Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (IX.30.) önkormányzati rendelete

Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (IX. 30.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2014. 10. 01- 2014. 12. 29

Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (IX.30.) önkormányzati rendelete

Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (IX. 30.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

2014.10.01.

Csikvánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Csikvánd Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza az arra rászorultaknak nyújtható támogatás feltételeit.

(2) Az önkormányzat lakáscélú támogatásként vissza nem térítendő támogatást nyújt a rendelkezésére álló - éves költségvetési rendeletben megállapításra kerülő - keretösszeg erejéig.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya a Csikvánd község közigazgatási területén történő lakótelek, vagy lakás megvásárlásának vagy lakás építésének (a továbbiakban együtt: lakásvásárlás) támogatására terjed ki.

(2) A rendeletben meghatározottak szerint támogatásban részesíthető a Csikvánd községben életvitelszerűen tartózkodó állandó lakos nagykorú magánszemély.

(3) A (2) bekezdésben meghatározottakon kívül támogatásban részesíthető az is, aki Csikvánd községben életvitelszerűen letelepedni szándékozik, de a kérelem benyújtásának időpontjában még nem állandó lakos.

II. Fejezet

A támogatás

3. A támogatás feltételei

3. § (1) A támogatás nyújtásának további feltétele, hogy a kérelmező és családja:

a) életvitelszerűen Csikvánd községben tartózkodó állandó lakos, és

b) korábban lakáscélú önkormányzati támogatásban nem részesült.

(2) A támogatás kizárólag rászorultsági alapon adható, amelynek fennállásáról a képviselő-testület határoz.

4. § Nem részesülhet támogatásban a kérelmező:

a) ha maga, illetve családtagja korábban - a támogatással érintett ingatlanon kívül - lakás tulajdonjogával. vagy 50%-ot meghaladó tulajdoni hányadrésszel rendelkezett, vagy a kérelem benyújtásakor rendelkezik,
b) ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne,
c) ha az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik,
d) amennyiben családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét meghaladja.
2
4. A támogatás formája és mértéke

5. § (1) A támogatást az önkormányzat vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.

(2) A támogatás a bankhitel szempontjából saját erőként is figyelembe vehető pénztámogatás.

6. § (1) A támogatás anyagi forrását a képviselő-testület minden évben költségvetési rendeletében határozza meg. A képviselő-testület a rendelkezésre álló keretet költségvetési rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A támogatás összege 200.000.-Ft-ig terjedhet.

(3) A támogatás kizárólag a 2. § (1) bekezdésben meghatározott célokra használható fel.

III. Fejezet

Eljárási rendelkezések

5. A támogatás benyújtásának szabályai

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a közös önkormányzati hivatal csikvándi kirendeltségére. A kérelem mintáját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A támogatás iránti kérelemhez – az (1) bekezdés szerinti kérelemnyomtatvány kitöltésén és a jövedelmekre vonatkozó eredeti igazolásokon kívül – az alábbi mellékleteket kell benyújtani:

a) lakásvásárlás esetén az érvényes adásvételi szerződés másolatát,

b) lakás építése esetén a jogerős és érvényes építési engedély másolatát,

azzal, hogy az a) és b) pontban nevesített okiratok eredetijét is be kell mutatni.

(3) A támogatás rászorultsággal arányos mértékben, határozattal történő megállapítása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) A kérelmek benyújtásának határideje:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi (elő)szerződés megkötése évének utolsó napja, amennyiben ez 6 hónapnál rövidebb időtartamot jelent, úgy 6 hónap,

b) lakás építése esetén a jogerős építési engedély közlése évének utolsó napja, amennyiben ez 6 hónapnál rövidebb időtartamot jelent, úgy 6 hónap.

(5) E rendelet szerinti támogatás a jogosult részére csak egy alkalommal nyújtható.

(6) Jogerősen elbírált kérelem azonos tartalommal ismételten nem terjeszthető elő.

(7) A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára történő átutalással kerül kifizetésre az önkormányzati határozat közlését követő 15 napon belül.

6. A támogatás céljának biztosítékai

8. § (1) A támogatást azonnal és egy összegben, a Polgári Törvénykönyvben meghatározott kamattal terhelten kell visszafizetni. ha a támogatással megépített vagy vásárolt lakás a támogatás nyújtásától számított 5 éven belül elidegenítésre kerül, vagy lakásépítés céljából nyújtott támogatás esetén a folyósítást követő 5 éven belül nem áll rendelkezésre használatbavételi engedély a lakás vonatkozásában.

(2) Az (1) bekezdés szerinti következményeket kell abban az esetben is alkalmazni, ha a 2. § (3) bekezdésére tekintettel támogatásban részesítettek legalább egyike nem tartózkodik életvitelszerűen a támogatással megszerzett lakóingatlanban.

(3) A támogatást azonnal és egy összegben kell visszafizetni, ha az adásvételi (elő)szerződésre tekintettel támogatásban részesülő esetében az adásvétel utóbb meghiúsul és az eredeti állapot helyreállításra kerül.

3
(4) A támogatás céljának megvalósulása biztosítékaként a polgármester az önkormányzat képviseletében – e rendelet és képviselő-testület egyedi támogató határozata rendelkezéseit érvényesítő – megállapodást köt a támogatásban részesülővel.
IV. Fejezet

Egyéb rendelkezések

7. Értelmező rendelkezések

9. § E rendelet alkalmazásában családtag: az együttköltöző gyermek, a házastárs és az élettárs.

10. § E rendeletben meg nem határozott fogalmakra nézve a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadóak.

8. Hatályba léptető rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ha az az ügyfél számára előnyösebb.

(2) Hatályát veszti a 9/2007. (VII.31.) rendelet.