Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/1999 (I.29.) önkormányzati rendelete

a közművelődés helyi feladatairól

Hatályos: 2015. 05. 12- 2018. 08. 08

[1]Pétervására város Önkormányzat Képviselőtestülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 1997. évi CXL. törvény 77. §-ába kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1.§

[2](1) A rendelet hatálya a Pétervására Város Önkormányzata által fenntartott művelődési házra és a nyilvános könyvtárra (továbbiakban: közművelődési intézmények) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, akiknek lakó illetve tartózkodási helyük illetve munkahely vagy telephelyük a város közigazgatási területén van, és igénybe veszik az (1) bekezdésben megjelölt közművelődési intézmények szolgáltatásait.


A közművelődési rendelet célja

2. §

A közművelődési rendelet célja, hogy ezáltal az önkormányzat

a) biztosítsa a közösségi művelődéshez méltó esztétikus környezetet és infrastruktúrát.

b) gondoskodjon a település hagyományainak ápolásáról, helytörténeti, honismereti mozgalom életrehívásáról, fejlesztésről, népművészeti hagyományőrző közösségek életrehívásáról, működtetéséről.

c) erősítse a lokálpatriotizmus a „gazdatudat”, a helyi értékek védelmét, település és környezetvédő, szervezzen természetbarát közösségeket, helyi közalapítványokat, (alapítványok ) kitüntetéseket, díjakat alapítson.

d) gondozza a kisebbségek hagyományait, megismertesse az etnikai, kisebbségi kultúra értékeit.

e) fejlessze az ifjúság kulturális életét, támogassa az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét.

f) amatőr művészeti körök, műhelyek alkotó táborok létesítését segítse, támogassa a tehetséges helyi alkotók szakmai fejlődését.

g) fejlessze a helyi kulturális tájékoztatást és nyilvánosságot.


A település közművelődési feladatainak meghatározása

3. §

(1) A helyi lakosság élet- és munkaképességének növelése érdekében a munkanélküliek számára átképzéshez, szakmaszerzéshez, szakképző tanfolyam szervezése.

(2) A település, régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi érdekeinek és azok állapotának, adottságainak közismertté tétele, a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése, hatékonyságának segítése, helytörténeti kiállítás, helyi ünnepi alkalmak biztosítása.

(3) A közösségi emlékezet gazdagításához a kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele.

(4) A helyi kultúra értékeinek megismeréséhez szükséges művelődési alkalmak szervezése.

(5) Népdal, néptánc, hímző, tárgyalkotó stb. hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, segítése.

(6) A nemzeti, kisebbségi, etnikai és helyi ünnepek, évfordulók támogatása.

(7) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása.

(8) Az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása, intézmény segítése.

(9) Kapcsolat kiépítése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel.

(10) A közművelődési intézményekben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez a célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítők, animáló szakember biztosítása.

(11) A település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése, közérdekű, közhasznú kiállítások rendezése, vándoroltatása. A helyi kábeltévé szervezőivel, szerkesztőivel kapcsolat kiépítése.

(12) A határon túli magyarság művelődési közösségeivel, a testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel kapcsolat építése.

(13) Számítógép, adatbázis, Internet hozzáférési lehetőség biztosítása a feladatellátáshoz.


A közművelődési feladatok ellátásnak szervezeti keretei

[3]4. §

A település önkormányzata, a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatait a részben önállóan gazdálkodó az 1. § (1) bekezdésében meghatározott közművelődési intézmények szervezeti keretei között látja el.


A közművelődési feladatok finanszírozásának formái

5. §

(1) A közművelődési feladatok finanszírozásának forrásai:

a) az önkormányzat éves költségvetése,

b) pályázati források,

c) saját bevételek,

d) egyéb bevételek, pl. adományok.

(2) Az önkormányzat teljes mértékben támogatja a 3. § (2), (3), (4), (6), (8), (9), (12) bekezdésekben megfogalmazott feladatok ellátását. Ezen feladatokhoz biztosítja a közművelődési intézmény épületét, annak fenntartási költségeit, a szükséges szakember bérét, az adott művelődési forma közvetlen kiadásait is.

(3) Az önkormányzat részben támogatja a 3. § (1), (5), (7), (11), (13) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását. Az önkormányzat ezen feladatok dologi kiadásait viseli.

(4) Az önkormányzat önköltséges művelődési formaként határozza meg a 3. § (10) bekezdésében megjelölt feladatok ellátását. Ezen művelődési formák kiadásait a bevételből kell fedezni.

[4](5) A térítéssel igénybe vehető könyvtári szolgáltatások díjait ezen rendelet 1. melléklete tartalmazza.


A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

6. §

(1) A 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatok megvalósítását az önkormányzat elősegíti azzal, hogy az azonos érdekű, tevékenységű támogatókkal, az anyagi lehetőségeket gyarapító gazdasági szervezetekkel rendszeresen együttműködik.

(2) Az együttműködő partnerek különösen: helyi, megyei regionális, országos kulturális, oktatási, könyvtári, muzeális, művészeti intézmények, egyházak, egyesületek, alapítványok, sportszervezetek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, testvértelepülések, nemzetközi alapítványok, szervezetek.


Záró rendelkezések

7. §

(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Az önkormányzat az 5. § (1) bekezdés a) pontja szerint költségvetési rendeletben dönt a közművelődési feladatok finanszírozásáról.

(3) Az ebben a rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1997. évi. CXL. törvény rendelkezései az irányadóak.


Pétervására, 1999. január 28.


  Pál László                                                                                                Dr. Benkár József

polgármester                                                                                                     jegyző

[1]

Kiegészítette a 18/2003. (XII. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2003. december 30-tól.

[2]

Módosította az 13/2002. (IX. 4.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2002. szeptember 5-től.

[3]

Módosította a 13/2002. (IX. 4.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2002. szeptember 5-től.

[4]

Kiegészítette az 5/2003. (III.26.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2003. március 27-től.