Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
az idegenforgalmi adóról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 6. §-a alapján az önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy
a) a már bevezetett adót módosítsa, azonban az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit (az idegenforgalmi adó esetében az az adóalany, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt);
b) az adó mértékét – a Htv.-ben meghatározott felső határokra, illetőleg az idegenforgalmi adó esetében, amennyiben az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma, a Htv. a 33. §-ának a) pontjában meghatározott felső határnak 2005. évre a KSH által 2003. évre vonatkozóan közzétett fogyasztói árszínvonal-változással, 2006. évtől pedig a 2003. évre és az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére (a felső határ és a felső határ növelt összege együtt: adómaximum) figyelemmel – megállapítsa.
A jelenleg hatályos önkormányzati rendelet alapján személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft az adó mértéke. A jelenlegi gazdasági helyzetben szükségessé vált az önkormányzati bevételek növelése. Az idegenforgalmi adó ténylegesen nem a helyi lakosokat és vállalkozásokat terheli, hanem az idelátogató vendégeket.
Az önkormányzatok az általuk bevezetett adó mértékeként az adómaximumnál nagyobb mértéket nem állapíthatnak meg. A Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztály tájékoztatója szerint az idegenforgalmi adó maximuma 2023. január 1-jétől 597,5 Ft/fő/vendégéjszaka lehet.
A rendelet-tervezet elfogadása esetén az adó mértéke 2023. január 1-től 500 forint/fő/vendégéjszakára emelkedne.