Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1999. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím, valamint a Szilvásváradért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 12. 01

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1999. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím, valamint a Szilvásváradért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.12.01.

Szilvásvárad Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2 (1) A díszpolgári cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím 4 évente egy adományozható.

(3) A díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

2. § (1) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) Tanácskozási joggal részt vehet a képviselő testület ülésén.

b) Az önkormányzat által szervezett minden ünnepségre hivatalos és lehetőség szerint

c) Díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményeit, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

d) Elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

3. §3 (1) Szilvásváradért emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a közösség fejlesztésében a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a közösség értékeit növelő maradandó eredményeket értek el.

(2) Szilvásváradért emlékérem évente adományozható.

(3)4 A Szilvásváradért emlékérem mellé díszoklevél és tárgyjutalom jár.

4. §5 (1)6

(2) Az elismerések odaítélését és átadását a képviselő testület ülésén kell kezdeményezni a közvéleményt is figyelembe véve.

(3) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posthumus kitüntetés is adományozható.

(4) A képviselő testület az elismerések odaítéléséről minősített többségű szavazattal dönt.

5. §7 (1) A díszpolgári cím és a Szilvásváradért emlékérem visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára a 4. §.-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

6. §8 (1)9 Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésben foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2)10 Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(3)11 E rendelet 1999. június 1.-én lép hatályba.

1

A bevezető a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az „A díszpolgári cím” alcím címét a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A „Szilvásváradért Emlékérem” alcím címét a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 3. § (3) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az „Az elismerések adományozásának rendje” alcím címét a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § (1) bekezdését a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az „Az elismerések visszavonása” alcím címét a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A „Vegyes rendelkezések” alcím címét a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 6. § (1) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 6. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 6. § (3) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. § h) pontja szerint módosított szöveg.