Röjtökmuzsaj Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

12/2021. (X.06.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019.(XII.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 03
12/2021. (X.06.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019.(XII.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyar Közlöny 84. számában megjelent a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény, amely többek közt tartalmazza a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.) változásait is.
Főszabály szerint a településképi követelményekkel, és a településkép védelmével kapcsolatos hatásköröket a települési önkormányzat gyakorolja a Tktv 8. § (1) és (2) bekezdésében meghatározottak szerint, azonban a Tktv a 8/A. §-ban lehetőséget ad arra, hogy a Képviselőtestület a 8. §-ban foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben átruházza.
Fenti rendelkezés alapján a Képviselő-testület a településképi véleményezéssel, bejelentéssel kapcsolatos jogköröket átruházhatja a polgármesterre.
Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletét felülvizsgáltam. A hatályos rendeletben foglaltak szerint e hatásköröket a polgármester gyakorolja.
Fentiek alapján nem kell a településképi rendeletet módosítani, a hatáskör átruházásról az Mötv.53. § (1) bekezdés b) pontja szerint a Szervezeti és Működési Szabályzatban kell rendelkezni.
Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet, 3. számú melléklete tartalmazza a képviselő-testület polgármesterre átruházott hatásköreit. A rendelet módosításával a 3. számú melléklet kiegészítésre kerül: „Gyakorolja a településkép védelméről szóló 2016.évi LXXIV. törvény 8. § (2) bekezdés b)-d)pontjában meghatározott hatásköröket.”