Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 02. 16- 2024. 05. 09

Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.02.16.

Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Folyás Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település lakossága és közösségei művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat elismeri, hogy Folyás község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(3) Az Önkormányzat a művelődést értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, és támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok megvalósításában résztvevő szervezeteket és színtereket.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat adottságainak figyelembevételével biztosítja a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása kötelező közművelődési alapszolgáltatást.

(3) A közművelődési alapszolgáltatás megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét, és

b) a művelődő közösségek számára a bemutatkozási lehetőséget.

3. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

a) az egyetemes, a nemzeti, és a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a településen fellelhető környezeti, szellemi, és művészeti értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, és közvetítése,

b) a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) a szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása,

d) a helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szerveztek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése és gondozása, közösségi élet szervezése,

e) idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése,

f) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási, közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása, és

g) a nemzeti, társadalmi, települési ünnepek alkalmával rendezvények szervezése, lebonyolítása.

4. § Az Önkormányzat közművelődési megállapodást köthet a törvényben, illetve jelen rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátása céljából, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: közművelődési törvény) követelményeinek megfelelő jogi személlyel, természetes személlyel.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

5. § Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatását az általa fenntartott és működtetett Folyási közösségi színtérrel látja el.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, finanszírozása

6. § (1) A közművelődési törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési tevékenységekkel kapcsolatos helyi irányítási, ellenőrzési jogkört a Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) gyakorolja, valamint ellátja a közművelődési tevékenység fenntartással és működtetéssel kapcsolatos feladatokat. E körben:

a) meghatározza közösségi színtér használati szabályait, és

b) biztosítja a feladatok ellátásához és a közösségi színtér fenntartásához szükséges, törvény szerinti szervezeti, személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásait képezik a saját bevételek, a központi költségvetésből származó támogatások, és pályázati forrásokból származó pénzösszegek.

5. A közművelődésben együttműködő partnerek

7. § Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi szervezetekkel, magánszemélyekkel, illetve a szomszédos települések intézményeivel, szervezeteivel, így különösen:

a) a Polgári Római Katolikus Egyházközséggel,

b) az Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskolával,

c) az Újszentmargitai Hétszínvirág Óvoda és Bölcsődével,

d) a Folyás Településért Alapítvánnyal,

e) a Folyási Polgárőr Egyesülettel, és

f) a közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és fővárosi szervekkel, szervezetettek, intézményekkel.

6. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 12/2002. (IX. 02.) önkormányzati rendelete.