Rábaszentmiklós község önkormányzata képviselő testületének 6/2017 (V.25.) önkormányzati rendelete

A HIVATALI HELYISÉGEN KIVÜLI, VALAMINT A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL, ÉS A TÖBBLETSZOLGÁLTATÁS ELLENTÉTELEZÉSEKÉNT FIZETENDŐ DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL

Hatályos: 2017. 05. 26- 2017. 06. 30

Rábaszentmiklós község önkormányzata képviselő testületének 6/2017 (V.25.) önkormányzati rendelete

A HIVATALI HELYISÉGEN KIVÜLI, VALAMINT A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL, ÉS A TÖBBLETSZOLGÁLTATÁS ELLENTÉTELEZÉSEKÉNT FIZETENDŐ DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL

2017.05.26.

Rábaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Rábaszentmiklós Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések létesítésére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség:
Rábaszentmiklós Község Önkormányzat hivatali helyisége
Rábaszentmiklós, Fő utca 24.
Rábaszentmiklósi Kultúrház
Rábaszentmiklós, Fő utca 24.
Mórichida Község Önkormányzat hivatali helysége Mórichida, Fő utca 131.
Mórichidai Kultúrház házasságkötő terme Mórichida, Fő utca 26.
Mórichida Vendel Közösségi Tér Mórichida, Fő utca 20.
2. hivatali munkaidő: a Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott Rábaszentmiklós Kirendeltségre vonatkozó munkarend.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben, ügyfélfogadási időn kívül, valamint – a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően – hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötéseket munkaszüneti napok kivételével az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:

a) Hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 16.00 és 18.00 óra,

b) Péntek: 13.00 és 18.00 óra

c) Szombat: 10.00 és 18.00 óra között

Az engedélyezés szabályai

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésre irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg, írásban kell benyújtani – az anyakönyvvezető útján – a Hivatal jegyzőjéhez, az elektronikus anyakönyvi rendszerből előállított nyomtatványon.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi. I. törvény (a továbbiakban: Anyakönyvi tv.) 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételek teljesítésén túl – csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és a házassági lap megfelelő védelme biztosított.

(3) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között (pld. víz alatt, föld alatt, levegőben, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között).

Díjfizetési kötelezettség

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 7.000,- Ft.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 17.000,- Ft.

(3) A házasulandó felek valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá az érintettek valamelyikének lakásán lebonyolított házasságkötés térítésmentes.

6. § (1) A díjfizetési kötelezettség az Önkormányzat házi pénztárába történő készpénz befizetéssel vagy a költségvetési számlára történő átutalási megbízással teljesíthető.

(2) A díjnak készpénzben történő befizetését, illetve átutalási megbízással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjat legkésőbb a házasságkötés létesítését megelőzően egy héttel kell teljesíteni.

(3) Kétség esetén az ügyfél a díjfizetést igazoló bizonylat eredeti példányának bemutatására kötelezhető.

(4) A befizetett díjat vissza kell utalni az ügyfél részére, ha a házasságkötés lebonyolítása az Önkormányzat hibájából meghiúsul.

7. § (1) Az 5. § (1) bekezdése szerinti házasságkötés lebonyolításában közreműködő

anyakönyvvezető választási szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben
meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó 12.000,- Ft díjazás illeti meg.
(2) Az 5. § (2) bekezdése szerinti házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történő
lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati
tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó
20.000,- Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet 2017. május 26. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően indított eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Rábaszentmiklós Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (IV.28.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről.