Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (X.27.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2020. 11. 13- 2021. 10. 31

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2020. (X.27.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

2020.11.13.

Szilvásvárad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a kérelmezőnek, aki időszakosan vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd, és

a) a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 315 %-át ,

b) a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona,

c) és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja, feltéve, hogy a lakásfenntartási kiadások meglétét a kérelmező a bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi számlával igazolni tudja.

(2) Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6)

(7) Szociális célú tűzifa támogatás elbírálása során előnyt élveznek azok a személyek, akik

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy rendszeres jelleggel folyósított települési támogatásra jogosultak, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek;

b) önkormányzatunk felé adótartozással és egyéb köztartozással nem rendelkeznek;

c) az önkormányzat és a munkaügyi központ által 2020. év folyamán felajánlott – egészségi állapotának megfelelő – önkormányzatnál végezhető közfoglalkoztatást elfogadta.

(8)

(9) A szociális tűzifa támogatás mértékét a Szociális és Egészségügyi Bizottság a 1. § (6) bekezdése és (8) bekezdése rendelkezéseinek figyelembevételével állapítja meg oly módon, hogy a ténylegesen megállapított támogatás mértéke legalább 1 m3 legyen.

2. § (1) A támogatás iránti kérelmet a Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatalhoz a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem a Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatalban ügyfélfogadási időben 2020. október 28. - 2020. november 13. 12.00 – ig nyújtható be.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a jövedelemigazolásokat,

b) a vagyonnyilatkozatokat,

c) rászorultságot igazoló egyéb körülményekről szóló igazolásokat,

d) a lakásban tartózkodás jogcímét igazoló iratot, vagy annak másolatát (tulajdoni lap, adásvételi szerződés, lakásbérleti szerződés, albérleti szerződés stb.)

e) a kérelmező bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi számla. Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik számlával a bejelentett lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megfelelő címre és nevére szóló bármely 2 hónapnál nem régebbi közüzemi számlával, úgy nyilatkoznia kell ennek okáról. A bizottság különös méltánylást érdemlő esetben eltekint a számla benyújtására vonatkozó kötelezettségtől. Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül különösen:

ea) ha a kérelmező egyáltalán nem rendelkezik közüzemi szolgáltatással,

eb) ha a kérelmező bérlőként tartózkodik a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti ingatlanban és a bérbeadó nem járul hozzá valamely közüzemi szolgáltatás bérlő nevére történő átírásához.

(4) Jövedelem számításánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) jövedelemszámításra vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3.

(2) A szociális célú tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervényen aláírásával köteles igazolni.

4. § A szociális célú tűzifa támogatással kapcsolatos hatáskörét a Képviselő-testület a Szociális és Egészségügyi Bizottságára ruházza át.

5. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Sztv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2019. (X. 1.) önkormányzati rendelete.