Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelet és az egyes gyermekvédelmi ellátásokról szóló 2/2006. (II.17.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2021. 06. 14

Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelet és az egyes gyermekvédelmi ellátásokról szóló 2/2006. (II.17.) rendelet módosításáról

2014.01.01.

Csikvánd Község Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 140/R. §-ban, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet módosítása

1. § Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 5/2011.(VIII.26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Szr.) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) Ha e rendelet eltérő szabályt nem állapít meg, az ellátás iránti kérelmet Gyömörei Közös Önkormányzati Hivatal Csikvándi Kirendeltségnél (a továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni, a Hivatal által e célra rendszeresített formanyomtatványon.
(2) Az (1) bekezdés szerinti formanyomtatványokon a kérelmezők számára tömören és világosan fel kell tüntetni a nyomtatvány kitöltésének szabályait, valamint fel kell sorolni azokat a mellékleteket és nyomtatványokat, melyek a kérelem elbírálásához szükségesek.”.

2. § Az Szr. 19. §-át megelőző „Átmeneti segély” alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Önkormányzati segély”

3. § Az Szr. 19. § helyébe a következő rendelkezés lép:

19. § (1) Az Sztv. 45. §-ában foglaltak figyelembevételével a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli helyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére a Képviselő-testület egyszeri önkormányzati segélyt vagy meghatározott időtartamra, de legfeljebb három hónapra szóló és havi rendszerességgel fizetendő időszaki önkormányzati segélyt állapíthat meg, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át – a 20.-21. §-okban szabályozott önkormányzati segély esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át – nem haladja meg.
(2) Az egyszeri önkormányzati segély összege legalább 1000 forint, de legfeljebb 5000 forint lehet.
(3) Az időszaki önkormányzati segély össze legalább 1000 forint, de legfeljebb 3000 forint lehet.
(4) Rendkívül indokolt és méltánylást érdemlő esetben (különösen: elemi kár, hosszan tartó, súlyos betegség esetén, stb.) az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól 100%-kal el lehet térni (rendkívüli egyszeri önkormányzati segély).
(5) A rendkívüli egyszeri önkormányzati segély összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszereséig terjedhet.
(6) Önkormányzati segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha
a) a kérelem erre irányul vagy
b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történne.
(7) A természetben nyújtott önkormányzati segély formája élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő átutalása – ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is – lehet.
(8) Különös méltánylást érdemlő sürgős esetben, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják (pl.: elemi kár, 15 napot meghaladó kórházi kezelés), a polgármester az igénylő részére jövedelmi viszonyokra való tekintet nélkül önkormányzati segélyt (azonnali önkormányzati segély) állapítson meg, melynek összege legfeljebb 30.000.- Ft. Az azonnali önkormányzati segélyezés ügyében hozott döntésről a polgármester a soron következő ülésén tájékoztafa a testületet.
(9) E § alkalmazásában nem minősül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli helyzetbe került továbbá időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személynek, aki az e rendelet 12. § (3) bekezdésében vagy 14. § (5) bekezdésében foglalt döntés folytán vált ellátásra jogosulatlanná.”.

4. § Az Szr. 20. § helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § (1) A polgármester az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez történő hozzájárulásként önkormányzati segélyt nyújt annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott (temetési önkormányzati segély).
(2) Az (1) bekezdésben szabályozott önkormányzati segély nem állapítható meg az Szt. 45. § (7) bekezdésében meghatározott esetben.
(3) Az (1) bekezdésben szabályozott önkormányzati segély megállapítása szemponfából a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 100.000.- forint.
(4) Az (1) bekezdésben szabályozott önkormányzati segély a (3) bekezdésben meghatározott összeg legalább 10 %-a.”.

5. § Az Szr. 21. § helyébe a következő rendelkezés lép:

21. § (1) A polgármester a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás díjához történő természetbeni hozzájárulásként a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás díjának a szolgáltatás igénybevételének mértékétől vagy gyakoriságától, mennyiségétől függetlenül fizetendő része (rendelkezésre állási díj vagy alapdíj) megfizetése alól mentesíti azt az egyedül élő, díjfizetésre kötelezett ingatlanhasználót, aki a 70. életévét betöltötte, és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg (közszolgáltatási önkormányzati segély).
(2) A jogosultság legkorábban az (1) bekezdés szerinti életkor betöltésének és az egyedül élővé válás tényének a bekövetkeztét követő hónap 1. napjával állapítható meg.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott díjkedvezmény mértékét az Önkormányzat a közszolgáltatónak megtéríti.”.

6. § Az Szr. 21. §-át követően a következő, 21/A. §-sal egészül ki:

21/A. § (1) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez – ide nem értve a 19. § (8) bekezdésében és a 20.-21. § - ban szabályozott önkormányzati segély esetét – mellékelni kell az e rendelet 2. mellékletében meghatározott, megfelelően kitöltött és aláírt nyomtatványt, valamint az azt alátámasztó jövedelemigazolásokat.
(2) A 20. §-ban szabályozott önkormányzati segély iránti kérelemhez – vagy ha az eljárás hivatalból indult, az eljárás során – csatolni kell:
a) a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát,
b) az e rendelet 3. melléklete szerinti, megfelelően kitöltött és aláírt nyomtatványt,
c) amennyiben a segély megállapítását a haláleset nem az Önkormányzat illetékességi területén történt, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata vagy halottvizsgálati bizonyítványa eredeti példányának bemutatása mellett annak másolatát.
(3) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét - vagy a kérelem elutasításának tényét -, illetve a határozat számát a Hivatal a számlákra rávezeti.
(4) Amennyiben az önkormányzati segély megállapítására a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 33. §-a szerint kerül sor, a határozatban elő kell írni az utólagos elszámolási kötelezettséget. Az elszámolási kötelezettségnek a jogosult általi elmulasztása esetén a mulasztóval szemben úgy kell eljárni, mint aki az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette igénybe.
(5) A 21. § (1) bekezdésben szabályozott önkormányzati segély iránti kérelemhez – vagy ha az eljárás hivatalból indult, az eljárás során – csatolni kell az e rendelet 3. melléklete szerinti, megfelelően kitöltött és aláírt nyomtatványt.”.

7. § Az Szr. 8. §-ában, 14. § -ában a „körjegyző” szövegrész helyébe a „jegyző” szöveg lép.

8. § Az Szr. 25. § -ában a „ képviselő-testület”szövegrész helyébe a „polgármester” szövegrész lép.

9. § (1) Az Szr. 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az Szr. 3. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

10. § (1) Hatályát veszti az Szr. 7. §-a és az azt megelőző „Időskorúak járadéka” alcíme.

(2) Hatályát veszti az Szr. 17. §-a.
II. Fejezet

Az egyes gyermekvédelmi ellátásokról szóló 2/2006. (II.17.) rendelet módosítása

11. § Hatályát veszti Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes gyermekvédelmi ellátásokról szóló 2/2006. (II.17.)rendelete (a továbbiakban: Gyver.) 2. §-a.

12. § (1) Hatályát veszti a Gyver. 3. §-át megelőző „Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” alcím.

(2) Hatályát veszti a Gyver. 3. §-a.

13. § Hatályát veszti a Gyver. 4. §-a.

14. § (1) Hatályát veszti a Gyver. 5. §-át megelőző „Beiskolázási támogatás” alcím.

(2) Hatályát veszti a Gyver. 5. §-a.

15. § Hatályát veszti a Gyver. 7. §-a.

16. § Hatályát veszti a Gyver. 8. §-a.

17. § (1) Hatályát veszti a Gyver. 1. sz. melléklete.

(2) Hatályát veszti a Gyver. 2. sz. melléklete.
(3) Hatályát veszti a Gyver. 3. sz. melléklete.
III. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2014. január 1.-én lép hatályba.

(2) E rendelet 5. §-a a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezései 2013. január 1-től alkalmazandók.

_____________________________________________________________________________________________________________________
1. melléklet a 12 /2013. (XII.20.) önkormányzati rendelethez A képviselő-testület az alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket ruházza át a polgármesterre:
— önkormányzati segély (19-21/A. §), — beiskolázási segély (23. §),
— közgyógyellátás (25. §)
_____________________________________________________________________________________________________________________
2. melléklet a 12 /2013. (XII.20.) önkormányzati rendelethez
Nyilatkozat
Alulírott ................................................................. ., a ........................................................ 1segélyt igénylő
család képviseletében / nagykorú igénylő saját jogán 2 kijelentem, hogy családunkban az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem éri el. Tudomásul veszem, hogy amennyiben fenti nyilatkozatom a valóságnak nem felel meg, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 17. §-a alapján köteles vagyok a segély jegybanki alapkamattal megemelt összegének visszafizetésére.
Nyilatkozom továbbá, hogy eltartott kiskorú gyermekeim száma: ... .
E nyilatkozatomhoz............................................................................................... 3szóló igazolást csatoltam / nem csatoltam. 4
Csikvánd, 201.. ................................................
aláírás
1 Az igényelt segély elnevezésével kiegészítendő!
2 A kívánt szövegrész aláhúzandó!
3 Az igazolás jellegét (pl. iskolalátogatásról vagy jövedelemről szóló, stb.) közölni kell!
4 A kívánt szövegrész aláhúzandó!