Tiszagyuláháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009 (II.5..) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2013. 02. 28- 2016. 02. 29

Tiszagyulaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2009. (II. 5.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2013.02.28.

Tiszagyulaháza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktd.) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya]

E rendelet hatálya Tiszagyulaháza közigazgatási területén a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz.

2. § Adatszolgáltatási és eljárási szabályok]

(1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig az önkormányzati adóhatósághoz tesz bevallást az erre a célra rendszeresített bevallási nyomtatványon. A kibocsátó a bevallást megelőző évre (tárgyévre) vonatkozó tényleges kibocsátás mennyiségéről, illetve a számlával igazolt elszállított szennyvíz mennyiségéről köteles bevallásában adatot szolgáltatni.

(2) Az a kibocsátó, aki nem rendelkezik vízmennyiség mérővel, bevallásában vízmennyiség átalány alapján számítja ki a talajterhelési díjfizetési kötelezettségét. Az átalány mértékét az ingatlanra állandó lakcímet, vagy tartózkodási helyet létesített személyek számát alapul véve kell meghatározni. Egy főre naponta 30 liter vízfogyasztást kell figyelembe venni, melyet szorozni kell 365-tel, vagy 366-tal. Amennyiben a lakcím létesítésére év közben kerül sor, a lakcímlétesítés napját követő naptól a töredékév naptári napjainak számával történik a szorzás.

(3) Az önkormányzati adóhatóság részére a szolgáltatók a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében adatszolgáltatásra kötelesek:

a) a víz szolgáltatója:

aa) minden év február 28. napjáig a kibocsátóknak az előző évben szolgáltatott, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, valamint a locsolási célú felhasználásra figyelemmel vett vízmennyiségről,

ab) közcsatornára való rákötésről, a rákötést követő hó 5. napjáig.

b) a folyékony hulladék elszállítására feljogosított szolgáltató a kibocsátók szennyvíztárolójából az előző évben elszállított folyékony hulladék mennyiségéről, minden év február 28. napjáig.

(4) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.

(5) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének keletkezését a vízszolgáltatás igénybe vételét követő 15 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatósághoz. Az adóhatóság a bejelentés alapján a díj fizetésére kötelezettet nyilvántartásba veszi.

(6) A kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét az önkormányzati adóhatóság fizetési meghagyásban állapítja meg. A talajterhelési díj a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül egyösszegben esedékes a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata 61200230-10106592 számú talajterhelési díj számla megnevezésű számlájára.

(7) A kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét az önkormányzati adóhatóság fizetési meghagyásban állapítja meg. A talajterhelési díj a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül egyösszegben esedékes a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata 11738156-15375407-0880 000 számú számlájára.

3. § Átmeneti és záró rendelkezések]

(1) A kibocsátó bejelentési kötelezettségét első alkalommal 2009. július 31. napjáig az e célra rendszeresített nyomtatványon köteles teljesíteni.

(2) A szolgáltató a 2008. évi tényadatokat 2009. május 30. napjáig szolgáltatja az önkormányzati adóhatóság felé.

(3) Ez a rendelet 2009. május 1. napján lép hatályba.

3/A. § Díjkedvezmények, mentességek]

(1) Rászorultsági alapon 50%-os kedvezményben részesül kérelemre a talajterhelési díjból az a fogyasztó, aki az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:

a) családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetében, annak 300 %.-át és

b) a mért vízmennyiség éves szinten nem haladja meg az 50 m3-t.

(2) Kérelemre mentesül a talajterhelési díj fizetése alól

a) a beépítetlen lakóingatlan tulajdonosa a használatbavételi engedély jogerőre emelkedése időpontjáig,

b) aki a szennyvízhálózatra 2012. vagy 2013. évben, évközben csatlakozik rá a teljes évi talajterhelési díj megfizetése alól, vagy

c) az az ingatlantulajdonos, akinek az ingatlanán kizárólag állattartás céljára használt épületek vannak, lakás céljára az ingatlan épületeit nem használják, és a fogyasztott vízmennyiséget kizárólag az állattartáshoz használják fel.