Röjtökmuzsaj község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VII.10.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telepítési távolságára vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2014. 07. 15

Röjtökmuzsaj község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (VII.10.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telepítési távolságára vonatkozó szabályokról

2014.07.15.

2014-07-15-tól

Röjtökmuzsaj Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Kormányrendeletben foglaltakra, a következőket rendeli el:
A rendelet célja

1. §

1. E rendelet célja, hogy a növénytelepítési (ültetési) szabályok megalkotásával elősegítse a faültetési, növénytelepítési gyakorlat jogszabályi keretek közti megszilárdulását, csökkentve ezáltal a szomszédjogi vitás ügyek kialakulását.
2. A tervezettebb növénytelepítés hatására a településkép javuljon. A pótlási kötelezettség egységes szabályozásával biztosított legyen a község faállományának megmaradása, a bírság bevezetésével pedig csökkennek az illegálisan, engedély nélkül történő fakivágások telepítések.
A rendelet hatálya

2. §

1. A rendelet területi hatálya Röjtökmuzsaj közigazgatási területre, azon belül a belterületre terjed ki.
2. A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli társaságra.

A telepítésre vonatkozó szabályok

3. §

1. A fás szárú növények legkisebb telepítési távolsága az ingatlan-nyilvántartás szerinti telekhatártól
a. 2,0 méternél alacsonyabb sövény, bokor a telekhatártól 0,5 méter, épülettől 2,0 méterre ültethető
b. 2,0 méternél magasabb sövény, bokor és 4,0 méternél alacsonyabb fa a telekhatártól 2,0 méter, épülettől 3,0 méter
c. egyéb fa telekhatártól 4,0 méter, épülettől 5,0 méter
2. Az 1. bekezdés a, b, vagy c, pontja szerinti ültetési távolság irányadó azon fás növény esetében is, amelyik természetes növekedésében az adott pontban megadott magasságot egyébként meghaladja, de a növény magasságát az ingatlan tulajdonosa, használója az alkalmazott ültetési távolság szerinti kategória szerinti mértre korlátozza, és azon megtartja.
3. Kúszó-kapaszkodó fás szárú növény – tulajdonosi hozzájárulás hiányában – csak saját tulajdonban lévő falra, fára, kerítésre futtatható fel.
4. Épületek mellé ültetett növényzet az épület műszaki állapotát nem veszélyeztetheti (nem akadályozza a fal szellőzését, nem érhet hozzá, nem futhat fel a falra, gyökerei, ágai az épület falát, alapját, eresz csatornáját és tetőszerkezetét nem veszélyeztethetik).
5. Az épületek fala mellett, az épület időközönkénti karbantartásához szükséges állványozáshoz szükséges űrszelvényt fás növényzet nem foglalhatja el. Az épület fenntartását, karbantartását akadályozó fás növényzet eltávolítása a terület tulajdonosának a feladata, költségei őt terhelik. Az eltávolított növényzettel kapcsolatosan kártérítési igénnyel nem élhet.
6. A növényültetés a közterület használatát nem zavarhatja, az utcafronton meglévő, illetve tervezett járda helyét nem zavarhatja. A fás szárú növények legkisebb telepítési távolsága a járda szélétől számítva
a. lombos fa esetén 1,5 méter
b. fenyők esetén 2,5 méter
7. A telepített növényzet (cserjék, sövények) magassága a csomóponti rálátási háromszögben nem akadályozhatja a rálátást.

4. § Legkisebb telepítési távolság a közművektől:

a. gázvezetéktől 2,0 méter
b. gázvezeték védőcsőbe való elhelyezésekor 1,0 méter,
c. egyéb vezetéktől 3,0 méter

Közterületen történő telepítés

5. §

1. Közterületre e rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növényt telepíteni – a helyi adottságok figyelembevételével – csak a jegyző által kiadott engedéllyel lehet.
2. Közterületen közmű létesítménybe vagy közművezeték fölé, illetve alá e rendelet hatálya alá tartozó növény nem telepíthető, kivéve, ha a közművezeték biztonsági övezetét nem érinti és annak biztonságos működését, valamint karbantartását nem akadályozza.
3. Közút mentén a közút határától, vagy a közterület gépjárműforgalomra alkalmas területének határától mért 2,0 méteres távolságon belül közlekedésbiztonsági okok miatt csak olyan fás szárú növény telepíthető, mely a közlekedést és a közlekedés biztonságát nem zavarja, nem gátolja, és nem akadályozza. Zárt lombozatú fás szárú növényzet, különösen sövény, örökzöld csak úgy telepíthető, hogy annak magassága a talajtól számított 0,7 méter magasságot ne érje el.
4. A fás szárú növények pótlása esetében alkalmazkodni kell a már meglévő fajokhoz és a környezeti adottságokhoz az egységes, rendezett utcakép kialakításának érdekében.

Meglévő cserje, bokor, fa kezelése, gondozása

6. § (1) A fás szárú növény tulajdonosának a kötelessége a növényzet ápolása, gondozása. A tulajdonos köteles, a kinyúló ágak levágására, ha azok:

a. a szomszéd telekre átnyúlnak
b. épületet vagy közműveket veszélyeztetik.
c. az épület vagy közmű felújítását akadályozzák
(2) A rendelet hatályba lépését megelőzően telepített fák, cserjék esetében, amennyiben eltér a rendeletben foglaltaktól, annak tulajdonosa úgy köteles gondozni, hogy az a szomszédokat, érintetteket ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon.
Fás szárú növények védelme közterületen

7. § (1) Közterületen a fás szárú növények kivágásának engedélyezése iránti kérelem és annak elbírálása során a fás szárú növények védelméről és telepítéséről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm.rendelet alapján kell eljárni.

(2) Közterületen a fás szárú növények az élet -, egészség – vagy vagyonvédelemi okokból történt kivágása esetén a kivágás tényét az azonnali intézkedést követő 3 napon belül a 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet 2. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a jegyzőhöz.

A fapótlás szabályai

8. §

1. A fa pótlása csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha a fa az ültetést követő vegetációs idő kezdetén is életképes, ennek hiányában a telepítés meg kell ismételni.
2. A telepítést a kivágást követő 1 éven belül, ültetési időszakban kell elvégezni, a pótlás megtörténtét a telepítéstől számított 5 napon belül személyesen vagy írásban be kell jelenteni a jegyzőnek.
3. A fapótlást elsősorban a kivágással érintett területen kell teljesíteni a pótlásra kötelezettnek. Ha a pótlás a környezeti adottságoknak, beépítettség vagy egyéb ok miatt nem, vagy csak részben végezhető el, e célra más közterületi ingatlan is kijelölhető.
A fatelepítés szabályai

9. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületre történő fás szárú növény ültetése – a pótlás kivételével – a jegyző engedélye alapján, az előírt védőtávolságok betartásával történhet.

(2) A kérelmezőnek a jegyzőnek címzett engedélykérelemben meg kell jelölni a telepítés helyét, az ültetendő cserjék, örökzöldek, élőfák darabszámát, faját, átmérőjét, a kérelmező nevét, lakcímét.

(3) Közterületre ültetett fás szárú növények kivágására hatósági engedély nélkül a fa telepítője nem jogosult.

Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

10. §

1. Aki közterületen a fás szárú növény engedély nélküli kivágását vagy telepítését végzi, aki a fapótlási kötelezettségének határidőre nem tesz eleget 150 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.
2. Az (1) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásban a jegyző jár el.
3. A közigazgatási bírság kiszabására és végrehajtási rendjére a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény megfelelő rendelkezései vonatkoznak.

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2014. július 15-én lép hatályba.