Rábaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 10

Rábaszentmiklós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.11.10.

Rábaszentmiklós Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy Rábaszentmiklós község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek, hagyományainak figyelembevételével meghatározza Rábaszentmiklós Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét

(2) A rendelet hatálya kiterjed a település területén közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által működtetett, fenntartott, megvalósított közművelődési tevékenységekre.

2. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt céljának tekinti:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus és alkalmas környezet és infrastruktúra, tárgyi feltételek biztosítását,

b) a település hagyományainak fenntartását, a helyi érdekek védelmének erősítését,

c) az ünnepek kultúrájának gazdagítását, ápolását,

d) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

e) a civil közösségek létrejöttének, működésének és együttműködésének ösztönzését,

f) az élet minőségének javítását közösségi élmények biztosításával, a szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítását.

g) A közművelődési alapszolgáltatások köre, a feladatellátás formája, módja és mértéke

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatként a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása feladatot látja el. Ennek keretében a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzéséhez helyszínt biztosít, és a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(3) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az általa. fenntartott és működtetett közösségi színtér útján látja el. A közművelődési tevékenységét a helyi adottságokra, hagyományokra figyelemmel a helyi közösség ösztönzésével, továbbá lehetőségeihez mérten támogatásával, az öntevékeny közművelődési szervezetek segítésével végzi.

(4) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatait közösségi színtér és könyvtári szolgáltató hely működtetésével látja el. Az önkormányzat közösségi színtérként és könyvtári szolgáltató helyként a 9133 Rábaszentmiklós, Fő u. 24. szám alatt található Kultúrházat biztosítja.

(5) Az önkormányzat költségvetési intézményt a helyi közművelődési feladatok ellátására nem hoz létre.

3. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása, a közművelődési célok és feladatok megvalósítása során a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel, azok fenntartóival, működtetőivel, a térség oktatási és közművelődés, könyvtár intézményeivel és - megalakulása esetén - a Közművelődési Kerekasztallal szorosan együttműködik.

4. § Az önkormányzat a közösségi színtér szolgáltatásait térítésmentesen biztosítja mindenki számára.

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges létesítményi feltételeket a közösségi színtér többfunkciós helyiségei útján biztosítja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges tárgyi feltételeket a közösségi színtér berendezésével biztosítja.

(3) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges személyi feltételeket a jogszabályban foglalt határidővel közművelődési szakember foglalkoztatása útján biztosítja.

6. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait - a közösségi színtér fenntartásának költségeit, a rendezvények költségét, a technikai-műszaki és infrastrukturális feltételekkel kapcsolatos kiadásokat, személyi kiadásokat és egyéb költségeket – költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel és a központi költségvetésből származó feladatfinanszírozás.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból - a közművelődési feladatok támogatására - biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges saját forrást a mindenkori éves költségvetési rendeletében biztosítja.

7. § Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 8/2002. (IX. 23.) önkormányzati rendelet.

8. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2021. november 10-én lép hatályba.

(2) A 7. § 2021. november 10-én 14 óra 39 perckor lép hatályba.