Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 25- 2023. 03. 29

Bátor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének l) pontjában, továbbá az Mötv. 13.§ (1) bekezdésének 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól az alábbi rendeletet (továbbiakban: Rendelet) alkotja:

I.FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

  1. A Rendelet célja

1.§

Bátor Község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, valamint a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet. 

2. Értelmező rendelkezések

2.§

E Rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet        szerinti közterületnév.

3. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan természetbeni beazonosítását szolgálja. 

III. FEJEZET

A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

  1. A közterületek elnevezésének általános szabályai

3.§

(1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú, és a lakónépességet nem érintő dűlőutakat. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2)  Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani. 

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

4.§

(1)A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Bátor község jellegére, történelmére, hagyományaira és földrajzi sajátosságaira.

(2)A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető legyen. A közterületnevet a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelően kell megállapítani.

(3)Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni. A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki

a)a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett,

b)élete, munkássága valamely módon Bátor községhez kötődik.

(4)Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

                         

2. A közterületek elnevezésének, az elnevezés módosításának eljárási szabályai

5.§

(1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását írásban kezdeményezheti:

a)polgármester

b)a Képviselő-testület bizottsága,

c)a helyi önkormányzat képviselője,

d)Bátor község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e)Bátor község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2)A javaslatokat Bátor Képviselő-testülete véleményezi. 

6.§

Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak bizottság elé történő benyújtását megelőzően 8 napra a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján ki kell függeszteni, illetve ezzel megegyező időtartamra Bátor Község Önkormányzatának hivatalos honlapján is közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatban a kifüggesztés időtartama alatt benyújtott észrevételeket a képviselő-testületi előterjesztéshez mellékelni kell. 

7.§

(1)A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell: az illetékes okmányirodát, földhivatalt, rendőrkapitányságot, postát, katasztrófavédelmi szervet, a község által fenntartott egészségügyi és oktatási intézményt, és a közmű-szolgáltatókat.

(2) A közterület megszűnésével a közterület neve külön képviselő-testületi döntés nélkül megszűnik.

(3)A település közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni, és abban a változásokat folyamatosan fel kell tüntetni. A jegyzéket az Bátor Közös Önkormányzati Hivatal vezeti. 


III. FEJEZET

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA ÉS MÓDOSÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

1. A házszámozással érintett ingatlanok és jelölésük rendje

8.§

(1)A névvel ellátott közterületen a beépített és a beépítetlen építési telkeket házszámmal kell ellátni.

(2)A házszám arab egész szám.

(3)Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszám arab egész szám és arab egész szám(ok)  az ABC betűjének alátörésével.

 (4)Adott ingatlanon több lakás építése esetén a lakások megjelölése arab számokkal történik.

(5)Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(6)Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást. 


9.§.


(1) Az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a településtől kifelé haladva növekedjenek. A közterület jobb oldalán lévő ingatlanokat páratlan, bal oldalán lévő ingatlanokat páros számmal kell ellátni. Ha a közterület teret érint, akkor a számozás az óramutató járásával megegyezően történik.

(2)Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(3)A földrajzi okokból csak egyik oldalon beépíthető utcák (folyópart, árok) házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(4)E § (1)-(3) bekezdései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.


2. Eljárási szabályok

10.§.

Az ingatlanok házszámának megállapítása ügyében a jegyző jár el. 

11.§

A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.


IV. FEJEZET

A NÉVTÁBLÁK ÉS HÁZSZÁMTÁBLÁK ELHELYEZÉSE, LAKCÍMRENDEZÉS

  1. A névtáblák elhelyezésének szabályai

12.§

(1)A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2)A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3)A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4)A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

13.§


(1)Új közterület nevét tartalmazó névtáblákat a névadást követő 90 napon belül el kell helyezni.

(2)A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

2. Házszámtábla elhelyezésének szabályai

14.§

(1)A házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni, a házszám megállapításától, vagy az ingatlan feletti rendelkezési jog megszerzésétől számított 30 napon belül.

(2)A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerinti cseréjétől és pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezett gondoskodik. 

3. Lakcímrendezés

15.§

Amennyiben az Bátor Közös Önkormányzati Hivatal által az adott ingatlanra megállapított házszám nem egyezik meg az ingatlanon elhelyezett házszámmal, az ingatlan tulajdonosa a lakcímrendezésre felhívást tartalmazó levél kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a helyes házszámot az ingatlanán elhelyezni. 

V. FEJEZET

ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16.§

Ez a Rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.