Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 9.) önkormányzati rendelete

munkaerőpiaci programban, képzésben résztvevők ösztönző támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 10

Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 9.) önkormányzati rendelete

munkaerőpiaci programban, képzésben résztvevők ösztönző támogatásáról

2022.03.10.

Szentpéterszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy anyagi támogatást biztosítson a rendelet hatálya alá tartozó felnőttképzés keretében szervezett mentorálásban és képzésben (a továbbiakban együtt: képzés) résztvevők számára, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy munkaerejüket, tudásukat a lakóhely szerinti településük és szülőföldjük szolgálatába állítsák, erősítve ezáltal a térség népességmegtartó erejét és jövőbeni folyamatos gazdasági, társadalmi fejlődését.

2. § A rendelet hatálya az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében kiírt, EFOP-1.5.3-16-2017-00057 azonosítójú „Humán közszolgáltatások fejlesztése Berettyóújfalu és a környező településein” című nyertes pályázatban (a továbbiakban: pályázat) a Szentpéterszeg Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, a pályázat keretében képzésbe bevont, e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő, magyar állampolgársággal rendelkező természetes személyekre (a továbbiakban: támogatott) terjed ki.

3. § E rendelet alkalmazása során:

1. Képzés: a pályázat keretében a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján szervezett, engedélyeztetett képzési program alapján, legalább 30 órában megvalósuló munkaerőpiaci felnőttképzések, melyek célja:

a) hátrányos helyzetű célcsoport segítése egyéni fejlesztési terv alapján kompetenciafejlesztő képzésen, ahol a munkára való képességet, a tartós szegénységben élők, köztük a romák felzárkózását, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacon való megjelenésre alkalmassá tételét segítik elő,

b) hátrányos helyzetű aktív korú lakosság aktív munkaerőpiaci eszközökben való részesedésének elősegítése,

c) a humán szolgáltatást végző szakemberek szemléletformálása – antidiszkrimináció és együttműködési készségfejlesztés képzésen.

2. Lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti cím,

3. Mentorálás: a pályázat keretében szervezett, olyan munkaerőpiaci szolgáltatás, amelynek során a támogatott az alábbi, elsődleges munkaerőpiacra jutást segítő programokon vesz részt vagy szolgáltatásokban részesül:

a) egyéni munkaerő-piaci kompetenciák felmérése,

b) álláskeresési technikák egyéni tanácsadás formájában,

c) korlátozott munkaerő-piaci lehetőségek között élő, munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű célcsoport tagok, jelenlegi és leendő munkavállalók gyakorlati ismereteinek, kulcskompetenciáinak fejlesztésére irányuló szolgáltatások.

4. § (1) A célcsoport együttműködését ösztönző támogatásban az a támogatott részesülhet, aki a pályázat keretében szervezett képzésen részt vesz és a képzési programban meghatározott követelményeket sikeresen teljesíti.

(2) A célcsoport együttműködését ösztönző támogatás mértéke a képzésben résztvevő és azt sikeresen teljesítő támogatott esetén 52 000 Ft értékű támogatás.

(3) A célcsoport együttműködését ösztönző támogatást az Önkormányzat a képzés esetén a képzési programban meghatározott követelmények sikeres teljesítésének igazolását követő 15 napon belül utalvány formájában adja át.

(4) A képzésen való részvételt és a képzési programban meghatározott követelmények sikeres teljesítését a képzési szolgáltatást az Önkormányzattal kötött szerződés alapján ellátó szervezet hivatalból igazolja a képzés(ek) befejezését követő 5 napon belül az Önkormányzat felé. Az igazolás mellé be kell nyújtani a képzés teljesítéséről kiállított, azt igazoló okiratot is.

(5) Amennyiben egy támogatott több képzésen is részt vesz és több képzési program követelményeit is sikeresen teljesíti, részére abban az esetben is a (2) bekezdésben meghatározott ösztönző támogatás összege jár.

5. § (1) Az ösztönző támogatás megállapítására és folyósítására hivatalból, a jogosultsági feltételek fennállásának igazolása alapján kerül sor.

(2) Az ösztönző támogatás megállapításával, folyósításával kapcsolatos hatáskört – átruházott hatáskörben - a polgármester gyakorolja.

6. § (1) Az Önkormányzat az ösztönző támogatást a pályázat keretében, a támogató által erre a célra nyújtott támogatási összeg terhére biztosítja.

(2) Az ösztönző támogatás nyújtásával kapcsolatos valamennyi adminisztratív feladatot a Berettyóújfalui Polgármesteri Hivatal látja el és az így kezelt személyes adatok legkésőbb a számviteli bizonylatokra vonatkozó 8 éves megőrzési kötelezettség lejártáig kerülnek megőrzésre.

7. § Ez a rendelet 2022. március 10-én lép hatályba.