Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2020. 02. 01- 2022. 01. 31

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2020.02.01.

Szilvásvárad község Önkormányzatának Képviselő Testülete, az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §/1/ bekezdése valamint a helyi adóról szóló 1990 évi C. tv. /továbbiakban Htv/ felhatalmazása alapján illetékességi területén bevezeti az idegenforgalmi adót. Az önkormányzat az idegenforgalmi adót feladatai ellátásának finanszírozására vezeti be.

Adókötelezettség szabálya, az adó alanya

1. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt:

(1) aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt,

(2)

Az adó alapja

2. § (1) Az 1. § /1/ bekezdés szerinti adókötelezettség esetén a megkezdett vendégéjszakák száma

(2)

Az adó mértéke

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdés szerinti adókötelezettség esetén személyenként és vendégéjszakánként 400.- Ft.

(2)

Az adó megfizetése

3/A. § Az adóbeszedésre kötelezettnek a beszedett idegenforgalmi adót a beszedést követőő hó 15. napjáig kell az e rendelet 1. melléklete szerinti bevallási nyomtatványon az önkormányzati adóhatósághoz bevallania és adót befizetnie.

Bizonylatok, nyilvántartás

3/B. § (1) A legfeljebb 8 szoba és 16 férőhellyel rendelkező, adóbeszedésre kötelezett szálláshely-üzemeltetők részére az Önkormányzat elrendeli a D.VV. 1250/új r. sz. – D5524 Pátria Nyomba Zrt. VENDÉGKÖNYV c. vagy DVV.1250/B Nyomell FIZETŐVENDÉGLÁTÓ VENDÉGKÖNYV megnevezésű a jegyző által hitelesített és sorszámozott, a hatóság által nyilvántartásba vett nyomtatvány használatát a vendégek érkezéskori regisztrációjára.

(2) A szálláshely üzemeltető a szálláshelyre bejelentkező magánszemélyt köteles haladéktalanul a (2) bekezdésben szereplő nyomtatványok egyikén regisztrálni. Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát, vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.

(3) A nyomtatvány vezetése akkor is kötelező, ha a szállásadó a magánszemélytől átvállalja az idegenforgalmi adó megfizetését.

4. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990 évi C. törvény /Htv/ rendelkezései az irányadók.

(2) Az adóigazgatási eljárásban a Htv és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCI. továbbiakban /Art/ rendelkezései az irányadók.

Az adó mérséklése

5. § Az adóhatóság az adózó kérelmére az őt terhelő adótartozást, birság és pótléktartozást az Art 134. §.-ában meghatározottak szerint mérsékelheti vagy elengedheti.

Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések

6. § (1) E rendelet 2004. január 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről hirdetőtáblán történő kifüggesztéséről a jegyző gondoskodik.

(2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti az idegenforgalmi adóról szóló 14/2002./XII.10/. rendelet.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet