Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2005. (X. 28.) önkormányzati rendelete

Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2005. (X. 28.) rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól és a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2005. 11. 01- 2021. 09. 24

Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2005. (X. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól és a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2005.11.01.

Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 77. g-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység folytatásával és támogatásával kapcsolatos feladatait:

Alapelvek, feladatok

1. § (1) Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a művelődési jogokat minden Csikvánd községben élő lakost megillető jognak tekinti, azok alapvető - jogszabályi előírásoknak megfelelő és a helyi sajátosságokhoz igazodó feltételeinek biztosítását kötelező feladatának elismeri.

(2) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok ellátását közösségi színtér és nyilvános könyvtár működtetésével, a művelődési - kulturális, hagyományteremtő, a szabadidő hasznos, kulturált eltöltését segítő - közösségek létrejöttének és működésének támogatásával biztosítja. Az önkormányzat által létrehozott alapítvány - lehetőségeinek megfelelően - részt vállal a helyi közművelődési feladatok ellátásában.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; a törvényben és a rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed Csikvánd község lakosságára, az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre és nyilvános könyvtárra, továbbá a közművelődési célú társadalmi szervezetek közművelődési tevékenységére.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti:

- az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőtt oktatási lehetőségek segítését;
- a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését;
- a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;
- a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését;
- a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását;
- az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását;
- a helyi társadalom kapcsolat-rendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését; - a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását;
- a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését;
- az egyetemes, a nemzeti és a kisebbségi kultúra megismertetését, gyarapítását;
- a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését; - egyéb, művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szerkezete és intézményei

4. § Csikvánd Község Önkormányzata e rendelet 3. §-ában vállalt közművelődési feladatainak ellátását elsősorban a Csikvánd, Kossuth u. 58. sz. alatt található kultúrház és nyilvános könyvtár intézmények üzemeltetésével biztosítja, valamint részben a kulturális feladatok megvalósítása céljából közalapítványt hozott létre. A közalapítvány közművelődési feladatait, szervezetét, az alapítóhoz való viszonyát az alapító okirat tartalmazza.

Díjmentes közművelődési szolgáltatások

5. § Díjmentesek a nemzeti, nemzetiségi, valamint a kiemelkedő helyi ünnepek kapcsán szervezett rendezvények, a helyi nyugdíjas egyesület, továbbá a polgármesterrel történő előzetes egyeztetés alapján egyéb közösségek teremhasználata, valamint azok a közművelődési szolgáltatások, amelyek az önkormányzat részéről külön személyi, dologi ráfordításokkal nem járnak.

Díjköteles közművelődési szolgáltatások

6. § A díjköteles közművelődési szolgáltatások részvételi díjának mértékét a tevékenységet igénylő lakossági csoport művelődési érdekei és a széleskörű hozzáférhetőség figyelembe vételével határozza meg a képviselő-testület. Díjkötelesek lehetnek azok a közművelődési szolgáltatások, amelyek biztosítása az önkormányzat részéről kiemelt személyi, dologi ráfordítást igényel, valamint a nyereségorientált szórakoztató események.

Hatályba léptető rendelkezés
7. §

Jelen rendelet 2005. november 1. napjával lép hatályba.