Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (IX.30.) önkormányzati rendelete

Csikvánd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (IX. 30.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2014. 12. 30

Csikvánd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (IX.30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás támogatásáról

2014.12.30.


Csikvánd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Csikvánd Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza az arra rászorultaknak nyújtható támogatás feltételeit.

(2) Az önkormányzat lakáscélú támogatásként vissza nem térítendő támogatást nyújt a rendelkezésére álló - éves költségvetési rendeletben megállapításra kerülő - keretösszeg erejéig.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya a Csikvánd község közigazgatási területén történő lakótelek, vagy lakás megvásárlásának vagy lakás építésének (a továbbiakban együtt: lakásvásárlás) támogatására terjed ki.

(2) A rendeletben meghatározottak szerint támogatásban részesíthető a Csikvánd községben életvitelszerűen tartózkodó állandó lakos nagykorú magánszemély.

(3) A (2) bekezdésben meghatározottakon kívül támogatásban részesíthető az is, aki Csikvánd községben életvitelszerűen letelepedni szándékozik, de a kérelem benyújtásának időpontjában még nem állandó lakos.

II. Fejezet

A támogatás

3. A támogatás feltételei

3. § (1) A támogatás nyújtásának további feltétele, hogy a kérelmező és családja:

a) életvitelszerűen Csikvánd községben tartózkodó állandó lakos, és

b) korábban lakáscélú önkormányzati támogatásban nem részesült.

(2) 1

4. § Nem részesülhet támogatásban a kérelmező:

a) ha maga, illetve családtagja korábban - a támogatással érintett ingatlanon kívül - lakás tulajdonjogával. vagy 50%-ot meghaladó tulajdoni hányadrésszel rendelkezett, vagy a kérelem benyújtásakor rendelkezik,
b) ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne,
c) ha az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik,
1 Hatályon kívül helyezte a 12/2014. (XII.29.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2014. december30-tól.
2
d) amennyiben családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét meghaladja.
4. A támogatás formája és mértéke

5. § (1) A támogatást az önkormányzat vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.

(2) A támogatás a bankhitel szempontjából saját erőként is figyelembe vehető pénztámogatás.

6. § (1) A támogatás anyagi forrását a képviselő-testület minden évben költségvetési rendeletében határozza meg. A képviselő-testület a rendelkezésre álló keretet költségvetési rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(2) A támogatás összege 200.000.-Ft-ig terjedhet.

(3) A támogatás kizárólag a 2. § (1) bekezdésben meghatározott célokra használható fel.

III. Fejezet

Eljárási rendelkezések

5. A támogatás benyújtásának szabályai

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a közös önkormányzati hivatal csikvándi kirendeltségére. A kérelem mintáját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A támogatás iránti kérelemhez – az (1) bekezdés szerinti kérelemnyomtatvány kitöltésén és a jövedelmekre vonatkozó eredeti nyilatkozatokon kívül – az alábbi mellékleteket kell benyújtani:

a) lakásvásárlás esetén az érvényes adásvételi szerződés másolatát,

b) lakás építése esetén a (4) bekezdés b) pontja ba) alpontja esetén az ott meghatáro- zott, bb) alpontja esetén az ott meghatározott jogerős és érvényes engedély másolatát, azzal, hogy az a) és b) pontban nevesített okiratok eredetijét is be kell mutatni.

(3) A támogatás rászorultsággal arányos mértékben, határozattal történő megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(4) A kérelmek benyújtásának határideje:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi (elő)szerződés megkötése időpontjától számított 36 hónap,

b) lakás építése esetén a kérelmező választása szerint:

ba) a jogerős építési engedély közlése időpontjától számított 36 hónap, vagy

bb) a jogerős használatbavételi engedély közlése időpontjától számított 36 hónap.2

(5) E rendelet szerinti támogatás a jogosult részére csak egy alkalommal nyújtható.

(6) Jogerősen elbírált kérelem azonos tartalommal ismételten nem terjeszthető elő.

(7) A támogatás a kérelmező által megadott folyószámlára történő átutalással kerül kifizetésre az önkormányzati határozat közlését követő 15 napon belül.

6. A támogatás céljának biztosítékai

8. § (1) A támogatást azonnal és egy összegben, a Polgári Törvénykönyvben meghatározott kamattal terhelten kell visszafizetni. ha a támogatással megépített vagy vásárolt lakás a támogatás nyújtásától számított 5 éven belül elidegenítésre kerül, vagy lakásépítés céljából nyújtott, a 7. § (4) bekezdés b) pontja ba) alpontjában meghatározott támogatási esetben a folyósítást követő 5 éven belül nem áll rendelkezésre használatbavételi engedély a lakás vonatkozásában.3

2 Módosította a 12/2014. (XII.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. december 30-tól.
3 Módosította a 12/2014. (XII.29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. december 30-tól.
3
(2) Az (1) bekezdés szerinti következményeket kell abban az esetben is alkalmazni, ha a 2. § (3) bekezdésére tekintettel támogatásban részesítettek legalább egyike nem tartózkodik életvitelszerűen a támogatással megszerzett lakóingatlanban.
(3) A támogatást azonnal és egy összegben kell visszafizetni, ha az adásvételi (elő)szerződésre tekintettel támogatásban részesülő esetében az adásvétel utóbb meghiúsul és az eredeti állapot helyreállításra kerül.
(4) A támogatás céljának megvalósulása biztosítékaként a polgármester az önkormányzat képviseletében – e rendelet és az egyedi támogató határozat rendelkezéseit érvényesítő – megállapodást köt a támogatásban részesülővel.4
IV. Fejezet

Egyéb rendelkezések

7. Értelmező rendelkezések

9. § E rendelet alkalmazásában családtag: az együttköltöző gyermek, a házastárs és az élettárs.

10. § E rendeletben meg nem határozott fogalmakra nézve a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadóak.

8. Hatályba léptető rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ha az az ügyfél számára előnyösebb.

(2) Hatályát veszti a 9/2007. (VII.31.) rendelet.