Tiszagyuláháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014. (X. 22.) Önkormányzati Rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2015. 10. 01

Tiszagyulaháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. 53.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el: 


1.§

(1) Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014. (X. 22.) Önkormányzati Rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 20.§ (1) bekezdésében az „ Az elnök (ülésvezető) feladatai és jogosítványai:” szövegrész  helyébe az „Az ülésvezető feladatai és jogosítványai:” szövegrész lép.


(2) A Rendelet 20.§ (2) bekezdésében az „Az elnök (ülésvezető) feladata a tanácskozások rendjének fenntartása:” szövegrész helyébe a „Az ülésvezető feladata a tanácskozások rendjének fenntartása:” szövegrész lép.


2.§

A Rendelet 25.§ (2) bekezdésében a „Ha a javaslat nem kapta meg a jelenlévő képviselők – elfogadáshoz szükséges –támogatását, akkor a testület nem fogadta el a javaslatot, és az nem emelkedhet határozattá.” szövegrész helyébe a „Amennyiben a javaslat nem kapja meg az elfogadásához szükséges szavazatszámot, akkor a képviselő-testület elutasító határozatot hozott.” szövegrész lép.


3.§

A Rendelet 27.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27.§

(1) A titkos szavazások lebonyolítását az Ügyrendi Bizottság végzi el. Amennyiben az Ügyrendi Bizottság nem határozatképes, a Képviselő-testület a titkos szavazás lebonyolítására ideiglenes bizottságot hoz létre.

(2) A titkos szavazás erre alkalmas, elkülönített helyiségben, urna igénybevételével történik. A tárgyi feltételek biztosításáról a bizottság elnöke gondoskodik.

(3) Amennyiben a titkos szavazásra feltett határozati javaslat több változatot is tartalmaz, mindegyik változatot külön-külön kell szavazásra bocsátani.

(4) A titkos szavazásról jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek tartalmaznia kell a szavazás helyét, idejét, tárgyát, a szavazás eredményét és a szavazást lebonyolító bizottság tagjainak aláírását.

(5) A szavazás eredményéről a bizottság elnöke ad jelentést a képviselő-testületnek.

(6) A titkos szavazásról szóló bizottsági jegyzőkönyv a képviselő-testületi jegyzőkönyv mellékletét képezi. „


4.§

(1) A Rendelet 38.§ (2) bekezdésében az „1/3-ának” szövegrész helyébe az „1/4-ének” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 38.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bizottság ülésének összehívására, működésére, nyilvánosságára, határozatképességére és határozathozatalára, döntésének végrehajtására, a bizottság tagjainak kizárására, a bizottság üléséről készített jegyzőkönyv tartalmára a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a kizárásról a bizottság dönt, továbbá a jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és egy tagja írja alá. „

5.§

A Rendelet 34.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A jegyzőkönyvnek – az Mötv-ben meghatározottakon túl – tartalmaznia kell:

a) az ülésről távolmaradt képviselők nevét,

b) a képviselő-testületi ülésen végig, vagy az egyes napirendi pontok tárgyalásánál tanácskozási joggal megjelenteket, továbbá utalni arra, hogy a lakosság köréből hányan vettek részt a képviselő-testületi ülésen,

c) A napirend tárgyalásának megkezdésekor napirendi pontonként a napirend sorszámát, az előterjesztés címét, az előadó nevét, amennyiben azt az Ügyrendi Bizottság véleményezte, a véleményezés tényét,

d) az elhangzott bejelentések, valamint az önkormányzati képviselők kérdéseit és az ezekkel kapcsolatos válaszokat, valamint határozatokat.

6.§

A Rendelet 41.§ (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) települési támogatások elbírálása,”.

7.§

(1) Ez a rendelet 2015. október 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 43.§-a.


Tiszagyulaháza, 2015. szeptember 28.


Mikó Zoltán                                                                                     Dr. Kiss Imre

polgármester                                                                                        jegyző