Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2013. 07. 01- 2013. 07. 14

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2013.07.01.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Szilvásvárad Önkormányzat képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy

a)1 meghatározza a közterületek eredeti rendeltetésétől eltérő használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének a módját;

c) szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Szilvásvárad község közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében levő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (a továbbiakban együtt: közterület).

(2)2 A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely a közterületet eredeti rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni (használó).

3. § A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

A közterület eredeti rendeltetésétől eltérő igénybevétele

4. §3 (1) Közterületet rendeltetésétől eltérően – az e rendeletben foglalt kivétellel – kizárólag közterület-használati megállapodás birtokában, az abban foglaltak szerint, a megállapodásban meghatározott közterület-használati díj megfizetése ellenében különösen az alábbi esetekben lehet használni:

a) közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, cég- és címtábla elhelyezéséhez,

b) hirdető-berendezés és reklámhordozó elhelyezéséhez, ideértve a választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezését is, továbbá a közterületre jogszerűen – hozzájárulás alapján – kihelyezett bármilyen építményre, vagy tárgyra, különösen pavilonra, nyílt szerkezetű elárusító pultra vagy építési, illetve egyéb célt szolgáló állványzatra felszerelt reklám elhelyezéséhez,

c) árusító és árusítással kapcsolatos, valamint szolgáltató fülke, pavilon, üzlet létesítéséhez, illetve a már meglévő árusítóhelyek, pavilonok, üzletek működéséhez, mozgóbolthoz, továbbá mozgóárusításhoz,

d) építési munkával kapcsolatos létesítmények (pl.: építési állványzat, munkaterület körülhatárolása, konténer és tartozékai), valamint építőanyagok és törmelékek elhelyezéséhez, tárolásához,

e) közterületen végezhető egyéb árusító vagy szolgáltató tevékenység végzéséhez,

f) kiállítás, sport- és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatásához,

g) a közterület egyéb turisztikai, kereskedelmi vendéglátó-ipari hasznosításához (pl.: vendéglátó-ipari terasz, előkert).

(2) Közterületet rendeltetéséről eltérően, közterület-használati megállapodás birtokában is csak úgy szabad használni, hogy az a szomszédos terület(ek) rendeltetésszerű használatát ne zavarja.

(3) A használó köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani.

5. §4 Közterületet közterület-használati megállapodás és díjfizetési kötelezettség nélkül, rendeltetéstől eltérően használni - az alábbi esetekben – lehet:

a) Közületi szervek, magánszemélyek részére szállított tüzelő vagy egyéb anyag, dolog vagy tárgy (pl.: költözködésnél bútor, stb.) közterületen történő tárolásához, rakodásához, ha annak időtartama a 24 órát nem haladja meg.

b) Magánszemélyek számára építőanyagok, építéshez szükséges szerkezetek 24 óránál rövidebb időtartamra való elhelyezéséhez, illetve lerakásához, ha a tevékenység a forgalmat, közlekedést nem zavarja.

c) Nyomvonal jellegű létesítmények esetében, ha elkészítésüket követően nem zavarják a közterület rendeltetésszerű használatát.

d) Közművek vezetékeinek (elektromos energia, víz, gáz, szennyvíz, távközlési alépítmény stb.) meghibásodása esetén 72 órát meg nem haladó igénybevételhez.

e) Az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez, a kezelői hozzájárulás megszerzésének feltételével.

f) A közút és tartozékai építésével, fenntartásával, karbantartásával kapcsolatos igénybevételéhez.

6. §5 (1) A közterület eltérő használatára vonatkozó igényt, kivéve a közút nem közlekedési célú igénybevételét, a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A közterület – használatra vonatkozó megállapodást a – jelen rendeletben – meghatározott feltételekkel a polgármester, vagy az általa megbízott személy jogosult megkötni.

(3) A közterület-használati megállapodás megkötésére az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló törvényben foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

(4) A közterület-használati megállapodás másra nem ruházható át, kivéve amennyiben arra a használó a közterület-használati megállapodásban kifejezetten felhatalmazást kap.

(5) A közterület-használati megállapodás megszűnését, vagy megszüntetését követően a használó köteles a közterület eredeti állapotának – saját költségén, kártalanítási igény nélküli – helyreállítására.

7. §6 (1) Nem köthető közterület-használati megállapodás különösen az alábbi esetekben:

a) Közterületen zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére.

b) A lakosság nyugalmát erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.

b) A közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések, anyagok elhelyezésére.

c) Közterületen nem árusítható termékek forgalmazására.

8. §7 Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály, valamely hatóság vagy egyéb szerv engedélyéhez, hozzájárulásához, vagy bejelentéshez köti, a tevékenység – közterület-használati megállapodás megléte esetén is – kizárólag ezek birtokában kezdhető meg illetve folytatható.

A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

9. § (1)8 A használó – az e rendeletben foglalt kivétellel – köteles a közterület használatáért közterület-használati díjat fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A ténylegesen megfizetendő díjat, a megfizetés határidejét, gyakoriságát, módját a közterület-használati megállapodásban kell meghatározni.

(2)9 A használó a díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4)10 A polgármester a közterület-használati megállapodás megkötése során a díjfizetési kötelezettség kikötésétől eltekinthet, amennyiben a használó a közterületet

a) jótékony, közcélú rendezvény szervezése, vagy

b) választásokkal kapcsolatos hirdetések elhelyezése céljából kívánja használni.

10. §11

11. §12

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

12. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

13. § (1) Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

Közterület-használat ellenőrzése és a megállapodás nélküli vagy attól eltérő használat jogkövetkezményei

14. §13 (1) Az e rendeletben, a rendeletben meghatározott feltételekkel megkötött közterület-használati megállapodásban foglaltak megtartásának ellenőrzéséről a polgármester a Hivatal útján gondoskodik. (2) A közterület-használati megállapodás nélkül vagy attól eltérő használat esetén a használót határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület – a használó saját költségén és kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.

15. §14

Záró rendelkezés

16. § (1) Ez az önkormányzati rendelet 2005. év szeptember hó 01 napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek használatáról szóló IX./1995. (VII.25.)rendelet érvényét veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szerinti, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 10/2005. (VIII. 31.) önkormányzati rendelethez15

Közterületen szedhető díjak:

Megnevezés

Díj

Árusító és egyéb fülke

240.- Ft/m2/hó

Idényjellegű árusítás

1.000.- Ft/m2/hó

Alkalmi (mozgó) árus

160.- Ft/m2/hó, de minimum 1.400 Ft/nap

Mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység

12.000.- Ft/hó

Vendéglátó-ipari előkert

140.- Ft/m2/hó

Építési munkálatokkal kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék

40.- Ft/m2/nap

Hirdető-berendezés, cég és reklámtábla

240 .- Ft/m2/hó

Egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozók

5.500.- Ft/év/gj

1

Az 1. § a) pont a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 2. § (2) bekezdés a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § és az azt megelőző alcím a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 7. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 8. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9. § (1) bekezdés a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

9

A 9. § (2) bekezdés a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

10

A 9. § (4) bekezdés a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 9. §-a alapján hatályát vesztette.

12

A 11. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 9. §-a alapján hatályát vesztette.

13

A 14. § és az azt megelőző alcím a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 10. §-ával megállapított szöveg.

14

A 15. § a Szilvásvárad Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 11. §-a alapján hatályát vesztette.

15

Az 1. melléklet a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2008. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (VII. 2.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.