Tiszagyulaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013 (IV. 30.) Önkormányzati Rendelete

az önkormányzati vagyonról és az arról való rendelkezési jog gyakorlásáról

Hatályos: 2022. 09. 16- 2022. 10. 27

Tiszagyulaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013 (IV. 30.) Önkormányzati Rendelete

az önkormányzati vagyonról és az arról való rendelkezési jog gyakorlásáról

2022.09.16.

Tiszagyulaháza Községi Önkormányzat a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű feladat – és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Önkormányzat vagyonának elsődleges rendeltetése, hogy a közszolgáltatások ellátásaihoz szükséges anyagi, tárgyi feltételeket biztosítsa.

(2) Az önkormányzati alapfeladatok ellátásában nélkülözhető vagyonnal vállalkozás folytatható, melyről a Képviselő-testület dönt, minősített többséggel.

(3) Az Önkormányzat csak olyan gazdasági társaságba vehet részt, melyben a felelőssége nem haladhatja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.

2. § (1) Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

(2) Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát az 1., korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát a 2., míg üzleti vagyonát a 3. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona:

a)a helyi közutak és műtárgyaik,

b)helyi önkormányzat tulajdonában lévő terek és parkok,

c)a vizek és a közcélú vízi létesítmények.

Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyona:

a)közművek,

b)intézmények és középületek és

c)köztemető.

(4) Az Önkormányzat tulajdonában lévő, a (3) bekezdés hatálya alá nem tartozó vagyon az üzleti vagyon, mely forgalomképes.

(5) A Képviselő-testület dönt a korlátozottan forgalomképes vagyont forgalomképessé minősítéséről és a forgalomképes vagyontárgyak forgalomképtelenné történő minősítéséről.

3. § (1) Az Önkormányzat vagyonnyilvántartását az Önkormányzat Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) végzi, az érvényes számviteli előírások szerint.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzati vagyon kezelésével a Hivatalt, valamint a vagyont használó intézményeket bízza meg. (A továbbiakban: vagyonkezelők).

(3) A vagyonkezelők a kezelésükbe átadott vagyonnal a jogszabályokban, és az e rendeletben meghatározott feltételek szerint gazdálkodnak. Az ebből eredő kötelezettségek teljesítéséért a vagyonkezelő intézmény vezetője a felelős, az éves költségvetésben biztosított pénzügyi keret erejéig.

(4) A vagyonkezelő intézmények vezetői – beleértve a Hivatalt is – a vagyongazdálkodási tevékenységükről a zárszámadás keretében adnak számot a Képviselő-testületnek.

(5) A Képviselő-testület a vagyongazdálkodás ellenőrzésével az általa választott 3 tagú ellenőrző bizottságot bíz meg.

4. § (1) A vagyonkezelők jogosultak a kezelésükben lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, birtokvédelemre.

(2) A nélkülözhető vagyontárgyak elidegenítésére, gazdasági társaságba történő bevitelre, vagyoni megterhelésre a Képviselő-testület jogosult. Az intézmények kezelésébe adott vagyontárgyak bérbeadására az intézmény felelős vezetője jogosult. Az intézményhez nem tartozó vagyontárgyak bérbeadására a Képviselő-testület jogosult. Az intézmény kezelésébe adott vagyontárgyak bérbeadása, ha az 1 évet meghaladja, a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

5. § (1) A forgalomképtelen vagyontárgyakat nem lehet elidegeníteni, apportálni, biztosítékul adni.

(2) A forgalomképes vagyontárgyak elidegenítése esetén a Képviselő-testület meghatározza a vételár legalacsonyabb összegét. Az 500 ezer Ft értékhatár felett az értékesítésre nyilvános versenytárgyalást kell tartani, s a legjobb ajánlatot tevő részére lehet - amennyiben az elővásárlási jog gyakorolására külön törvényben meghatározott szerv úgy nyilatkozik, hogy nem kíván élni elővásárlási jogával az állam nevében - a képviselő-testület döntése alapján az érintett vagyontárgyat elidegeníteni.

(3) Az 500 ezer Ft vagy az alatti vagyontárgyak elidegenítésére a polgármester jogosult.

(4) Az 500 ezer Ft értékhatár feletti vagyontárgyak hasznosítására a képviselő-testület, míg az 500 ezer Ft vagy az alattiak vagyontárgyak hasznosítására a polgármester jogosult.

(5) A vagyontárgy elidegenítéséből és hasznosításából származó bevétel az Önkormányzat költségvetését illeti meg.

(6) A polgármester jogosult

a) az 5.000.000,- forintot meg nem haladó, közfoglalkoztatási program keretében, hatósági szerződés végrehajtása érdekében történő ingatlanvásárlásra, és

b) a 2.000.000,- forintot meg nem haladó nyilvántartási értékű önkormányzati ingatlan, közfoglalkoztatási program megvalósítása érdekében történő, engedélyhez nem kötött bontásának elrendelésére, amelyről a Képviselő-testületet a soron következő testületi ülésen köteles tájékoztatni.

6. § Az önkormányzatot megillető követelésről a Képviselő-testület minősített többséggel lemondhat, ha a követelés összege nincs arányban a behajtás költségeivel.

7. § Az önkormányzat tulajdonát képező, s az intézmények használatában lévő ingóságok selejtezésére az azt követő értékesítésre, az ingóságok esetleges átadására a leltározó és selejtező bizottság javaslata alapján az intézmény vezetője jogosult.

8. § (1) E rendelet 2013. május 15-én napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat tulajdonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 6/1994. (V. 04.) Önkormányzati Rendelet, valamint az azt módosító 21/2011. (XII. 22.) Önkormányzati Rendelet.

1

Az 1. melléklet a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.