Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 22

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.22.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Törvényben foglalt kötelezettségemnek eleget téve a mellékelt költségvetési rendelet-tervezetet terjesztem az önkormányzat képviselő-testülete elé.
A mellékelt rendelet-tervezet a vonatkozó jogszabályok által előírt szerkezetben és tartalommal, a jegyző meghatalmazása alapján a gazdasági vezető által került összeállításra.
Indokolás a rendelet-tervezethez
Az önkormányzat kiadási és bevételi főösszege 1.429.701.797,- Ft-ban kerül meghatározásra a javaslatban.
A költségvetési tervezet alapján az önkormányzat 2024. évi gazdálkodása során az elmúlt évektől eltérően nem túl kedvező feltételek mellett tervezhet.
Ennek főbb okai a következők:
az infláció mértéke az elmúlt évben ugrásszerűen, óriási mértékben nőtt – az év utolsó hónapjában a KSH adatai szerint 17,6 % volt az általános infláció, de az élelmiszerek esetében ennél sokkal magasabb értéket mutatott (25,9%);
az üzemanyagok és a gázenergia, villamos energia árai, az általános inflációt meghaladó nagyságrendben növekedtek;
a minimálbér és garantált bérminimum jelentős emelkedése miatti többletkiadások. kompenzációjára egyelőre csak ígéret van a kormány részéről.
Ennek ellenére jelentős összegű fejlesztéseket tudunk tervezni, amelyek főként az eredményes pályázatainknak köszönhetően valósulhatnak meg. Az önkormányzat 2024. évre összesen 3 558 117 Ft összegben tartalékkal számolhat, amelyet teljes egészében működési célokra (előre nem látható kiadások fedezetére) különít el.
A bevételek és kiadások tervezése során figyelembe vett főbb szempontok a következők voltak:
a központi költségvetési törvény, és a hozzá kapcsolódó tervezési irányelvek;
a költségvetésre hatással lévő egyéb törvények;
az önkormányzat azon rendeletei, melyek az egyes bevételek vagy kiadások jogalapját jelentik, pl.: helyi adó rendelet, közterület-használati díjról szóló rendelet, stb.;
helyi feladatszervezésből adódó megfontolások;
tapasztalati adatok az előforduló bevételek és kiadások tekintetében.
Tájékoztatás a hatályos költségvetési törvény, valamint a költségvetést érintő más törvények alapján az önkormányzatunk gazdálkodását érintő legfontosabb elemekről:
A 2024. évi állami szabályozás rendszere nem változott az előző évihez képest, így célszerű a feladatellátás szervezését – az előző évek tapasztalatait is figyelembe véve – a tavalyi évhez hasonlóan megoldani:
A közigazgatási, adóhatósági és gazdálkodási feladatokat két község (és intézményei) vonatkozásában 2013. január 1. napjától a Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A Nagyvisnyón működő kirendeltségen kettő fő köztisztviselő maradt, mivel az aljegyző és a gazdálkodási előadó a Bélapátfalvai Járási Hivatal állományába került. Ez utóbbi kollégák feladatainak döntő többségét a székhely településen tevékenykedő köztisztviselők többletfeladatként látják el.
A köznevelési feladatok közül az óvodai nevelés ellátása továbbra is az önkormányzatok kötelező feladata maradt. Önkormányzatunk a szomszéd községgel, Nagyvisnyóval közösen hozta létre a Szilvásvárad-Nagyvisnyó Óvodai Társulást, amelynek intézménye a Szilvásváradi Manóvár Óvoda. Az intézményfenntartó társulás székhelye Szilvásvárad, Nagyvisnyón tagintézmény működik. A minél gazdaságosabb működtetést szem előtt tartva a jövőben is célszerű a társulási keretek között történő feladatellátás.
A család- és gyermekjóléti szolgáltatások, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és időskorúak nappali szociális ellátása feladatokat szociális intézményfenntartó társulás keretében Szilvásvárad székhellyel, Balaton, Nagyvisnyó, Mikófalva és Bekölce települések közreműködésével látjuk el. A társulás által fenntartott intézmény a Szilvásváradi Szociális Szolgáltató Központ, amely 16 fő alkalmazotti létszámmal áll a szociális ellátásra jogosultak rendelkezésére.
A 2024. évre megítélt állami támogatások körében - melyek az önkormányzat legfőbb bevételi forrását jelentik - az előző évhez képest csökkenés tapasztalható. Kiegészítő támogatást az Önkormányzat óvoda működtetési és az intézményi gyermekétkeztetési feladatok ellátására kapott. A központi bérintézkedések ellentételezésére az előző évihez hasonló kiegészítő támogatásokkal egyelőre nem számolhatunk.
A 2024. évben Szilvásvárad község számára előirányzott állami támogatások részletezését a rendelet-tervezet 3/2. számú melléklete tartalmazza.
A költségvetés kiadási oldalára kihatással járó törvényi változások a következők:
A minimálbér kötelező legkisebb összege havi 232.000,- Ft-tól 266.800,- Ft-ra, a garantált bérminimum (szakképzett minimálbér) kötelező legkisebb összege havi 296.400,- Ft-ról 326.000.- Ft-ra emelkedett 2023. december 1. napjától. A közfoglalkoztatotti bér összegében is változás történt: az alap díjazás 116.000,- Ft/hó összegről 133.400,- Ft/hó összegre emelkedett 2023. december 1.-től.
- A személyi juttatások után a munkáltatót terhelő járulék (szociális hozzájárulási adó) mértéke nem változott, továbbra is 13 %.
- Az ÁFA általános mértéke változatlanul 27 %, a törvényi szabályozásban lényegi változás nem történt.
A Szilvásváradi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselőkre érvényes illetményalap az előző évhez hasonlóan 60.000,- Ft-ban kerül megállapításra.
Tájékoztatás a tervezett bevételekről és kiadásokról, valamint a tervezett létszámról:
a) A bevételek részletezését a rendelet-tervezet 3/1. számú melléklete tartalmazza.
b) A kiadások rovatonkénti részletezését a rendelet-tervezet 4/1. számú melléklete tartalmazza.
c) A felhalmozási kiadásokat részletesen a rendelet-tervezet 4/2. számú melléklete tartalmazza.
d) A költségvetési létszámkeret indoklása, részletezése
A tervezett költségvetési létszámkeret az ellátandó feladatok és a rendelkezésre álló források figyelembevételével került meghatározásra. A 2024. évre tervezett létszámadatokat – szervezeti egységenként és feladatonként elkülönítve – a rendelet-tervezet 7. számú melléklete tartalmazza.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés, a rendelet-tervezet és annak mellékletei, valamint a csatolt tájékoztatók alapján a rendelet-tervezetet tárgyalja meg, majd döntsön a 2024. évi költségvetés elfogadása tárgyában.
Szilvásvárad, 2024. február 14.
Szaniszló László
polgármester