Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2005. (X.17.) önkormányzati rendelete

a közterület használat engedélyezéséről

Hatályos: 2014. 02. 01- 2017. 01. 31

Tiszagyulaháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§-ában kapott felhatalmazás alapján Tiszagyulaháza községben lévő közterületek használatának engedélyezéséről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§.


A rendelet hatálya az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre (közút, járda, tér, közpark, stb.) terjed ki.


2.§.


(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.


(2) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a.) árusító és egyéb pavilon elhelyezésére,

b.) alkalmi és mozgó árusításra,

c.) mutatványos tevékenységre,

d.) vendéglátó-ipari előkert létesítésére,

e.) üzleti előtető, előlépcső létesítésére, ha az legalább 50 cm-en túl benyúlik a közterületbe,

f. ) építőanyag és törmelék elhelyezésére,

g.) hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek közterületen 30 napot meghaladó időtartamú tárolására,


(3) Nem kell közterület használati engedély:

a.) tüzelő vagy egyéb tárgy (pl.: költözködés során bútorok, háztartási felszerelések, konténerek, stb.) rakodásához és tárolásához, feltéve, ha az igénybe vétel a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

b.) építéshez szükséges anyagok, segédeszközök 72 óránál rövidebb időtartamú lerakása, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza.


(4) Nem adható közterület használati engedély olyan tevékenységre, amelyet jogszabályi rendelkezés tilt.


(5) A közterület használat ideiglenes jelleggel:

a.) meghatározott feltétel bekövetkeztéig, az engedélyben meghatározott időtartamra, vagy

b.) meghatározott időre, de legfeljebb 5 évre engedélyezhető.


Az engedélyező hatóság


3.§.


A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos ügyek a polgármester hatáskörébe tartoznak. A polgármester határozata ellen a képviselő-testülethez nyújtható be fellebbezés. Ellenérdekű ügyfél hiányában a kérelemnek helyt adó döntés egyszerűsített határozat formájában is hozható.


Az engedély iránti kérelem


4.§.


(1) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, akit a közterületet használni kívánja.


(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka elvégzésével kapcsolatos építőanyag, törmelék, állvány, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a felelős kivitelezőnek, építtetőnek kell kérnie.


(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell – 1. sz. melléklet szerint –

a.) az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének (telephelyének) címét,

b.) a közterület használat célját, időtartamát,

c.) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását.


Az engedély tartalma


5.§.


(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a.) az engedélyes nevét és állandó lakóhelyének (telephelyének) címét,

b.) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltételek bekövetkeztéig érvényes,

c.) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d.) az engedély megszűntetése esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírásait,

e.) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját,

f.) az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a

munka-, baleset- és egészségvédelmi szabályokban előírt módon történhet,

g.) elő kell írni a járda, útburkolat, növényzet kímélését, továbbá a közterület használat során bekövetkezett rongálások helyreállítását (az engedményes költségén), a használt közterület folyamatos tisztántartását, rendjének fenntartását és a visszaadás előtti feltakarítását.

h.) az utcai árusítás céljára szolgáló közterület használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetve meghatározott helyen kézből vagy járműből történhet-e,

i.) az engedély tartalmazza a közterület használat megszüntetésére és az engedély megadására vonatkozó jogszabályi előírásokat.


(2) A közterület használati engedély másra nem ruházható át.


Az engedély érvényessége


6.§.


(1) Az engedély meghatározott idő elteltéig, meghatározott feltétel bekövetkeztéig, illetőleg visszavonásig érvényes.


(2) A meghatározott időre szóló engedély érvényessége az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt beadott kérelmére meghosszabbítható.


A közterület használati díj


7.§.


(1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díjtételeket e rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


(2) A közterület használati díj szempontjából minden megkezdett év, hónap, nap m2 egésznek számít.


(3) A közterület használati díjat az engedményes

a.) éves használat esetén a tárgyév első hó 15. napjáig, évközi kezdés esetén az engedélyező határozat kézhezvételét követő 8 napon belül egy összegben,

b.) havi vagy napi használat esetén az engedélyező határozat kézhezvételét követően azonnal egy összegben köteles megfizetni.


(4) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület tényleges használatára tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni.


(5) A közterület használati díj beszedését, valamint behajtását a Polgármesteri Hivatal végzi.


Mentesség a közterületi használati díj fizetése alól


8.§.

Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a.) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

b.) a köztisztasági szervnek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,

c.) a köztárgyak elhelyezésére, valamint

d.) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után.


A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása


9.§.


(1) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 8 napon belül nem tesz eleget.


(2) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.


(3) Amennyiben az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


(4) Ha a közterület használat az (1) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.


A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei


10.§.


(1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használat esetén a használó a hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani.


(2) Aki közterületet engedély nélkül a rendeltetésétől eltérő célra vesz igénybe, vagy az engedélytől eltérően használ, szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(3) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, az a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére kell kötelezni.


(4) Ha a közterület engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel- kérelmére – a hatóság a közterület használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (3) bekezdésben említett következmények alól.


(5) Ha a használó az (1) bekezdésben előírt kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az engedélyező hatóság a használó terhére gondoskodik a közterület használat megszüntetéséről.


10/A. §


(1)  A közterületek filmforgatási célú használata díjának felső határát a rendelet 2. melléklete határozza meg.”


(2) A filmforgatási célú közterület-használat legfeljebb 8000 m2 területre és egy hét időtartamra adható, amely időtartam egy alkalommal legfeljebb egy héttel meghosszabbítható.


(3) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó filmforgatási célú közterület-használat nem engedélyezhető. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.  Éjszakai forgatás csak akkor engedélyezhető, ha a forgatandó film éjszakai jelenetet tartalmaz. Az éjszakai forgatást a közterület –használati kérelem alkalmával jelezni kell.


(4) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg az 1000 m2 területet.

 E rendelet szempontjából turisztikailag kiemelt közterület: Kossuth utca páros      oldalán a 20-40 házszám, a páratlan oldalon a 21-47 házszám közötti  szakasz, valamint a Gólya-tér.


10./B §.


(1) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra az önkormányzat a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


(2) A filmforgatás céljából történő közterület-használat csak a díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdhető meg.


(3) Mentes a közterület-használati díj alól:

a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b) az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,

c) filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,

d) a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása,

e) 100 m2 közterület használatot el nem érő forgatás, vagy a

f) 1 óra időtartamot el nem érő forgatás.


(4) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.


(5) A filmforgatási célú közterület-használattal összefüggő, törvényben meghatározott és jelen rendeletben foglalt döntési jogköröket a polgármester gyakorolja.


Záró rendelkezések


11.§.


(1) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási eljárásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokat az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.


(2) Ez a rendelet 2005. november 1. napján lép hatályba.




Tiszagyulaháza, 2005. október 6.



Mikó Zoltán                                                                                     Kapitány Sándor

polgármester                                                                                         körjegyző