Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról szóló 6/2007.(III.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 08. 09- 2019. 08. 09

Szilvásvárad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról szóló 6/2007.(III.21.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Pr.) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A Pr. 2. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. § (…)

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden olyan személygépkocsira, autóbuszra, motorkerékpárra, és a maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira, melyek a 2. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti várakozóhelyet használják, kivéve, ha jogszabály másképp nem rendelkezik.

2. § A Pr. 3. § (2) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. § (…)

b) a jogosultság azt a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét illeti meg, amennyiben rendelkezik külön hatóság által kiállított parkolási engedéllyel és járműben, az első szélvédő mögött, jól látható módon elhelyezte.



3. § A Pr. 5. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. § (1)

a) Egész évben üzemelő fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: hétfőtől – vasárnapig 9.00 – 19.00.

b) Idényjelleggel üzemeltetett fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: rendezvények idején, eseti jelleggel 9.00-19.00.

4. § A Pr. 6. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


6. §

(1) A parkolójegy kiadó automatákkal felszerelt fizető várakozóhelyeket az automatáknál váltott parkolójeggyel vagy az üzemeltető által kiadott bérlettel vagy kedvezményes parkolási engedéllyel, mobiltelefon útján megfizetett parkolási idővel lehet igénybe venni, kivéve, ha a jogszabály másként rendelkezik.

(2) Az automatánál megváltott parkolójegy csak a rajta feltüntetett helyre és a jegyen feltüntetett időtartamra, a bérletjegy és a kedvezményes parkolási engedély pedig a rajta feltüntetett korlátozásokkal érvényes.

(3) A megváltott jegyet, bérletet, valamint a kedvezményes parkolási engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött a műszerfalon, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson.

(4) A parkolójegyet a díjövezetnek s a kívánt parkolási időtartamnak megfelelő névértékben kell megváltani.

(5) A parkolójegy kiadó automatákkal fel nem szerelt idényjellegű parkolók, az üzemeltetési idő alatt, a helyszínen a parkoló üzemeltetőjénél váltott jeggyel használhatóak.

(6) A parkolójegy kiadó automatákkal fel nem szerelt idényjellegű parkolók csak az adott parkolóra kiállított kedvezményes parkolási engedéllyel, vagy a parkoló üzemeltetőjénél váltott jeggyel használhatók az üzemeltetési idő alatt.

5. § A Pr. 7. §- a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. § (1) A parkolásért fizetendő várakozási alapdíjak, pótdíjak, bérletjegyek, kizárólagos használatáért fizetendő díjak és nem rendeltetésszerű használatért fizetendő díjak mértékét a képviselő testület állapítja meg.

a) egész évben üzemelő parkolók:

        díjak bruttó összegben

        Parkolóhely I. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Nagy parkoló (Lipicai Lovasközpont)

személygépkocsi

280,-

1.400,-

Egri út 1. – Egri út 27. (mindkét oldal)

személygépkocsi

280,-

1.400,-

Akácos

személygépkocsi

280,-

1.400,-

Akácfa utca

személygépkocsi

280,-

1.400,-

Akácos

autóbusz

500,-

2.500,-



        Parkolóhely II. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Hivatal

személygépkocsi

240,-

1.400,-

Park utca (Óvoda)

személygépkocsi

240,-

1.400,-

Szociális központ

személygépkocsi

240,-

1.400,-

b) idényjelleggel üzemelő parkolók:    

                                       díjak bruttó összegben

Parkolóhely II. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Nagy parkoló (benzinkút)

személygépkocsi

240,-

1.400,-

(2) a) A képviselő-testület tárgyhónapra érvényes havi, illetve egy naptári évre érvényes éves parkolási bérletet biztosít 4.000,- Ft/hó, illetve 45.000,- Ft/év díj ellenében.

b) A havi bérleteket tárgyhónapra a tárgyhónap 10. napjáig lehet megváltani. Az éves bérletek a megváltás hónapjának első napjától egy évig érvényesek.

c) A bérlet kiállítására az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő jogosult.

d) Az Önkormányzat átmenetileg, 2019. augusztus 9. – 2020. január 31. napja közötti érvényességi idővel féléves bérlet megváltását biztosítja 20.000,- Ft/db díj ellenében.

(3) A fizető várakozóhelyekért minimálisan fizetendő várakozási díj (várakozási alapdíj) az adott fizetési övezetben érvényes egy órai díj alapján számított negyedórának megfelelő összeg.

(4) A várakozási alapdíjat a tervezett parkolás időtartamára előre kell megfizetni.

(5) Aki a parkolót jogosulatlanul használja – a parkolójegy vagy parkolási engedély, bérlet, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvány nélkül, érvénytelen jeggyel vagy engedéllyel, bérlettel, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal, illetve nem e rendeletben meghatározott módon elhelyezett jeggyel, engedéllyel, bérlettel, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal – várakozási díjat és pótdíjat köteles fizetni.      

(6) A várakozási díj és a pótdíj összege külön törvényben meghatározott mértékű.[1]

6.§ A Pr. IV. rész címe helyébe az alábbi szövegrész lép:


IV. rész

Különleges parkolási szabályok, térítésmentes és kedvezményes engedélyek


7. § A Pr. 8. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(1) A zöld forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárművek térítésmentes parkolóhelyek igénybevételére jogosultak a kijelölt várakozóhelyeken.

(2) A Park utca (Óvoda), a Hivatal és a Szociális Központ kijelölt várakozóhelyein a várakozás első órája ingyenes.

(3) Az állati erővel vont, lovasszolgáltatást nyújtó járművek várakozására az Önkormányzat az 593/3. hrsz.-ú ingatlan meghatározott részét jelöli ki. A lovasszolgáltatást nyújtó szolgáltatók az ingatlanon külön kérelem benyújtásával és a Képviselő-testület által megállapított közterület-használati díj fizetése ellenében várakozhatnak.

(4) A lakóautók, lakókocsik kizárólag parkolás céljából várakozhatnak a kijelölt várakozóhelyeken, éjszakai tartózkodás esetén kizárólag a településen nyilvántartásba vett külön jogszabály szerinti területegységgel rendelkező szálláshely (kemping) szolgáltatásait kötelesek igénybe venni.

(5) A község parkolásra kijelölt területén térítésmentesen személygépkocsinként 1 db parkolóhely igénybevételére jogosult az a magánszemély, vagy gazdálkodó szervezet, aki vagy amely gépjárműadó fizetési kötelezettségét a gépjárműadóról szóló törvény vonatkozó szabályai alapján Szilvásvárad Község Önkormányzat javára teljesíti, vagyis a járműnyilvántartásban üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel és lakóhelye, illetőleg székhelye vagy telephelye Szilvásvárad községben van. A lakosok, gazdálkodó szervezetek részére a parkolási engedély kiállításáról, a személygépkocsi rendszámának feltüntetésével az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő gondoskodik. A parkolási engedélyeket a feltételek megszűnését követő három munkanapon belül le kell adni.

(6) Az önkormányzatnál és intézményeinél dolgozó közalkalmazottak, közszolgálati tisztviselők, továbbá az egészségügyi dolgozók a kijelölt várakozóhelyeken térítésmentesen parkolási engedély igénybevételére jogosultak.

(7) A Szalajka útra, lakóingatlana megközelítése céljából a (5) bekezdés szerint kiállított térítésmentes parkolási engedély birtokában hajthat be azon magánszemély, akinek lakóhelye a Szalajka úton van. A parkolási engedély a Szalajka úton, illetve a 441/3. hrsz.-ú közterületen várakozásra nem jogosít. A lakosok részére a parkolási engedély kiállításáról, a személygépkocsi rendszámának feltüntetésével az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő gondoskodik.

(8) A Szalajka úton (447/2. hrsz.) és a 441/3. hrsz.-ú közterület kijelölt területén lévő parkolóban az ott üzlettel rendelkező vállalkozók egységenként – a (5) bekezdésben foglalt kivétellel – 1 db személygépjárműre vonatkozóan térítésmentes behajtási és parkolási engedély igénybevételére jogosultak.

(9) Azon vállalkozások, amelyeknél az üzlet területe a 150 m2 nagyságot meghaladja, egységenként 2 személygépjárműre vonatkozóan jogosultak térítésmentes behajtási és parkolási engedély igénybevételére.

(10) A vállalkozók részére biztosított behajtási és parkolási engedélyeket kiállításának feltétele, hogy a vállalkozásnak nincs az Önkormányzat felé fizetendő, lejárt esedékességű tartozása.

(11) A behajtási és parkolási engedélyen fel kell tüntetni a vállalkozás, kereskedelmi egység megnevezését, valamint az érvényesség időtartamát.

(12) A behajtási és parkolási engedély kiállítására kizárólag az Önkormányzat nevében eljáró közterületfelügyelő jogosult.

(13) A behajtási és parkolási engedélyek évente két alkalommal, január 31-ig és június 15-ig tartó érvényességi idővel kerülnek kiállításra.

(14) A behajtási és parkolási engedélyeket a legkésőbb a lejáratot megelőző harmadik napig meg kell újíttatni vagy le kell adni.

(15) A behajtási és parkolási engedélyekben bekövetkezett bármely adatváltoztatás esetén az új engedély kiállításának díja bruttó 500,- Ft.

(16) E § (10)-(15) bekezdésében foglaltak szerint kereskedelmi egységéhez tartozóan  1 db térítésmentes parkolási engedélyre jogosult az a vállalkozó, aki az Önkormányzattal kötött érvényes és hatályos közterülethasználati megállapodással rendelkezik.

2. § A Pr. 9. § (3)-(4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. § (…)

(3) Jogosulatlan használat esetén a várakozási díjfizetési és pótdíjfizetési felszólítást a gépjármű szélvédőjére kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni az ellenőrzés időpontját, a parkoló helyét, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíjfizetésre okot adó esemény megnevezését és a pótdíj megfizetésére vonatkozó információkat.

(4) A pótdíjat postai készpénz átutalási megbízással vagy az értesítésben megjelölt bankszámlájára történő átutalással kell teljesíteni.


9. § A Pr. 1. számú melléklete jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti.

10. § Jelen rendelet 2019. augusztus 9. napján lép hatályba, 2019. augusztus 10. napján hatályát veszti.

Szilvásvárad, 2019. június 24.



                        Szaniszló László sk.                           Dobosné dr. Kvesztár Henrietta sk.

                            polgármester                                                        jegyző




Záradék:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bekezdése alapján a rendelet 2019. augusztus 8. napján kihirdetésre került.



Szilvásvárad, 2019. augusztus 8.                                         Dobosné dr. Kvesztár Henrietta sk.

                                                                                                                     jegyző

[1]

 1988. évi I. törvény 15/C. § (1) Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

 
(2) A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese. E bekezdés alkalmazása során befizetésnek minősül a fizetési művelet elindítása is. A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján, vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni.