Várbalog Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VII.1.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 03. 23

Várbalog Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.03.23.

Várbalog Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, tekintettel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésére a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Várbalog Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) kötelezettsége a szolgáltatatás jogszabályi előírásoknak megfelelő működtetése.

(2) A falugondnoki szolgálat működési engedély alapján látja el feladatait.

(3) A szolgáltatást az Önkormányzat nem szüneteltetheti, a falugondnok távolléte esetén a folyamatos működésről a szakmai programban meghatározott módon, helyettes révén gondoskodik.

(4) A feladatok ellátásához az Önkormányzat személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet biztosít. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok felelős.

2. § (1) A falugondnokot pályázati eljárás lefolytatása útján határozatlan időre, teljes munkaidős önkormányzati közalkalmazotti munkakörbe az Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) nevezi ki.

(2) A munkáltató jogkör gyakorlója a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A falugondnok tevékenységét e rendelet, a szakmai program és a munkaköri leírásában foglaltak szerint látja el.

(4) A falugondnok az elvégzett munkáról minden év május 31-éig köteles beszámolni a Képviselő-testületnek.

3. § (1) A falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

(2) A falugondnoki szolgálat alapfeladatai:

a) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, különösen az egészségügyi intézményekbe való szállítás,

b) gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kiváltásában, kiszállításában segítségnyújtás,

c) óvodai gyermekszállítási feladatok ellátása,

d) élelmiszer beszerzésében való közreműködés.

(3) A falugondnoki szolgálat kiegészítő feladatai:

a) a közösségi - önkormányzati rendezvények, tevékenységek szervezése, segítése,

b) művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

c) egészségügyi alapszolgáltatásokban való közreműködés,

d) egyéb hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

e) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára,

f) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére.

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A kérelem előterjeszthető Várbalog Község polgármesterénél, illetve a falugondnoknál írásban, illetve szóban legalább 2 munkanappal az ellátás igénybevétele előtt.

(3) A szolgáltatás biztosításáról vagy annak elutasításáról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul, de legkésőbb a kért szolgáltatás időpontja előtt 1 munkanapon belül tájékoztatni.

(4) A falugondnok tevékenységét a Szociális Ágazati Portálon közzétett tevékenységnaplóban köteles dokumentálni, melyet az ellátást igényebevőknek aláírásukkal nem kell igazolni. E rendelkezés nem érinti az igénybe vevők nyilvántartási kötelezettségét a menetlevél, és tevékenységnapló tekintetében.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet Várbalog Község Önkormányzata által a Magyar Falu Program „Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése” című alprogramja (kódszáma: MFP-TFB/2021.) keretében benyújtott pályázat útján beszerzendő falugondnoki gépjárműnek az Önkormányzat birtokába kerülése napját követő napon lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvényben, és az SZCSM rendeletben foglaltak irányadóak.