Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 31 16:10
az Önkormányzat 2021. évi gazdálkodásának zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 139. § (1) bekezdés e) pontban foglalt kötelezettségemnek eleget téve, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 6. §-ában foglaltakra tekintettel a mellékelt zárszámadási rendelet-tervezetet terjesztem az önkormányzat képviselő-testülete elé.
A zárszámadásról szóló rendelet-tervezet az összehasonlíthatóság érdekében a 3/2021. (II. 26.) költségvetési rendelet szerkezeti rendjének megfelelően került összeállításra.
1. Az éves gazdálkodás értékelése, információk, tájékoztatás a beszámolóban közölt adatokhoz
Az önkormányzat 2021. évben teljesített
- kiadási főösszege: 504.888.825,- Ft,
- bevételi főösszege: 756.536.302,- Ft.
A kiadások vonatkozásában ez 67 %-os, a bevételek esetében 99,8 %-os teljesítést mutat a módosított előirányzathoz képest.
Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése:
2021. évben az előző évekhez hasonló törvényi szabályozás szerint végezhették munkájukat az önkormányzatok. Kötelező feladatainkat a következő szervezeti keretek között láttuk el:
A közigazgatási és gazdálkodási feladatokat a Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatal látja el, amelynek kirendeltsége működik Nagyvisnyón. A hivatal létszáma 2021. évben 14 fő volt.
A helyi önkormányzatok működését szabályozó törvény módosításának értelmében a 2000 fő lakosságszám alatti települések nem tarthatnak fenn önálló polgármesteri hivatalt, feladataikat közös önkormányzati hivatalok útján láthatják el. Önkormányzatunk már ezen előírás előtt is a szomszéd községgel, Nagyvisnyóval közösen körjegyzőségi keretek között gondoskodott a közigazgatási feladatok ellátásáról. A törvényi előírásoknak való megfelelés miatt így létszámcsökkenés mellett lényegében csak a hivatali szervezet neve változott.
A köznevelési feladatok közül csak az óvodai nevelés maradt az önkormányzatok kötelező feladata, az iskolai oktatás szakmai feladatait (amely magában foglalja a pedagógusok és az egyéb iskolai alkalmazottak személyi juttatásainak, valamint a szakmai dologi kiadásoknak a biztosítását) az állam vette át, önkormányzatunk esetében az intézmény működtetése (az intézményi infrastruktúra, valamint az egyéb dologi kiadások biztosítása) is az állami intézményfenntartóhoz került átadásra. Az óvodai nevelés feladatainak ellátását továbbra is intézményfenntartó társulás útján oldjuk meg, Nagyvisnyó község önkormányzatával közösen: szilvásváradi székhellyel, Nagyvisnyón működő tagintézménnyel 2013. január 1. napjától működtetjük a Szilvásváradi Manóvár Óvoda nevű intézményt.
A családsegítés, gyermekjóléti és szociális alapellátási feladatok (idősek nappali ellátása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás) ellátását öt település fenntartásában működő társulás intézménye útján valósítottuk meg Szilvásváradon működő székhellyel, Nagyvisnyó, Balaton, Bekölce és Mikófalva településekkel együttműködve.
A társulások működése, a feladatok ellátása zavartalannak volt mondható, az együttműködés szakmailag és gazdaságilag is hasznosnak bizonyult a résztvevő önkormányzatok számára.
A 2020. és a 2021. évben a COVID-19 koronavírus okozta világjárvány, és az azt kísérő gazdasági folyamatok, valamint a védekezéssel összefüggésben hozott kormányzati intézkedések súlyos bevételkiesést okoztak önkormányzatunk számára. Összességében mégis sikeresként értékelhetjük önkormányzatunk számára az elmúlt évet, hiszen a kötelező feladatellátás magas szintű biztosítása mellett igen jelentős fejlesztések valósulhattak meg községünkben. A fejlesztéseket esetenként pályázati támogatás felhasználásával, hitel igénybevétele és jelentősebb önkormányzati vagyon értékesítése nélkül valósítottuk meg, amely eredményhez hozzájárult a takarékos gazdálkodás, valamint a bevételek teljesülésének fokozott figyelemmel kísérése is.
2. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulása
A zárszámadási rendelet-tervezet mellékletei részletesen tartalmazzák a 2021. évre tervezett és teljesített bevételek és kiadások alakulását:
- az 1. számú melléklet a bevételeket és kiadásokat kiemelt előirányzatonként, működési és felhalmozási célonként elkülönítve mutatja be;
- a 2. és 3. számú melléklet a bevételek eredeti és módosított előirányzatát, valamint a teljesítés összegét, részletesen (rovatonként) mutatja be az önkormányzatra, illetve az irányítása alá tartozó intézményre (Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatalra) vonatkozóan;
- a 4., és 5. számú mellékletek a kiadások eredeti és módosított előirányzatát, valamint a teljesítés összegét, részletesen (rovatonként) mutatják be az önkormányzat és az irányítása alá tartozó önállóan működő és gazdálkodó szerv (Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatal) tekintetében.
3. A beruházási és felújítási kiadások alakulása
Az önkormányzat beruházási és felújítási kiadásainak alakulását a zárszámadási rendelet-tervezet 6. számú melléklete részletesen tartalmazza.
4. A költségvetési maradvány értéke
Az önkormányzat költségvetési maradványának értéke 251.647.477,- Ft, amely teljes egészében kötelezettségvállalással terhelt maradványt jelent.
A maradvány-kimutatást a zárszámadási rendelet-tervezet 7. számú melléklete mutatja be, a Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozóan a 8. számú melléklet tartalmazza.
5. Az önkormányzat vagyonára vonatkozó információk
A vagyon alakulása:
Az önkormányzat saját tőkéjének 2021. évi nyitó értéke 2.081.598.116,- Ft volt, a 2021. évi záró érték 2.287.650.167,- Ft, a vagyon növekedése összességében 206.052.051,- Ft.
Az önkormányzat vagyonkimutatását a zárszámadási rendelet-tervezet 7. számú melléklete, részletes könyvviteli mérlegét a rendelet-tervezet 12. számú melléklete, az eredmény-kimutatást a rendelet-tervezet 14. számú melléklete tartalmazza. A Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatal részletes könyvviteli mérlegét a rendelet-tervezet 13. számú melléklete, az eredmény-kimutatást a rendelet-tervezet 15. számú melléklete mutatja be.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az önkormányzat 2021. évi költségvetése végrehajtásáról szóló beszámolót ezen előterjesztés, valamint a benyújtott zárszámadási rendelet-tervezet alapján szíveskedjenek megvitatni, illetve elfogadni.
Szaniszló László sk.
polgármester