Folyás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011. (I.31.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról és a használat engedélyezéséről

Hatályos: 2017. 02. 01- 2017. 12. 31

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdése alapján Folyás község Önkormányzata a közterület-használat szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet területi hatálya

1. §


A rendelet területi hatálya kiterjed Folyás község területén közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanokban a közhasználat céljára átadott területrészére --az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között --a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.


A rendelet személyi hatálya

2. §


A rendelet személyi hatálya minden olyan természetes, jogi, és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra kiterjed, akik az 1. § -ban meghatározott területeket használják.


Közterület-használati engedély

3. §


(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges.


(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni

a./ közterületen üzleti hirdetőberendezés (pl.: kirakatszekrény, cégtábla)elhelyezésére,

b./árusító és egyéb fülke elhelyezésére,

c./egyéb (nem lakáscélú, illetve mélyépítési célú) építési munkával kapcsolatos, állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez,

d./ mélyépítési tevékenységgel összefüggő építkezés esetén,

e./ vendéglátóipari előkert létesítésére,

f./ kiállítás, vásár, búcsú vásár, sport, kulturális rendezvények, mutatványosi tevékenység céljára,

g./ mozgóárusításra.

h./ nyomvonalas létesítmények (víz, villany, csatorna, gázvezetékek)hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz.


(3) A közterület-használat engedélyezhető:

a./ állandó jelleggel határidő nélkül, vagy

b./ideiglenes jelleggel --meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkezéséig.



A közterületek filmforgatási célú igénybevétele

3/A. §


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a közterületek filmforgatási célú igénybevétele alcím rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a hatvan napot nem haladhatja meg.


(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 1500 m2-tnem haladhatja meg.


3/B. §


(1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegetőhelyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.


(2) A kárral fenyegető helyzetelhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.


(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.


(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti helyzet megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

3/C.§


3/D.§


3/E. §


A Képviselő-testület a hatósági szerződés, és a 15/B. § (1), (3) bekezdése szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

3/F. §


A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképről szóló törvény és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály rendelkezése az irányadó.


A közterület-használati engedélyezési eljárás megindítása

4. §


(1) A közterület-használati engedélyezési eljárás kérelemre indul. A kérelmet annak kell benyújtania, aki a közterületet eltérő célra kívánja használni.


(2) Az engedély iránti, írásbeli kérelemnek tartalmaznia kell:

a. az engedélyt kérő nevét, és állandó lakó-(telep-) helyének címét,

b. a közterület-használat célját, időtartamát, a használat módját és mértékének meghatározását,

c. a közterület-használat helyének pontos meghatározását.


(3) A kérelem benyújtásakor be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot (vállalkozói igazolványt, működési engedélyt, alapító okiratot, ha a kivitelezést a kérelmező saját maga végzi el, az erről szóló nyilatkozatot, stb.).

Engedély megadása

5. §


(1) A közterület-használat engedélyezése során a polgármester jár el.


(2) A közterület-használat engedélyezéséhez --amennyiben indokolt --az engedélyező az érintett szakhatóságok előzetes hozzájárulását is beszerzi.


(3) Az önkormányzati hatósági határozatnak tartalmaznia kell:

a. /az engedélyes nevét, lakó-és telephelyének címét,

b./a közterület-használat célját, időtartamát,

c./a közterület-használat helyét,módját, mértékét és egyéb feltételeinek pontos meghatározását,

d./ a közreműködő szakhatósági hozzájárulásokba foglalt előírásokat,

e./ az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettségeket,

f./ közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén annak mértékét és módját.


(4) A közterület használatával kapcsolatban ki kell kötni, hogy a használat csak a munka-, baleset-, és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok betartása mellett történhet.


(5) Az engedély megadásáról, vagy a kérelem elutasításáról hozott határozatot közölni kell: a kérelmezővel és az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal.


6. §

(1) Az engedély

a./ meghatározott idő elteltéig, vagy

b./ megállapított feltétel bekövetkezéséig, vagy

c./ visszavonásig érvényes.


(2) A meghatározott időre szóló engedély --(1) bekezdés a./ pontja --érvényessége, kérelemre meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető, amelyről határozatot kell hozni. Az erre vonatkozó kérelmet a lejárat, illetőleg a szüneteltetés előtt 15 nappal kell benyújtani.


(3) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító engedély érvénytelenné válik, vagy hatályát veszti.


A közterület-használati díj

7. §


(1) Az engedélyes a közterület használatáért --az e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mértékű--közterület-használati díjat köteles fizetni.


(2) A fizetés módját az engedélyben kell meghatározni, és azt egy összegben, az ott meghatározott időpontig kell megfizetni.


(3) A Polgármester a közterület-használati díjat csak az alábbiak részére engedheti el:

1. közösségi események megrendezése alkalmával történő közterület-foglalások esetén, non-profit kérelmezők részére,

2. olyan kérelmezők részére, akiknek a településen tartott rendezvényen valórészvétele ingyenes,

3. Az olyan szolgáltatók részére, akik a szolgáltatást igénybevevőktől térítést nem kérnek.

(4) A közterület-használati díj az önkormányzat költségvetési bevételét képez


8. §

Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a. a közműveknek, valamint a köztisztasági szerveknek (szelektív hulladékgyűjtők)a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,

b. köztárgyak( szobor, köztéri padok, stb.) elhelyezéséért,

c. lakóingatlan építése vagy felújítása esetén állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez egy hónapig.


A közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása

9. §


(1) A közterület eltérő használatára adott engedély közérdekből bármikor megszüntethető.. Ez esetben az engedélyes részére --kérelmére --másutt kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani.


(2) Meg kell vonni az engedélyt:

a./ ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja,

b./ ha az engedélyes a díjfizetési kötelezettségének megadott határidőig nem tesz eleget.


(3) Ha az engedélyes a határozatlan vagy a még le nem járt idejű közterület-használatot, meg kívánja szüntetni, köteles e szándékát az engedély visszavonására irányuló kérelem benyújtásával egyidejűleg az engedélyező hatóságnak bejelenteni.


(4) Ha a közterület-használat a (2) vagy (3) bekezdésben meghatározott módon szűnik meg, az esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


(5) Ha az engedély érvényét veszti, köteles az engedélyes a közhasználattal felhagyni és saját költségén az eredeti állapotot minden kártérítési igény nélkül helyreállítani.


A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

10. §


(1)A közterület eltérő-engedély nélküli -használata esetén, a használó felhívásra köteles a használatot megszüntetni, és a közterületen az eredeti állapotot saját költségén --minden kártalanítási igény nélkül --helyreállítani.


(2) Ha a cselekmény súlyosabb büntetendő rendelkezésbe nem ütközik, szabálysértést követ el, és 30.000,-Ft-ig terjedhető pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet 3. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezéseit megszegi.


(3) A (2) bekezdés rendelkezései nem vonatkoznak a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó plakát, hirdetőberendezés elhelyezésére.


(4) Aki a közterületet (engedélyhez kötött esetben) engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenő en a közterület-használati díjat is köteles fizetni.


(5) A közterületet engedély nélkül használó kérelmére --ha az engedélyezés feltételeinek megfelel --a közterület-használat engedélyezhető, de a használó ez esetben sem mentesül a (3) bekezdésben meghatározott következmények alól.


Záró rendelkezések

11. §


A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény rendelkezéseit az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.


12. §


E rendelet 2011. február 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő--még el nem bírált --ügyekben is alkalmazni kell.


Folyás 2011. január 31.


Magyar Sándor sk.                                                     Dr. Sulyokné Dr. Ladányi Andrea

polgármester                                                                                 körjegyző