Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (I. 29.) Önkormányzati Rendelete

egyes anyakönyvi események hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli megtartásának engedélyezéséről és díjairól

Hatályos: 2014. 02. 01- 2017. 02. 27

Tiszagyulaháza Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (6) és (7) bekezdésében  és a 42/A. § (4) bekezdésében a kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Értelmező rendelkezések


1. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés,

  2. kérelmezők: a hivatali helyiségen-, a hivatali munkaidőn kívül tartandó anyakönyvi eseményeket az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfelek,

  3. hivatali helyiség: Művelődési Ház nagyterme Tiszagyulaháza, Kossuth u. 26 szám alatt.

  4. hivatali munkaidő: Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.



2. Hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése


2. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény létesítésének engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a bejelentkezési szándékkal egy időben, de legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző 30. napig.


(2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.


(3) Nem minősül hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseménynek és e rendelet szabályait nem kell alkalmazni, ha a hivatali helyiség bármely okból bekövetkező használhatatlansága miatt nem vehető igénybe anyakönyvi esemény céljára. Ebben az esetben a más helyszínen megtartott anyakönyvi esemény térítésmentes.


3. §

(1) Hivatali munkaidőn kívülinek minősül az az anyakönyvi esemény, mely Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarendtől eltérően történik.            


(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezését e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a bejelentkezéssel egyidejűleg.


(3) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.



Záró rendelkezések


4. §

E rendelet 2014. február 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett anyakönyvi események esetén kell alkalmazni.



Hajdúnánás, 2014. január 28.





                  Mikó Zoltán                                                                         Dr. Kiss Imre

                  polgármester                                                                               jegyző