságok tűzvédelmi okok miatt tiltják.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba .