Bátor Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (VII.29.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 30- 2015. 12. 30

Bátor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 45. § (1) bekezdése alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Bátor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 1. § (1) e) ponttal egészül ki:


                1. §

(1) e) tanévkezdési támogatás.


2. §


A R. a következő 1. § (2) b) ponttal egészül ki:


            1.§

                (2) b) intézményi térítési díj átvállalás.


3. §


A R. a következő 2. § (3) c) és d) ponttal egészül ki:


            2.§ (3)

                c) tanévkezdési támogatás

                d) intézményi térítési díj támogatás


4. §


A R.  következő 3/A. §-sal egészül ki:


3/A. §

Tanévkezdési támogatás


(1) Bátor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a tanévkezdéssel együtt járó költségek enyhítése céljából egyszeri tanévkezdési támogatást állapít meg. Tanévkezdési támogatást az a helyben életvitelszerűen lakó alap-, középfokú tanulmányokat folytató iskolás korú gyermek törvényes képviselője kaphat, aki az alábbi együttes feltételeket teljesíti:

a) vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén 400 %-át és

b) R. 4. melléklete szerinti formanyomtatványon kérelmezi és

c) iskolalátogatási igazolással igazolja gyermeke tanulói jogviszonyát és

d) teljesül e rendelet 5. § (2) d) pontja és 5. § (3) bekezdése.


(2) Tanévkezdési támogatást az a helyben életvitelszerűen lakó felsőfokú tanulmányokat folytató is kaphat, akire teljesülnek az (1) bekezdés a-b) és d) pontjában előírtak. Felsőfokú iskolai tanulmányainak folytatását a kérelmezőnek hitelt érdemlő módon dokumentummal kell bizonyítania.


(3) Tanévkezdési támogatást az a 3. életévét betöltött gyermek törvényes képviselője is kaphat, akire teljesülnek az (1) bekezdés a-b) és d) pontjában előírtak. Az óvodai jogviszonyról a nevelési intézmény igazolását szükséges csatolni.


(4) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás alapfokú tanulmányokat folytató tanuló esetén 5000,- Ft/fő, középfokú iskolai tanulmányokat folytató tanuló esetén 7000,- Ft/fő.


(5) A (2) bekezdésben meghatározott támogatás összege 9000,- Ft/fő.


(6) A (6) bekezdésben meghatározott támogatás összege 3000,- Ft/fő.


(7) Az (1)-(3) bekezdésben meghatározott támogatást a kérelem elbírálását követő 15 napon belül az Önkormányzat házipénztárából kell kifizetni.


5. §


A R. a következő 10/A. §-sal egészül ki:


10/A. §

8. Intézményi térítési díj átvállalása


(1) Az Szt. 45.§ (4) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére havi rendszerességgel, legfeljebb egy tanévnyi időtartamra intézményi térítési díj átvállalásaként időszakos jellegű rendkívüli települési támogatást kell megállapítani, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200 %-át.


(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás összege legfeljebb 7.000 Ft/hó.


(3)  Az (1) bekezdés szerinti támogatást minden esetben természetben kell megállapítani.


(4) Az (1) bekezdés szerinti támogatást annak az iskolás korú gyermeknek a törvényes képviselője kaphat, akinél az alábbi négy feltétel együttesen teljesül:

a) R. 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kérelmezi és

b) iskolalátogatási igazolással vagy a kérelem IV. pontjában igazoltatja gyermeke tanulói jogviszonyát és

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesül és

d) teljesül a R. 5. § (2) d) pontja és 5. § (3) bekezdése.


(5) Az (1) bekezdés szerinti támogatás legfeljebb a kérelem benyújtására vonatkozó félév végéig állapítható meg.


(6) Az (1) bekezdés szerinti támogatás maximum a (2) bekezdés szerinti összegét a tanuló intézménye által - utólag - a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell megfizetni, az oktatási intézmény által kiállított számla alapján.


6. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet 4. §-a 2015. szeptember 15. napján hatályát veszti.

(3) E rendelet 5. §-a 2015. december 31-én hatályát veszti.