Szentpéterszeg Község Önkormányzata 4/2020. (V.4.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2020. 05. 05

Szentpéterszeg Községi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított feladat és hatáskörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlójának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában meghatározottak alapján a következőket rendeli el:

„Szentpéterszeg Község Díszpolgára” cím adományozása


  1. §



(1) Szentpéterszeg Községi Önkormányzat Képviselő – testülete (a továbbiakban: Képviselő – testület) „Szentpéterszeg Község Díszpolgára” kitüntető címet (a továbbiakban: Cím) alapít.

(2) Díszpolgári cím annak a természetes személynek adományozható – állampolgárságtól függetlenül - aki Szentpéterszeg község és polgárai számára, a település fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

(3) Adományozott lehet az élő vagy holt személy, aki a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

(4) A posztumusz kitüntető címet a kitüntetett legközelebbi élő hozzátartozójának kell átadni.


2. §


(1) A Címet a Képviselő - testület minősített többséggel hozott döntésével adományozza.

(2) A Címet a Képviselő – testület ünnepi ülésén, közmeghallgatás alkalmával, vagy erre az alkalomra szervezett ünnepségen a polgármester adja át. Az átadásra meg kell hívni a kitüntetettet, posztomusz adományozás esetén a kitüntetett legközelebbi hozzátartozóját vagy más képviselőjét.

4. §


(1) A Cím a község tiszteletét és háláját kifejező elismerés és a kitüntetett:


a) meghívandó a község ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

c) halála esetén – a hozzátartozók beleegyezésével – Szentpéterszegen díszsírhelyre és dísztemetésre jogosult.

(2) Az (1) bekezdésben biztosított jogok érvényesítéséért a polgármester felelős.



5. §

 A Címet a Képviselő – testület minősített többséggel hozott határozatával lehet visszavonni attól, aki annak viselésére méltatlanná vált, különösen akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.



„Szentpéterszegért” kitüntető díj adományozása

6. §


(1) A Képviselő – testület a település társadalmi, gazdasági életében, a település hírnevének öregbítésében, a közoktatás, közművelődés és egyéb szakmai területen, a település közrendjének, közbiztonságának megszilárdításában végzett kimagasló munka elismerésére „Szentpéterszegért” kitüntető díjat (a továbbiakban: Díjat) alapít.

(2) A Díj az (1) bekezdés alapján azoknak adományozható, akik


a) a település fejlesztése érdekében az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, az egészségügyi, a településfejlesztési és egyéb területeken példamutató, kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki,

b) elméleti vagy gyakorlati munkájuk révén kiemelkedő módon hozzájárultak a településen a korszerű és eredményes oktatás – nevelés megvalósításához,

c) a közművelődés területén hosszú éveken keresztül maradandó értéket teremtő kimagasló teljesítményt értek el,

d) a közösségi értékek védelmében, a közrend – közbiztonság megteremtésében kimagasló munkát végzett,

e) átfogó életművük alapján arra érdemesek.


7. §

(1) A Díjat a Képviselő - testület a polgármester, illetve esetleges érintettsége esetén az alpolgármester előterjesztésére minősített többséggel hozott döntésével adományozza.

(2) A Díj természetes személyeknek és közösségeknek egyaránt adományozható.

(3) A Díjból évente 3 adományozható. Kivételes, kiemelkedő évfordulók alkalmával a tárgyévben kiadható díjak számát a Képviselő – testület legfeljebb kettővel megemelheti.

(4) A Díjat a Képviselő – testület ünnepi ülésén, közmeghallgatás vagy erre az alkalomra szervezett ünnepségen alkalmával a polgármester, illetve érintettsége esetén az alpolgármester adja át.




8. §


(1) A Díjjal A Képviselő – testület a település címerével, a kitüntetés megnevezésével és a kitüntetés évével ellátott plakettet és oklevelet adományoz.

(2) A Díjjal pénzjutalom jár, melynek összege természetes személyek esetén bruttó 50.000.- Ft., azaz Ötvenezer forint, közösségek esetén 150.000.-Ft., azaz Egyszáz-ötvenezer forint.


9. §


A Díjat a Képviselő – testület minősített többséggel hozott határozatával lehet visszavonni attól, aki annak viselésére méltatlanná vált, különösen akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

10.§


(1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentpéterszeg Község Önkormányzati Képviselőtestületének Díszpolgári Cím adományozásáról szóló 8/1998. (IX.23.) rendelete, valamint Szentpéterszeg Község Önkormányzati Képviselőtestületének a „Szentpéterszegért” kitüntető díj alapításáról és adományozásáról 2/1993. (II.9.) sz. rendelete.





              Kiss Gábor Csaba                                                                   Dr. Vámosi Margit

                polgármester                                                                                   jegyző