Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

munkaerőpiaci programban, képzésben résztvevők ösztönző támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 10
munkaerőpiaci programban, képzésben résztvevők ösztönző támogatásáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet megalkotására az EFOP pályázat megvalósítása érdekében van szükség.
A rendelet célja, hogy anyagi támogatást biztosítson a rendelet hatálya alá tartozó felnőttképzés keretében szervezett munkaerőpiac tréning programban, mentorálásban, illetve képzésben résztvevők számára, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy munkaerejüket, tudásukat a lakóhely szerinti településük és szülőföldjük szolgálatába állítsák, erősítve ezáltal a térség népességmegtartó erejét és jövőbeni folyamatos gazdasági, társadalmi fejlődését.
Képzés: a pályázat keretében a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján szervezett, engedélyeztetett képzési program alapján, legalább 30 órában megvalósuló munkaerőpiaci felnőttképzések:
a) hátrányos helyzetű célcsoport segítse egyéni fejlesztési terv alapján kompetenciafejlesztő képzésen, ahol a munkára való képességet, a tartós szegénységben élők, köztük a romák felzárkózását, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű emberek alkalmassá tételét a munkaerő-piacon való megjelenésre,
b) hátrányos helyzetű aktív korú lakosság aktív munkaerőpiaci eszközökben való részesedésének elősegítése,
c) a humán szolgáltatást végző szakemberek szemléletformálása – antidiszkrimináció és együttműködési készségfejlesztés képzésen.
A célcsoport együttműködését ösztönző támogatásban az a támogatott részesülhet, aki a pályázat keretében szervezett képzésen részt vesz és a képzési programban meghatározott követelményeket sikeresen teljesíti. A cél a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítésének, munkaerő-piaci eszközökben való részesedésének és munkaerő-piacon való megjelenésének elősegítése. A képzésben résztvevő támogatott, aki a követelményeket sikeresen teljesítette, utalvány formájában kapja meg a támogatást.
Az ösztönző támogatás forrása az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében kiírt, EFOP-1.5.3-16-2017-00057 azonosítójú „Humán közszolgáltatások fejlesztése Berettyóújfalu és a környező településein” Képzési szolgáltatások.