Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

A PÉTEGISZ Polgár és Térsége Egészségügyi Központ Nonprofit Zrt. által ellátott feladatok önkormányzati költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság megszüntetéséről

Hatályos: 2024. 04. 15

Folyás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.15.
A PÉTEGISZ Polgár és Térsége Egészségügyi Központ Nonprofit Zrt. által ellátott feladatok önkormányzati költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság megszüntetéséről
Általános indokolás
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § (4) bekezdése alapján a helyi önkormányzat járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményt kizárólag költségvetési szervként hozhat létre és működtethet. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 30. § (1a) bekezdése értelmében törvény eltérő rendelkezése hiányában a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátás nyújtására az egészségbiztosítás keretében csak költségvetési szervként működő egészségügyi intézménnyel köthető finanszírozási szerződés. A 82. § (20) bekezdése szerint az egészségbiztosítás keretében e törvénynek a Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2023. évi LIII. törvénnyel megállapított 30. § (1a) bekezdésének meg nem felelő, a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátás 2024. június 30-áig nyújtható. Az egészségügyi államigazgatási szerv hivatalból jár el a működési engedélyek visszavonása, kiadása és módosítása, valamint a szakellátási kapacitások és területi ellátási kötelezettség megállapítása, módosítása tekintetében.
Mindezekre tekintettel Folyás Község Önkormányzata a járóbeteg-szakellátás további biztosítása érdekében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (a továbbiakban: Áht.) alapján az önkormányzati feladatellátás költségvetési szerv által történő átvétele mellett dönt, 2024. június 1. napi hatállyal.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 11/A. § (2) bekezdése értelmében „(…) a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati feladat költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság e törvény alapján történő megszüntetéséről önkormányzati rendelettel dönt.”.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Áht. 11/A. § (3) bekezdés a), b) és e) pontja alapján rendelkezik a megszűnő társaságról cégneve, székhelye, cégjegyzékszáma, főtevékenysége, adószáma feltüntetésével, arról a költségvetési szervről, amely az önkormányzati feladatot alaptevékenységként a továbbiakban ellátja, valamint a feladat átvételének időpontjáról.
A 2. §-hoz
Az önkormányzati feladatot átadó gazdasági társaság megszüntetéséről rendelkezik.
A 3. §-hoz
Az Áht. 11/A. § (3) bekezdés c) és d) pontja alapján rendelkezik arról a személyről, aki a tagsági, részesedési viszonyok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek tekintetében az Önkormányzatot képviseli, továbbá a szervezeti átalakítással, az átadás-átvétellel összefüggő feladatok végrehajtásáért felelős személyről.
A 4. §-hoz
A finanszírozás folyamatossága érdekében rendelkezik arról, hogy az átadó intézmény feladatátvételt megelőző kettő hónapja után járó finanszírozási díj már az átvevő költségvetési szervet illeti.
Az 5. §-hoz
Rendelkezik a jogszabály alapján (Áht. 11/B. § (2) bekezdése) az önkormányzatokra ingyenesen átszálló vagyonról.
A 6. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.