Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 16/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 16/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 16/2020. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, amelyet a közművelődési alapszolgáltatások megszervezése, a szükséges pénzügyi támogatás biztosítása, valamint a közművelődés helyi lakossági képviseletének biztosítása révén lát el.

A Kultv. 76. § (3) bekezdésében meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül kettő feladatot látunk el. A kötelezően ellátandó művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása feladat keretében

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítjuk,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremtünk és

c) fórumot szervezünk a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos javaslataikat, észrevételeiket.

A másik, választott feladat a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

A Kultv. rendelkezéseinek megfelelően javasoljuk a mellékelt rendelettervezet elfogadását. Meghatározásra került az ellátandó alapszolgáltatások köre, valamint a feladatellátás formája, módja. A Kultv. 78H. § (1) bekezdése alapján a közösségi színtér a települési közösségi művelődés szervezése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében fenntartott, működtetett vagy erre a célra alkalmassá tett és üzemeltetett, adott helyen rendszeresen működő, jogi személyiséggel nem rendelkező intézmény vagy egyéb létesítmény, helyiségegyüttes, épület. A közösségi színtér formái:

a kizárólag közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszínt biztosító közösségi színtér vagy

a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér.

A közösségi színtér működtetése, továbbá a helyi közösségi művelődés szervezése és a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében az Önkormányzat szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt foglalkoztat.

1-3. §: A módosító rendelkezéseket tartalmazza.

4. §: Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni szíveskedjen. A rendelettervezet elfogadása minősített többségű döntést igényel.

Szaniszló László Simonka Petra

polgármester jegyző