Várbalog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 17/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 10

Várbalog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.10.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 17/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotó 2022. március 1-jétől módosította a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényt (továbbiakban: Hulltv.). Felhatalmazást adott továbbá a Hulltv. 35. § (1) bekezdés h) pontjában a települési önkormányzat képviselő-testületének, hogy önkormányzati rendeletben állapítsa meg az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét. E jogszabálymódosításnak eleget téve került felülvizsgálatra a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 17/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet.
A rendeletalkotási javaslat alapján az önkormányzat bejelentés alapján vagy hivatalból végzi Várbalog közigazgatási területén található közterületeken az elhagyott hulladék felderítését. Az elhagyott hulladék felderítése a mezőőr útján történik a településen.
A Kvtv. 48. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervnek véleményezésre meg kell küldeni. A rendelet-tervezet megküldésre került a környezetvédelmi igazgatási szervként eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztálya részére, aki az előterjesztés 1. sz. melléklete szerinti szakmai véleményt adta.
A Kvtv. 46. § (2) bekezdés c.) pontja alapján a megyei önkormányzat az épített és természeti környezet védelmével kapcsolatos feladatainak ellátása érdekében állást foglal a települési önkormányzatok környezetvédelmet érintő rendeleteinek tervezetével kapcsolatban. E jogszabályhelynek eleget téve a rendelet-tervezet megküldésre került a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat részére, aki az előterjesztés kiküldéséig állásfoglalást nem közölt.
A Kvtv. 48. § (3) bekezdésében foglalt előírásoknak megfelelően a Képviselő-testület környezetvédelmi tárgyú rendeletének tervezete az érintett (szomszédos) önkormányzatok részére megküldésre került.