Tiszagyuláháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009 (II.5..) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2009. 05. 01- 2009. 11. 30

Tiszagyulaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2009.05.01.

Tiszagyulaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktd.) 21/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya]

E rendelet hatálya Tiszagyulaháza közigazgatási területén a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz.

2. § Adatszolgáltatási és eljárási szabályok]

(1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig az önkormányzati adóhatósághoz tesz bevallást az erre a célra rendszeresített bevallási nyomtatványon. A kibocsátó a bevallást megelőző évre (tárgyévre) vonatkozó tényleges kibocsátás mennyiségéről, illetve a számlával igazolt elszállított szennyvíz mennyiségéről köteles bevallásában adatot szolgáltatni.

(2) Az önkormányzati adóhatóság részére a szolgáltatók a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében adatszolgáltatásra kötelesek:

a) a víz szolgáltatója:

aa) minden év február 28. napjáig a kibocsátóknak az előző évben szolgáltatott, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, valamint a locsolási célú felhasználásra figyelemmel vett vízmennyiségről,

ab) közcsatornára való rákötésről, a rákötést követő hó 5. napjáig.

b) a folyékony hulladék elszállítására feljogosított szolgáltató a kibocsátók szennyvíztárolójából az előző évben elszállított folyékony hulladék mennyiségéről, minden év február 28. napjáig.

(3) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

(4) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének keletkezését a vízszolgáltatás igénybe vételét követő 15 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatósághoz. Az adóhatóság a bejelentés alapján a díj fizetésére kötelezettet nyilvántartásba veszi.

(5) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására a Ktd.-ben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét az önkormányzati adóhatóság fizetési meghagyásban állapítja meg. A talajterhelési díj a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül egyösszegben esedékes a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata 11738156-15375407-0880 000 számú számlájára.

3. § Átmeneti és záró rendelkezések]

(1) A kibocsátó bejelentési kötelezettségét első alkalommal 2009. július 31. napjáig az e célra rendszeresített nyomtatványon köteles teljesíteni.

(2) A szolgáltató a 2008. évi tényadatokat 2009. május 30. napjáig szolgáltatja az önkormányzati adóhatóság felé.

(3) Ez a rendelet 2009. május 1. napján lép hatályba.