Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 09. 28

Bátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2023.09.28.

Bátor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében hivatkozott feladatkörében eljárva, az Étv. 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek használatának rendjét az alábbiak szerint határozza meg.

1. § (1) A közterületet a rendeltetésének megfelelő célra, e rendelet és a vonatkozó általános érvényű jogszabályok keretei között – a zöldterületekben, valamint a közterületeken álló építményekben, berendezésekben, műtárgyakban állagsérelmet nem okozva, az általánosan elvárható magatartási szabályok betartásával – bárki igénybe veheti és szabadon használhatja.

(2) Közterületnek minősül Bátor község közigazgatási területén belül

a) minden olyan közhasználatra szolgáló önkormányzati tulajdonban lévő földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás közterületként tart nyilván;

b) az egyéb önkormányzati tulajdonú ingatlanok közhasználat céljára átadott területrésze (a továbbiakban együttesen: közterület).

(3) A közterület rendeltetése:

a) - telkek térbeli kapcsolatának, megközelítésének,

b) - a közúti és gyalogos közlekedés (út, járda, park, stb.),

c) - a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő eltöltés,

d) - a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás,

e) - szobor elhelyezésének, emlékhely kialakításának, művészeti alkotások elhelyezésének,

f) - a közművek elhelyezésének,

g) - zöldfelületek kialakításának biztosítása.

(4) Nem terjed ki a rendelet szabályozása a választási eljárásról szóló törvényben szabályozott plakátkihelyezésre.

2. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, mindenféle hirdető-berendezés egyéb alternatív reklámhordozó (szendvicsember, fényreklám, stb.), cég- és címtábla elhelyezésére,

b) árusító és egyéb fülke, pavilon elhelyezésére,

c) a Képviselő-testület egyedi határozata alapján szobor, emlékmű és jelképet megtestesítő műtárgyak (a továbbiakban: közterületi műalkotások) elhelyezésére,

d) önálló hirdető-berendezések, hirdetőtáblák, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék, valamint hulladékszállításra alkalmas konténer elhelyezésére, amennyiben annak időtartama a 72 órát meghaladja.

f) alkalmi és mozgóárusításra, kiállítás, alkalmi vásár, cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,

g) vendéglátó-ipari előkert céljára, üzleti tevékenységgel kapcsolatos kirakodáshoz, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

h) személy taxik állomáshelyének biztosítására,

i) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

j) út, tér, park vagy egyéb közterület lezárását igénylő sportrendezvény esetén,

k) minden egyéb tevékenység és létesítmény elhelyezése, amely nem tartozik az 1. § rendelkezései alá.

(3) Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett hírközlési tevékenységgel kapcsolatos berendezések és létesítmények, közművek, valamint az ilyen célt szolgáló oszlopok közterületen történő elhelyezéséhez,

d) a lakosság részére az önkormányzat által évente meghirdetett, kizárólag a lomtalanítási akció időtartama alatt elhelyezett anyagok tárolásához,

e) a fák és a zöldterületek védelmét biztosító berendezések és fenntartási eszközök elhelyezéséhez, ha azok reklámcélokat nem szolgálnak,

f) az önkormányzat költségvetése terhére megvalósuló bármely építési munkával összefüggő közterület-használat esetén,

g) az önkormányzat hivatalos rendezvényei közterület-használata esetén,

h) a képviselő-testület egyedi határozata alapján bármely más esetben.

3. § (1) A közterület-használati kérelmet annak kell benyújtania, aki a közterületet a rendeltetéstől eltérő módon kívánja használni. A közterület-használati engedély iránti kérelmet – írásban, a közterület-használat megkezdése előtt legalább 15 nappal - a Jegyzőhöz kell benyújtani. Az engedély megadásáról a Polgármester dönt 1 évet meg nem haladó használatra irányuló kérelem esetén.

(2) Építési engedélyköteles létesítmények elhelyezése esetén – ha a közterület-használat időtartama az 1 évet meghaladja – a tulajdonosi hozzájárulás megadásáról a Képviselő-testület egyedi határozattal dönt.

(3) Ha a közterület-használata építési (létesítési) engedélyköteles, az építési (létesítési) engedélyt csatolni kell a közterület-használati engedély iránti kérelemhez.

(4) A közterület-használati engedély iránti kérelem elbírálása során kiemelt figyelemmel kell lenni a közérdekre és a városkép védelmére.

(5) A tulajdonosi hozzájárulás megtagadható, ha az engedélyezés önkormányzati érdeket sért, vagy sértene.

(6) A közterületeken a közterület-használat engedélyezése – annak célját tekintve – eltérő feltételekhez köthető, részben vagy teljes egészében korlátozható, illetve megtiltható.

(7) A Jegyző a folytatni kívánt tevékenységhez igazodóan – a kérelmezőt a szükségesnek vélt iratok mellékelésére is felhívhatja.

(8) A kérelmezőnek az engedélyező szerv felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító eredeti (hiteles) okiratot.

(9) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, hirdető táblák, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki, azaz a tulajdonosi hozzájárulás nem helyettesíti a közterület jogszerű használatához esetlegesen szükséges hatósági engedélyeket, eljárásokat.

4. § Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, gondozni.

5. § (1) Kérelmező a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértéke a 1.000,-Ft/hó/ m2. A közterület-használati díjak napi, havi vagy éves időtartamra szólnak. A 60 napot meg nem haladó közterület használatért fizetendő díjat egy összegben, a 60 napot meghaladó közterület-használatért fizetendő díjat a kérelmező választása szerint havonta, vagy egy összegben kell megfizetni.

(2) Kérelmező a megállapított közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

6. § A Polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben vagy egészben felmentést adhat, ha az engedélyezhető közterület-használat karitatív célt szolgál, közhasznú vagy közérdekű célt szolgál, önkormányzati vagy tulajdonosi érdek indokolja, vagy önkormányzati feladatellátást segíti elő.

7. § (1) Tilos a közterületen járművek szerelése, javítása, karbantartása, mosása. E rendelkezés nem vonatkozik a menetközben keletkezett műszaki hiba elhárítására.

(2) A közterületen a jármű és gyalogos közlekedést akadályozó tárgyak (karó, oszlop, leásott autógumi, kövek stb.) közvetlen az út mentén nem helyezhetőek el. Az utak mentén a tárgyak elhelyezése, az útpadkától számítva legalább 70 cm távolságban lehetséges. 70 cm-en belül elhelyezett közlekedést akadályozó tárgyakat, a közterületek felügyeletével megbízott személyek felhívására a kihelyezők kötelesek haladéktalanul elbontani, a közterület eredeti állapotát saját költségükön visszaállítani.

(3) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a Polgármester, a Jegyző közreműködésével gondoskodik.

(4) Engedély nélküli vagy az engedélytől eltérő módon történő közterület-használat esetén a közterület használó pótdíjat köteles fizetni. Pótdíj mértéke a 3000 ft/nap.

(5) Amennyiben a jogellenes közterület-használat az engedélyezés feltételeinek egyébként megfelel – kérelemre – a közterület-használati engedély a jövőre vonatkozóan megadható. Ezzel azonban a jogellenes használó nem mentesül a pótdíj-fizetési kötelezettség alól.

8. § (1) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem, engedéllyel legfeljebb 10 napig tárolható, a gyalogos és közforgalmat nem akadályozva. Az engedély kizárólag mellékútvonalra adható meg.

(2) Az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 24 órán belül eltávolítani.

(3) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzembentartónak kell megkérni. A tároláshoz megszerzett közterület-használati engedély másolati példányát a tulajdonos vagy üzembentartó köteles a gépjármű első szélvédője mögött, jól látható és olvasható helyen elhelyezni.

(4) 5 A település főútvonalainak leállósávjában vagy főútvonaltól számított 20 méteren belüli parkolóban, közterületen tilos eladásra kínált gépjárművet tárolni.

9. § (1) 7 A reklámhordozók elhelyezésének közterület használati díja 2.000 Ft/hó. Évre megállapítható engedély esetén 20.000 Ft/ év, melyet előre a tárgyév kezdetén kell megfizetni a kérelmezőnek. Amennyiben a kérelmező érdekkörében kerül sor szerződés bontásra, a megfizetett közterület használati díj nem jár vissza. Az alkalmi rendezvényekhez kapcsolódó, mozgatható hirdető berendezések elhelyezésének közterület használati díja 300.- Ft /nap;

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – a polgármester részben vagy egészben felmentést adhat 6. § (1) bekezdésében foglalt esetekben.

(3) 8 A díjak napi, havi vagy éves időtartamra szólnak. A 60 napot meg nem haladó használat esetén a megállapított díjat egy összegben, a 60 napot meghaladó használatért fizetendő díjat a kérelmező választása szerint havonta, vagy egy összegben kell megfizetni.

(4) A meghatározott időtartam lejárta előtt megszűnő és kifizetett reklámhordozó esetében díj nem jár vissza.

10. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendeletben foglaltakat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

11. § Ez a rendelet 2023. szeptember 28-án lép hatályba.