Vág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2000. 10. 31- 2022. 11. 15

Vág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről1

2000.10.31.

Vág Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja a vági temető fenntartásával kapcsolatosan:

I.

Általános rendelkezések

1. §

Ezen rendelet hatálya Vág község közigazgatási területén fekvő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki.

2. § (1) Vág község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról.

(2) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(4) Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.

3. § A temető fenntartásával és használatával összefüggő feladatokat a jegyző ellenőrzi. Ennek keretében felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására.

II.

A temető

4. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A temetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.

(3) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről a fenntartó gondoskodik.

(4) A vízvételt közkút útján kell megoldani.

(5) A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, ez elhunyt elbúcsúztatására.

(6) A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

(7) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából a fenntartó nyilvántartó és sírbolt könyvet vezet.

III.

A temető rendje

5. § A temető rendjének biztosítását szolgáló rendelkezéseket a temető fenntartója készíti el és gondoskodik a rendtartás megfelelő helyen történő kifüggesztéséről.

6. § (1) Egyes sírhelyeken általában csak egy, kettős sírhelyeken pedig két nagy koporsó temethető be.

(2) Sírgödröt kifalazni nem szabad.

7. § (1) A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virág, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

Az engedély nélkül elhelyezett és a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető fenntartója jogosult eltávolítani.
(2) Kutyával vagy más állattal - vakvezető kutya kivételével - a temető területére bemenni nem szabad.
(3) A temetőbe járművel csak a temetkezést végző, illetve halottszállító és a temető fenntartója engedélyével rendelkezőnek szabad közlekedni maximum 5 km/óra sebességgel. Az engedély tartalmazza a jármű forgalmi rendszámát és érvényességi idejét.
(4) A temető területére csak a kész síremlék és sírkeretek, valamint azok felállításához szükséges építőanyagok vihetők be. Tárolt anyag az utak forgalmát nem zavarhatja és a szomszédos sírokat nem rongálhatja meg. Egy építéshez szükséges anyagok két hétnél tovább nem tárolhatók.
(5) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, a fákat, bokrokat, tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni, vagy eltávolítani tilos.
(6) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, vagy tevékenység, amely a temető látogatási körében megbotránkozást kelthet, vagy kegyeletsértő.
(7) Elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni és az elhervadt koszorút csak itt lehet szétbontani.
(8) 10 éven aluli gyermek kísérő nélkül a temetőben nem tartózkodhat.
(9) Tilos a temető földjét felásni, a földet elvinni.
(10) Tilos a temetőn átjárni.

IV.

Temetési hely

8. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.

(3) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági méretét és egymástól való távolságát a temető-szabályzatban kell előírni.

9. § (1) Koporsós temetés esetén a a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.

(2) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(3) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, építési engedéllyel építhető.

(4) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető fenntartójának az elhelyezés előtt be kell mutatni.

10. § (1) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(2) Az urnafülke (kolumbárium) és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(3) Az urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki.

11. § A temető fenntartójának a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

V.

A temetés feltételei

12. § (1) A halottat koporsós temetés esetén - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 72 órán túl, de 96 órán belül el kell temetni kivéve, ha

a) a halottvizsgálatot végző orvos a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott,

b) a holttestnek az eltemetésig történő hűtése biztosított, ebben az esetben a temetést 8 napon belül kell elvégezni.

(2) A halottat - hamvasztásos temetés esetén - a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.

13. § (1) Temetni - ha törvény vagy kormányrendelet másként nem rendelkezik - hagyományos módon koporsóban (koporsós temetés), hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, szétszórása útján lehet.

(2) A koporsót temetés előtt véglegesen le kell zárni.

(3) A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak holttestét kellő szilárdságú, hézagmentesített kettős koporsóban kell eltemetni.

VI.

Urnaelhelyezés

14. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe elhelyezni, urnasírba temetni vagy sírhelybe, sírboltba rátemetni egyaránt szabad. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni.

(2) Urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni.

VII.

Temetés

15. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás mellett.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(3) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt a saját halottja volna.

VIII.

Rátemetés

16. § (1) Betemetett egyes felnőtt sírba sírnyitási engedéllyel még egy kis koporsó (exhumált halott), a sírmélyítés mellett még egy nagy koporsó (nem exhumált halott) fizetés mellett rátemethető.

(2) A kettős sírhely egy-egy részében ugyanolyan feltételek mellett lehet rátemetni, mint az egyes nagy síroknál.

(3) A rátemetésre az engedélyt akkor lehet megadni, ha a sírhelytáblát még nem zárták le, s így a 25 éves porladási idő biztosítva van. Sírnyitási engedéllyel csak egy halottat lehet rátemetni.

(4) Urnát a sírhelybe és sírboltokba sírnyitási engedély nélkül lehet rátemetni, de ez a rátemetés a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) A sírboltból koporsót, vagy koporsó maradványt az exhumálás feltételeinek biztosítása mellett csak új sírhelybe szabad betemetni, de kivételes esetekben a tisztiorvos külön engedélyével rátemetni is lehet.

IX.

Síremlék, sírboltok

17. § (1) A síremlék - a baleseti veszély elkerülése végett legfeljebb 1,5 méter magas lehet. A jegyző ettől eltérő méretet is engedélyezhet.

(2) A sírhelyek fölé emelt síremlékek, valamint a fejfák karbantartásáról illetve helyreállításáról a létesítő, vagy az örökös saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A már felállított síremléket csak a temető fenntartójának, (kezelőjének) engedélyével szabad a temetőből eltávolítani.

18. § (1) Sírboltot jogszabályban meghatározott engedély alapján lehet építeni, a sírboltban az engedélyben foglaltak szerint 2-10 nagy koporsó helyezhető el.

Egy nagy koporsó helyébe két kis koporsó is tehető.
(2) Sírboltot a sírbolthely megváltásától számított 2 éven belül ki kell építeni. Ha a kiépítés felszólítás ellenére sem történik meg, a temető fenntartója jogosult a sírbolthelyet 2% kezelési költség felszámításával a befizetett díj visszafizetése mellett újból értékesíteni.
Ez esetben a befizetett összeget az elmúlt időre eső használati díj levonásával 30 napon belül kell folyósítani.
(3) Ha a sírbolt kiépítését megkezték, de határidőre nem fejezték be, a temető fenntartója befejezésre legfeljebb 1 év halasztást engedélyezhet.
A póthatáridő eredménytelen elmúltával a sírbolthelyet a (2) bekezdésben foglaltak szerint vissza kell váltani. A befejezetlen építményt (síremléket) csak a temető fenntartója értékesítheti. Az építményért kapott összeget az értékesítést követő 30 napon belül az építtetőnek (örökösnek) ki kell fizetni.
(4) Sírbolt létesítőjének azt kell tekinteni, aki azt felépítette és e minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztette.
(5) A sírbolt feletti rendelkezési jogot csak a sírbolt létesítője (örököse) gyakorolhatja.
(6) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt létesítőjének a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezése az irányadó.
(7) A közös üregű sírboltban halottat csak kettős koporsóban szabad elhelyezni. A kettős koporsó közül az egyiket légmentesen le kell zárni.

X.

A temetési hely feletti rendelkezési jog és időtartam

19. § (1) A temetkezési hely felett az rendelkezik aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely újra váltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

20. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utólsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év

d) az urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

e) urnasírbolt esetén 60 év.

(2) A kettős sírhely használati ideje a második temetés napjától számított 25 év, de a második temetéskor mindkét sírhely díját ki kell egészíteni a második sírhely lejáratának időpontjáig.

Ha a kettős sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második temetés, a kettős sírhely további használati jogát, az első 25 év leteltétől számítva - csak újra megváltással lehet fenntartani.
(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghossazbbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadóak.
(4) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.
(5) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

XI.

A sírhelyek használati idejének lejártával és a temető kiürítésével kapcsolatos rendelkezések

21. § (1) A temető fenntartója köteles évenként megállapítani a megváltott sírhelyek használati idejének lejártát. A temető fenntartója tartozik évenként, az év utolsó negyedében a helyben szokásos módon felhívni az érdekelteket a lejárt sírhelyek használati idejének meghosszabbítására.

Ugyanilyen tartalmú hirdetményt kell évenként - az utolsó negyedévben - közzétenni, a temető bejáratánál feltűnő helyen kifüggeszteni.
(2) A sírhellyel rendelkező jogosultak a hirdetmények kibocsátását követően a sírhely használati idejét az előírt díj megfizetésével meghosszabbíthatják. Amennyiben az érdekeltek a felhívásnak nem tesznek eleget, a temető fenntartója jogosult a holttestek maradványait közös sírhelybe áttenni, illetve az eredeti sírhelyen lemélyítve elhelyezni. A temető fenntartója az így megürült sírhelyeket újból értékesítheti.
(3) Ha a temető (temetőrész) kiürítésekor a síremlékkel - a temető fenntartójával történt előzetes bejelentése után - annak létesítője, illetve annak örököse a temető kiürítésére megjelölt időpontig nem rendelkezik, a síremléket a temető fenntartója eltávolíthatja és az így megürült sírhelyeket újból értékesítheti.

XII.

A temetkezési helyek díjai

22. § (1)2 egyes sírhely első megváltás 5.000,-Ft, meghosszabbítás 5.000,-Ft

kettős sírhely első megváltás 10.000,-Ft, meghosszabbítás 10.000,-Ft
A díjak általános forgalmi adót nem tartalmaznak.
(2) A díjat minden esetben a temetést, kihantolást, vagy rátemetést megelőzően kell megfizetni. Kettős sírhelynél a fenntartott sírhely díját előre kell megfizetni. Indokolt esetben kérelemre a díj két éven belül is fizethető, legfeljebb két részletben.

XIII.

Szabálysértési rendelkezések

23. §3

Záró rendelkezések

24. § Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Vág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 16. napjával.

3

Hatályon kívül helyezte a 6/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a.