Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 31

Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.01.31.

Szentpéterszeg Községi Önkormányzat Képviselő – testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és a 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésben, a 16. §-ban, a 40. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szentpéterszeg község területén lévő köztemetőre, a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, valamint a temetkezési szolgáltatással kapcsolatos összes tevékenységre és a tevékenységet végzőkre.

(2) Szentpéterszeg Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 4121 Szentpéterszeg, Kossuth utca 45. szám saját maga gondoskodik a tulajdonában lévő köztemető, valamint a létesítményeinek üzemeltetéséről, fenntartásáról.

(3) A köztemető Szentpéterszeg nyugati részén fekvő, Önkormányzat tulajdonában lévő 0180/3 helyrajzi számú ingatlanon található 1 ha 9270 m2nagyságú terület.

A temetési hely gazdálkodás szabályai

2. § (1) A köztemető területén temetésre szolgálnak egyes felnőtt sírhelyek, kettes felnőtt sírhelyek, gyermek sírhelyek, sírbolthelyek, díszsírhelyek, urnasírhelyek.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével, szabályszerű eljárást követően ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell kialakítani, a sírhelytáblán belüli sorok közötti távolság 0,6 m.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(5) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblában folytatólagosan, sorrendben kell felhasználni, ez alól felmentés nem adható. A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

3. § (1) A sírbolthelyek, díszsírhelyek területének kijelöléséről az Önkormányzat Képviselő – testülete dönt.

(2) Urnasírhelyek elhelyezése számára területet az Önkormányzat a Ravatalozótól keletre fekvő területen belül, nyugatról keleti irányba történő temetéssel jelöli ki.

(3) Díszsíhelyek, sírbolthelyek elhelyezésére szolgáló területet az Önkormányzat a D parcella déli részén jelöli ki.

(4) A (3) bekezdésben kijelölt területen sírhelyre temethetők díjmentesen Szentpéterszeg község díszpolgárai, a Szentpéterszegért Érdemérem kitüntetettjei, valamint az Önkormányzat döntése alapján azok a személyek, akik a település, a közélet javára, valamint a kultúra, az oktatás, a művészet, a tudomány területén végeztek kiemelkedő tevékenységet.

4. § (1) Temetőben lévő felnőtt egyes sírhely 2 m széles, 2,5 m hosszú, 2,2 m mély, mely két egymás alatti koporsó elhelyezésére is lehetőséget nyújt.

(2) Temetőben lévő felnőtt kettes sírhely 2,2 m széles, 2,5 m hosszú, 2,2m mély, mely két egymás melletti koporsó elhelyezésére is lehetőséget nyújt.

(3) Temetőben lévő gyermek sírhely 1,3 m hosszú, 0,9 m széles, 2 m mély.

(4) Urnasírhely0, 9 m hosszú, 0,6 m széles, 0,9 m mély.

(5) Sírboltok

a) felszíni méretei:

aa) 3 személyes sírbolt 3,5 m hosszú, 2,5 m széles,

ab) 6 személyes sírbolt 3,5m hosszú, 3 m széles,

ac) 9 személyes sírbolt 3,5 m hosszú, 3,8 m széles.

b) belső méretei:

ba) 3 személyes sírbolt 2,3 m hosszú, 0,9 m széles, 2,6 m mély,

bb) 6 személyes sírbolt 2,3 m széles, 1,75 m széles, 2,6 m mély,

bc) 9 személyes sírbolt 2,3 m hosszú, 2,5 m széles, 2,6 m mély.

5. § (1) A sírok egymástól való oldaltávolsága 0,5 m, sírdombok magassága legfeljebb 0,5 m lehet.

(2) Felnőtt sírba a két koporsón kívül két urna, valamint koporsóban történő rátemetés nélkül legfeljebb 4 urna, 3 személyes sírboltba további 10 urna, 6 személyes sírboltba további 20 urna helyezhető el.

(3) Urnasírba legfeljebb 2 urna helyezhető el.

(4) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.

(5) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(6) Rátemetés esetén a balesetek elkerülése érdekében a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

6. § (1) a sírhely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető, a sírjel nem foglalhat el a rendelet 4. §-ában meghatározott temetési helynél

(2) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

(3) Egyedi formájú, egyedi anyagú sírjel létesítésére engedélyt kell kérni a temető fenntartójától.

(4) A sírjel vagy az azon szereplő felirat, ábra meg kell feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, nem lehet közízlést, emlékezést sértő.

7. § (1) A temetőben csak a sírhelyek díszítését szolgáló, kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhető el, a temető rendjét zavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására a fenntartó jogosult.

(2) A sírhely rendelkezési jogával bíró személy köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, vagy elvégeztetni.

(3) A sírhely gyomtalanítására vegyszer használata tilos.

(4) A sírokra olyan növények telepíthetők, amelyek kifejlett magassága legfeljebb egy méter, valamint nem terjed túl a temetési hely területén. A sírokra fát ütetni tilos.

(5) A temetési helyek gondozása során körültekintő gondossággal kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit,

b) ne akadályozza mások sírgondozási tevékenységét,

c) ne akadályozza az utakon való közlekedést,

d) ne zavarja búcsúztatás alatt a szertartást.

(6) A sírok gondozása során keletkező hulladékot a kijelölt gyűjtőhelyeken kell elhelyezni.

(7) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni, az 5. § (1) bekezdésben meghatározott méreten túlterjeszkedni.

A temetési hely használati időtartama

8. § (1) A temetési hely használatának időtartama:

a) sírhely esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év,

c) sírbolt esetén 60 év.

(2) A használati idő eltelte után a temetési helyek az (1) bekezdés szerinti használati időtartamra ismételten megválthatók.

(3) A temetési hely megváltása és újraváltása írásbeli kérelemre történik. Az Önkormányzat a temetési hely megváltásáért és újraváltásáért díjat nem kér.

(4) Amennyiben a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetési helyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg a temető tulajdonosa jogosult azt újból felhasználni. Sírbolt és át nem helyezhető síremlék esetén a tulajdonos köteles a Polgári Törvénykönyvnek a kártérítésre vonatkozó szabályainak értelemszerű alkalmazásával kártalanítani.

(5) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napján le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(7) Sírhelytábla vagy az egész temető lezárásáról és kiürítéséről az Önkormányzat dönt.

9. § (1) A temető, a temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárását hirdetményben kell közölni.

(2) Lezárt sírhelytáblából és temetőből a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő sírhelytáblába, temetőbe.

(3) A sírfelnyitást az elhalt közeli hozzátartozója vagy az kérheti, aki az eltemetésről gondoskodott, a sírfelnyitást indokolt esetben a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal engedélyezheti.

(4) A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi újságban, valamint a temető hirdetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiakban 2 havonta történjen.

A temető infrastrukturális létesítményei

10. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló működő köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) ravatalozót,

b) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

c) a temetőhöz vezető utat, a temető előtti területen parkolót, sírtáblával összekötő úthálózatot,

d) a temető bekerítését, élő sövénnyel való lehatárolását,

e) hulladék gyűjtését, kezelését,

f) vízvételt (közkifolyó üzemeltetését),

g) illemhelyet,

h) a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítását,

i) a ravatalozóhoz vezető főúton közvilágítás.

(2) Az (1) bekezdés szerinti infrastruktúra karbantartásáról, a e) pont szerinti hulladék elszállításáról és előírás szerinti elhelyezéséről a temető fenntartója gondoskodik.

(3) A temetőben a megépült ravatalozó alkalmas az elhunyt ravatalozására, kegyelet lerovására, valamint az elhunyt elbúcsúztatására.

(4) A ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerinti fertőtlenítéséről a temető fenntartója gondoskodik.

(5) A lezárt temetőkben annak megközelítése érdekében a szükséges gaztalanítást a fenntartó végzi.

11. § (1) A 10. § (1) bekezdésben felsorolt létesítmények közül sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú és virágmaradványt az erre kijelölt szemétgyűjtő helyen köteles elhelyezni

(2) A temetőben kiépített utakat gépjárművel használni nem lehet, kivéve:

a) a halottszállító járművet,

b) mozgássérülteket, egészségi állapotuk, vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyeket,

c) a sírjelet elhelyező, építő tevékenységhez történő szállítást.

(3) A temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók díjtalanul használhatják.

(4) A temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elszállításáról a vállalkozó köteles gondoskodni, a tevékenység végzése során igénybevett területet az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

Temetkezési szolgáltatások

12. § (1) A temetések lebonyolításában közreműködhetnek temetkezési szolgáltatók.

(2) A temetkezési szolgáltató köteles a temetkezési szolgáltatási tevékenységet a kegyeleti jogok betartása mellett ellátni. Tevékenységének gyakorlása során biztosítani köteles a tisztességes és méltó temetést.

(3) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(4) A temetkezési szolgáltató a ravatalozó igénybevételéért az e rendelet 1. melléklete szerinti díjat köteles az Önkormányzat részére megfizetni.

Temetői munkák

13. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek a munkavégzést az Önkormányzat részére legkésőbb a munkavégzést megelőzően három nappal írásban be kell jelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a munka részletes leírását, a munka megkezdésének és várható befejezésének időpontját, sírjel létesítése esetén vázrajzot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján a munkavégzést az Önkormányzat polgármestere engedélyezi.

(3) A munkavégzés előzetes bejelentésének hiányában az Önkormányzat polgármestere a temető területére munkavégzés céljából történő belépést megtilthatja.

(4) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőnek temetőfenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetni.

Temető fenntartójának feladatai

14. § (1) A temető fenntartójának feladatai:

a) a temetőben lévő, a rendeltetésszerű használathoz szükséges, önkormányzati tulajdonú épületek, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények állagának megóvása, az ezzel kapcsolatos karbantartási javítási feladatok megoldása,

b) a ravatalozó épület, valamint technikai berendezései, a tároló és a hűtő karbantartása és működtetése, kétévenkénti tisztító meszelése, helyiségeinek rendszeres takarítása, fertőtlenítése,

c) a köztemető tisztántartása, temetői hulladék elszállíttatása és előírás szerinti elhelyezése,

d) a temetési időponttal összefüggő szolgáltatási tevékenységek koordinálása,

e) a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjének kifüggesztése, nyitvatartási idő temetői kifüggesztése,

f) a temetőben lévő sírhelyek e rendelet szerinti kijelölése,

g) a temető zöldfelületeinek folyamatos gondozása, a növényállomány pótlása, a fák elszáradt ágainak rendszeres eltávolítása,

h) a temetők úthálózatának tisztántartása, járdáinak seprése,

i) a temető területén a locsoló víz folyamatos biztosítása,

j) a víz és elektromos szolgáltatással kapcsolatos, az üzemeltetéshez szükséges javítások elvégzése,

k) a kerítés megrongálódásából eredő javítási, pótlási feladatok elvégzése,

l) a temetőben lévő sírhelyek, sírboltok, urnasírhelyek és dokumentálása,

m) nyilvántartó könyvek vezetése, megőrzése, nyilvántartások naprakész tartása.

(2) A temető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő költségeket, közüzemi díjakat (víz, villany, hulladékelszállítás) a fenntartó fizeti.

15. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot a fenntartó csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatos kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot a fenntartó nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásáig a halott nem temethető el. A többlet hűtési díj a temettetőt terheli.

Nyilvántartások vezetése

16. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány és halotti anyakönyvi kivonat alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírparcella megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban fenntartó köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az fenntartónak a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla sor-, hely- száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét, és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(4) A sírbolt – könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt – könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temető rendje

17. § (1) A köztemető nyitvatartása:

a) nyári időszámítás esetén 06.00 – 20.00 óráig,

b) téli időszámítás esetén 07.00 – sötétedésig.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 14 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(4) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(5) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(6) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a temető területén az erre a célra kialakított gyűjtő helyen tárolható.

(8) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres elszállításáról a fenntartó gondoskodik.

(9) A sírok és az urna sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(10) A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt nem okozzon.

(11) A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(12) A közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

18. § (1) A köztemetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani és ott azokkal közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – a láthatóan idős betegre nem vonatkozik.

(3) A temetőbe való behajtásért az Önkormányzat behajtási díjat nem kér.

(4) Tilos:

a) fenntrató előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani,

b) hulladékot, koszorút és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,

c) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

d) a 11. §. (2) bekezdésben meghatározott eseteken kívül gépjárművel a temetőbe behajtani.

19. § (1) A panaszügyintézés az Önkormányzat polgármesterének feladata.

(2) A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a találás körülményiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről a fenntartó gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

20. § A temetőben alkalmazandó díjak megállapítását a jelen rendelet 1 melléklete tartalmazza.

Hatályba léptető rendelkezések

21. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

22. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 16/2009.(XI. 10.) számú rendelete.

1. melléklet az 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

A temetőben alkalmazandó díjak


Létesítményhasználati díj (Ravatalozó)


20.000.- Ft