Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 12. 18

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.12.18.

Szilvásvárad Község Önkormányzatának Polgármestere - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXCVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Szilvásvárad Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 10.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el.

1. § Az Önkormányzat a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

2. § (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a 3348 Szilvásvárad, Egri út 8. szám alatti Közösségi Színtér működtetésével látja el. A feladatellátásba bevonható egyéb helyszín:

a) a Szilvásvárad 441/3. helyrajzi számú közterület, amely szabadtéri rendezvények lebonyolítására alkalmas, valamint

b) a 3348 Szilvásvárad, Miskolci út 58. szám alatti ingatlan.

(2) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatot középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakember közreműködésével a jogszabályokban előírtaknak megfelelően látja el.

3. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi Színtér működését éves költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó kulturális normatíva, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat e rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesíthet közművelődési célú tevékenységet folytató természetes és jogi személyeket. Ezen együttműködő partnerek:

a) a községben működő Szilvásváradi Jókai Mór Általános Iskola,

b) sport feladatokat is ellátó civil szervezetek,

c) közművelődési programok szervezését is felvállaló természetes és jogi személyek,

d) hasonló szakfeladatot ellátó térségi, regionális intézmények, civil szervezetek.

4. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Szilvásvárad Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 6/2018. (IV. 24. ) önkormányzati rendelete.