Rábaszentmiklós Község Önkormányzat Képvielő-testületének 6/2014 (IV.28) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2014. 04. 29- 2017. 05. 23

Rábaszentmiklós Község Önkormányzat Képvielő-testületének 6/2014 (IV.28) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2014.04.29.

Rábaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőt rendeli el:

1. § A rendelet hatálya

E rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatálya Rábaszentmiklós Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésekre, valamint a Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatal Mórichidai Kirendeltségénél közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. §

A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés

A rendelet alkalmazásában:
a) Hivatali helyiség: A Mórichidai Önkormányzati Hivatal nagyterem
9131 Mórichida Fő u.131.
A Mórichidai Kultúrház Házasságkötő terem és Nagyterem
9131 Mórichida Fő u. 26.
Rábaszentmiklósi Kultúrház
9133 Rábaszentmiklós Fő u.24.
b) Hivatali munkaidő: A Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend
c.) anyakönyvi esemény : házasságkötés

3. § (1) Rendkívüli körülmény esetében, különös tekintettel a házasulni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

Hivatali helyiségen és munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése és díjai :

4. § (1) Az anyakönyvvezetőnek a házasság hivatali helyiségen, vagy hivatali munkaidőn kívüli közreműködése , többletszolgáltatásnak minősül, amelynek ellentételezéseként az alábbi díjat kell fizetni:

a) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért 20.000,- Ft + ÁFA

b) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért 20.000,- Ft.+ ÁFA

(2) Az anyakönyvvezető a házasságkötésnél kizárólag akkor működik közre, ha az (1) bekezdés a), b) pontjában meghatározott díjat megfizették.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott díjakat a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az Önkormányzat házipénztárába befizetni.

5. § Az Önkormányzat kedvezményként biztosítja, hogy a 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti díjat nem kell megfizetni, ha a házasulandók legalább egyike a településen bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

6. § (1) A házasság hivatali helyiségen, vagy hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezi. A kérelem ügyében a jegyző esetenként - az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően - dönt. A kérelmet az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni.

(2) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző akkor engedélyezi, ha a felek nyilatkoznak arról , hogy

a) a tanúk, – ha szükséges – a tolmács jelenlétét biztosítják, továbbá

b) gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról

c) az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

7. §

A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető díjazása

(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 10.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.
(2) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 20.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.
(3) A házasságkötésnél történő közreműködésre az anyakönyvvezető és az Önkormányzat megbízási szerződést köt, a 2. mellékletben foglaltak szerint.

8. § .

Záró rendelkezések

1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követen házassági szándékot bejelentőknél kell alkalmazni.