Tiszagyuláháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016 (III.29..) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások részletes szabályairól szóló 5/2015 (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 04. 01

Tiszagyulaháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében 8. és 8a. pontjaiban, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások részletes szabályairól szóló 5/2015 (II.23.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 16.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) Az ellátást igénybe vevők részére az önkormányzat az alap ellátási formák közül

a. családsegítést a Hajdúnánás - Folyás - Tiszagyulaháza - Újtikos Szociális és Gyermekjóléti Önkormányzati Társulás (Hajdúnánás, Köztársaság tér 1. szám) által fenntartott, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, Központ és Városi Bölcsőde  (4080 Hajdúnánás, Kossuth u. 19. szám) útján,  

b. az étkeztetést és házi segítségnyújtást a Tiszadobi Családsegítő és Gyermekjóléti Térségi Intézményfenntartó Társulás (4456 Tiszadob, Andrássy u. 37. szám) által fenntartott Térségi Tiszadobi Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat (4456 Tiszadob, Andrássy u. 35. szám)

 útján biztosítja.

2.§

A Rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Házi segítségnyújtásban az a szociálisan rászoruló személy részesíthető, akinek gondozási szükségletét az intézményvezetője megállapította. A gondozási szükségletről az intézményvezető igazolást állít ki.

3.§

(1) A Rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) A házi segítségnyújtást a Térségi Tiszadobi Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat az igazolásban meghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában lehet és kell nyújtani.


(2) A Rendelet 21.§ (2), (4) bekezdéseiben és a 28.§ (2) bekezdésében a „polgármester” kifejezés helyébe az „intézményvezető” kifejezés lép.

4.§

(1) A Rendelet 23.§ (1) bekezdés 2. mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A kérelmeket a 16. § (2) bekezdésében meghatározott intézmény vezetőjénél (a továbbiakban együtt: Szolgáltató) kell benyújtani.”


(2) A Rendelet 23.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) A megállapodásban foglalt kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos panasz kivizsgálása az intézményvezető feladatköre.

A intézményvezető intézkedése ellen az ellátást igénybe vevő a fenntartóhoz panasszal fordulhat, különösen

a) ha az intézményvezető határidőn belül nem intézkedik,

b) az intézményvezető intézkedésével nem ért egyet.


A intézményvezetői döntés felülbírálására, a panasz kivizsgálására a 16.§ (2) bekezdésben meghatározott Szolgálatot fenntartó jogosult, az intézményvezető meghallgatását követően.”


5.§

A Rendelet 26.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ellátás megszüntetéséről az intézményvezető dönt, és döntéséről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételt követő 15 napon belül 16.§ (2) bekezdésben meghatározott Szolgálatot fenntartóhoz lehet fordulni.”


6.§

Ez a rendelet 2016. április 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


Tiszagyulaháza, 2016. március 22.




                                  Mikó Zoltán                                                 Dr. Kiss Imre

                                  polgármester                                                       jegyző